CLOSE

Breaking news

varemara-xazema-ypologistis-skepseis.jpg
A

«Χρονοτριβώ: Καθυστερώ να κάνω μια πράξη ή την κάνω συνειδητά-επίτηδες πιο αργά απ' όσο χρειάζεται».

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στο περιοδικό Nature Communications, που δημοσιεύτηκε στη Washington Post, υποδηλώνει ότι η ρίζα της αναβλητικότητας μπορεί να βρίσκεται σε μια γνωστική προκατάληψη - πιστεύουμε ότι η εκτέλεση εργασιών θα είναι κατά κάποιο τρόπο ευκολότερη στο μέλλον.

Υπάρχει ατομική ποικιλία, αλλά «η αναβλητικότητα είναι μια τάση που όλοι συναντάμε στη ζωή μας σε διαφορετικούς τομείς ή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής μας», δήλωσε ο Raphaël Le Bouc, νευρολόγος στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού και συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά οι πραγματικοί γνωστικοί μηχανισμοί πίσω από αυτό δεν είναι πραγματικά γνωστοί. Και αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να ξεπεραστεί αυτή η τάση».

Οι αναβλητικοί εγκέφαλοι πιστεύουν ότι οι εργασίες θα είναι ευκολότερες στο μέλλον

Οι ερευνητές ζήτησαν από 43 ενήλικες να βαθμολογήσουν τις προτιμήσεις τους για τη λήψη μικρότερων ανταμοιβών πιο γρήγορες ή μεγαλύτερες ανταμοιβές αργότερα, καθώς και για την εκτέλεση ευκολότερων εργασιών νωρίτερα ή πιο επίπονων εργασιών αργότερα.

Για ανταμοιβές, παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο παρορμητικοί και προτιμούν μια μικρότερη ανταμοιβή νωρίτερα από μια μεγαλύτερη ανταμοιβή αργότερα, ένα εύρημα που επαναλήφθηκε στη μελέτη του Le Bouc. Ένα πουλί στο χέρι τώρα αξίζει δύο σε κάποιο μελλοντικό θάμνο.

Η μελέτη του δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο μειώνουν και υποβαθμίζουν τις μελλοντικές προσπάθειες, προτιμώντας μια ευκολότερη εργασία τώρα έναντι μιας πιο δύσκολης στο μέλλον, όπως η απομνημόνευση 10 ψηφίων του pi σε μια μέρα ή 20 ψηφίων την επόμενη εβδομάδα.

Όταν οι ερευνητές έβαλαν 27 από τα 43 άτομα να εκτελέσουν το ίδιο πείραμα σε μια μηχανή νευροαπεικόνισης fMRI, μια περιοχή του εγκεφάλου ξεχώρισε ως κεντρική για να γίνει αυτός ο υπολογισμός κόστους-οφέλους - ο ραχιαίος έσω προμετωπιαίος φλοιός.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή φαινόταν να συνδυάζει πληροφορίες σχετικά με ανταμοιβές και προσπάθειες για μια εργασία. πιο επίπονες εργασίες αύξησαν τη νευρική του δραστηριότητα, ενώ περισσότερες ανταμοιβές τη μείωσαν.

Όταν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε επειδή οι επιλογές είναι σχεδόν ίσες, τότε αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι πιο ενεργή, είπε ο McClure, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αυτό ταιριάζει με το υποκειμενικό αίσθημα της αναβλητικότητας, είπε: «Παλεύετε με αυτό και το κάνετε ούτως ή άλλως».

Οι επιρρεπείς στην αναβλητικότητα εγκέφαλοι ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ιδέα ότι η εκτέλεση εργασιών στο μέλλον ήταν πολύ πιο εύκολη.

«Όταν φαντάζονται ότι κάνουν μια προσπάθεια σε ένα μήνα, για αυτούς, το κόστος μειώνεται πολύ», είπε ο Le Bouc. Αλλά για όσους δεν αναβάλλουν, το κόστος μειώνεται πολύ πιο αργά.

Πώς να αντιμετωπίζεται η αναβλητικότητα

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της αναβλητικότητας, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

  • Θυμηθείτε την εργασία

Επειδή η αναβλητικότητα είναι μια επαναλαμβανόμενη απόφαση, πρέπει να θυμάστε ότι είχατε κάτι στο  «πιάτο» σας από την αρχή. «Αν ξεχάσετε ότι κάποια στιγμή πρέπει να πάρετε αυτή την απόφαση, τότε προφανώς δεν θα εκτελέσετε ποτέ το καθήκον», είπε ο Le Bouc. Το να ορίσετε υπενθυμίσεις για την εργασία και να ζητήσετε αυτή την απόφαση πιο συχνά μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αναβολής, είπε.

  • Οραματιστείτε τον μελλοντικό σας εαυτό

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να αντιμετωπίσετε τη γνωστική προκατάληψη του να πιστεύετε ότι μια εργασία είναι ευκολότερη στο μέλλον. Το να οραματιστείτε τον μελλοντικό σας εαυτό –αυτόν που θα έχει απλήρωτους λογαριασμούς, επικείμενες προθεσμίες και άπλυτα πιάτα– θα μπορούσε να σας υπενθυμίσει ότι η αναβολή δεν κάνει το έργο πιο εύκολο.

Αυτή η πρακτική, γνωστή ως επεισοδιακή μελλοντική σκέψη , έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόπος αντιμετώπισης του εθισμού ή της λαχτάρας για φαγητό .

«Η προσπάθεια να κάνετε αυτές τις προσπάθειες στο μέλλον πιο ζωντανές, πιο ρεαλιστικές, μπορεί να αυξήσει το σήμα του κόστους στον εγκέφαλό σας και μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι, στην πραγματικότητα, το κόστος θα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που θα ήταν τώρα». είπε ο Le Bouc.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις