Breaking news

θεσεις εργασιας
A

Προ των πυλών είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Proson, η έκδοση της προκήρυξης του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού που θα υλοποιήσει το ΑΣΕΠ το 2023 για να καλύψει ένα μέρος των μόνιμων προσλήψεων του δημοσίου που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του proson, η έκδοση της προκήρυξης μετατέθηκε για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός της Αρχής ήταν για το τέλος του Οκτωβρίου.

Τι είναι ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεσμοθέτησε τον Μάρτιο του 2022 την διεξαγωγή ενός γραπτού διαγωνισμού, μέσω του οποίου θα καλύπτεται ένα μέρος των μόνιμων προσλήψεων που έχει ανάγκη ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Ο γραπτός αυτός διαγωνισμός θα διενεργείται σε πανελλαδικό επίπεδο κάθε δύο χρόνια και θα αφορά κυρίως απόφοιτους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. 

Απεριόριστες οι θέσεις του διαγωνισμού

Όλα τα παραπάνω ήταν λίγο πολύ γνωστά από τον Μάρτιο. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν ότι η προκήρυξη δεν θα περιλαμβάνει ένα προκαθορισμένο αριθμό θέσεων αλλά θα είναι «ανοικτή» σε απεριόριστο πλήθος συμμετοχών.

Πώς θα γίνει αυτό; Είναι απλό!

Αφού ολοκληρωθεί ο γραπτός διαγωνισμός και ελεγχθούν τα γραπτά των υποψηφίων, το ΑΣΕΠ θα συντάξει δύο πίνακες κατάταξης οι οποίοι θα περιέχουν αποκλειστικά όσους έχουν πετύχει στον διαγωνισμό.

Ο πρώτος πίνακας θα αφορά απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και ο δεύτερος απόφοιτους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), που έχουν «πιάσει» τη βάση του διαγωνισμού.

Οι υποψήφιοι θα μπουν σε σειρά προτεραιότητας, αναλόγως της γραπτής τους επίδοσης (από την καλύτερη στην χειρότερη) και ίσως και ενός συστήματος μοριοδότησης κοινωνικών κριτηρίων. 

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» εργαζομένων, βάσει της οποίας το δημόσιο θα μπορεί να αντλεί εργαζομένους για τα επόμενα δύο έτη (2023 και 2024), μέχρις ότου διεξαχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός και καταρτιστούν νέοι πίνακες επιτυχόντων.

Πώς όμως θα γίνονται οι προσλήψεις

Αφού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, η εκάστοτε δημόσια υπηρεσία θα δημοσιεύει προκήρυξη, μέσω ΑΣΕΠ, η οποία θα περιέχει τον αριθμό των ατόμων καθώς και τα απαραίτητα προσόντα και πτυχία που ζητάει.

Στην συνέχεια, χωρίς χρονοτριβή, θα ανατρέχει στον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και θα αντλεί αυτούς που είναι πρώτοι στη σειρά κατά προτεραιότητα και έχουν και τα απαραίτητα πτυχία.

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ; Ακολουθήστε μας στο Facebook!

Τώρα το τι θα συμβαίνει εάν ένας επιτυχών αρνηθεί την θέση δεν είναι ακόμα γνωστό. Σε κάθε περίπτωση, το αν θα αποκλείεται από μελλοντικές προσλήψεις (όπως πχ συμβαίνει στο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών) ή αν θα παραμένει στους πίνακες κρατώντας τα μόρια του, θα αποσαφηνιστεί όταν εκδοθεί η προκήρυξη.

Σε κάθε περίπτωση, ο απεριόριστος αριθμός θέσεων της προκήρυξης δεν μεταφράζεται και σε απεριόριστες προσλήψεις, αφού αυτές θα προκύπτουν βάσει των αναγκών του δημοσίου και όχι του αριθμού των υποψηφίων που θα περιλαμβάνονται στους πίνακες.

Ποια πτυχία θα γίνονται δεκτά

Όπως έχει γράψει και παλαιότερα το proson, το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, προσανατολίζονται στο να είναι ο τρόπος εξέταση του διαγωνισμού κοινός για όλους, χωρίς ειδική εξέταση στο γνωστικό αντικείμενο της κάθε ειδικότητας.

Ίσως να υπάρχει διαφοροποίηση των θεμάτων ανάμεσα στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ αλλά αυτό ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό.

Αν και δεν είναι ακόμα δεν είναι απολύτως γνωστό εάν ο διαγωνισμός θα κάνει δεκτά όλα τα πτυχία, η είδηση ότι τα θέματα θα είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους μας κάνει να στραφούμε προς αυτό το συμπέρασμα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν γίνονται δεκτά όλα τα πτυχία, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα γίνονται δεκτά εκατοντάδες πτυχία για πάρα πολλές ειδικότητες.

Πώς θα προλάβετε τον Διαγωνισμό και ποιο είναι το κορυφαίο Φροντιστήριο ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Αυτή είναι η πρώτη σε επιλογή προετοιμασία στην Ελλάδα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τον Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Η κορυφαία εξ αποστάσεως προετοιμασία στην Ελλάδα (Δείτε περισσότερα εδώγια τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ έχει διάρκεια 3 μήνες (και 2 μήνες τελικές επαναλήψεις έως την εξέταση) και πραγματοποιείται από την goLearn εξ αποστάσεως

Ο λόγος που αποτελεί αυτή την στιγμή νο1 σε όλη την Ελλάδα είναι αρχικά η εμπειρία του GoLearn με πάνω από 40.000 ενήλικους να το επιλέγουν κάθε χρόνο για να μοριοδοτηθούν - προετοιμαστούν για προκηρύξεις ΑΣΕΠ και από την άλλη το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος που ισχύει μόνο για το μήνα Οκτώβριο

Η εξ αποστάσεως προετοιμασία περιλαμβάνει:

 • Την ύλη κάθε ενότητας εξέτασης διαρθρωμένη σε κεφάλαια, σε συνοπτική και εύληπτη μορφή
 • Εκπαιδευτικό υλικό διαμορφωμένο με βάση τις ανάγκες και τις ενότητες του Διαγωνισμου χωρισμένο ανά ενότητα και κεφάλαιο
 • Online tests με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών πάνω στη συγκεκριμένη ύλη
 • Σημειώσεις καθηγητών
 • Τεστ αποτελεσματικότητας
 • Πρακτική εξάσκηση με ερωτήσεις απαντήσεις όπως θα γίνει στην εξέταση
 • Επικοινωνία με καθηγητή για καθοδήγηση και επίλυση αποριών
 • Συνεχής ανατροφοδότηση
 • Ανοικτή πλατφόρμα μέχρι τις εξετάσεις για πρόσβαση στο υλικό και στα Test
 • Έξτρα επαναλήψεις έως τις εξετάσεις
 • Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή 24 ώρες το 24ωρο για συνεχή εντατική προετοιμασία και για διάβασμα όποτε εσείς θέλετε μέσα στις ημέρες του προγράμματος

Δείτε περισσότερα εδώ και προλάβετε την έκπτωση 50%

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις