Οι πιο… δουλευταράδες Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat για το 2024. Με μέσο όρο 39,8 πραγματικές ώρες εργασίας την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα καταγράφουν τις περισσότερες ώρες απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας κατά σχεδόν τέσσερις ώρες τον μέσο όρο των 36 ωρών εργασίας στην Ε.Ε.
Η πρωτιά αυτή τοποθετεί την Ελλάδα μακράν μπροστά από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα. Ακολουθούν η Βουλγαρία με 39 ώρες, η Πολωνία με 38,9 και η Ρουμανία με 38,8 ώρες την εβδομάδα. Στον αντίποδα, η Ολλανδία καταγράφει τον μικρότερο μέσο όρο εβδομαδιαίας εργασίας με 32,1 ώρες, ενώ τη χαμηλή λίστα συμπληρώνουν η Δανία, η Γερμανία και η Αυστρία με 33,9 ώρες εργασίας.
Το 2024, ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε. μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το 2014, από 37,0 σε 36,0 ώρες. Οι επαγγελματικοί κλάδοι με τις μεγαλύτερες ώρες εργασίας ήταν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία (41,2 ώρες), η εξόρυξη και λατομεία (38,8 ώρες), καθώς και ο κλάδος των κατασκευών (38,7 ώρες). Αντίθετα, οι μικρότερες ώρες καταγράφηκαν σε νοικοκυριά ως εργοδότες (26,7 ώρες), στην εκπαίδευση (31,9 ώρες) και στις τέχνες/ψυχαγωγία (32,9 ώρες).
Ακόμη μία ελληνική πρωτιά η εργασία και τα Σαββατοκύριακα
Πέρα από τις συνολικές ώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή και σε ένα άλλο, ανησυχητικό πεδίο: την εργασία τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με τη Eurostat για το 2023, το 32,3% των μισθωτών στην Ελλάδα εργάζονται συνήθως και τα Σαββατοκύριακα – το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 22,4%.
Ακολουθούν η Ιταλία με 30,9% και η Κύπρος με 26,4%, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, με ποσοστά κάτω του 7%.
Το αθέατο κόστος της ψυχικής και κοινωνικής επιβάρυνσης
Η συστηματική εργασία σε μη εργάσιμες ημέρες – όπως τα Σαββατοκύριακα – συνδέεται άμεσα με βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Συχνά, οι εργαζόμενοι ωθούνται σε τέτοια ωράρια λόγω ανάγκης για επιπλέον εισόδημα, πολλές φορές χωρίς τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις ή ακόμη και χωρίς καθόλου επιπλέον αμοιβή.
Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα ευεξίας: εξουθένωση, διαταραχές ύπνου και κοινωνική απομόνωση. Η εργασία σε «ασυνήθιστες ώρες» σχετίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία και την εργασιακή ασφάλεια.
«Πρωταθλητές» στις ώρες εργασίας και οι αυτοαπασχολούμενοι
Το πρόβλημα εντείνεται για τους αυτοαπασχολούμενους. Το 46,7% όσων έχουν προσωπικό και το 37,8% όσων εργάζονται μόνοι δηλώνουν ότι εργάζονται και τα Σαββατοκύριακα. Πολλοί δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανικό εμπόριο ή προσφέρουν υπηρεσίες εκτός τυπικού ωραρίου – γιατροί, τεχνίτες, οδηγοί, μάγειρες, υπάλληλοι σε καταστήματα.
Στην Ελλάδα, το ρεπό –ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες– μοιάζει όλο και περισσότερο με προνόμιο. Με 39,8 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 36,1, και με πρωτιά στην εργασία τα Σαββατοκύριακα, το «τεμπελχανείο» των Ελλήνων αποδομείται με αριθμούς.