Breaking news

russia
A

Σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου, διεξάγεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση, η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων και επίδειξη δύναμης της Ρωσίας εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία γιορτάζει σήμερα τη νίκη της το 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, καθώς ο στρατός της μάχεται κατά των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία ή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως ο ίδιος την αποκαλεί.

Τα σενάρια για τις δηλώσεις του Πούτιν δεν είναι αυτά που περίμενε η Δύση, η οποία πίστευε ότι σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος θα κηρύξει το τέλος της εκστρατείας. Αντίθετα τις τελευταίες ώρες φουντώνουν τα σενάρια περί διακήρυξης αντεπίθεσης και «συντέλειας του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται η πρόθεση του Πούτιν να σκληρύνει, επικοινωνιακά τουλάχιστον, τη στάση του αναφορικά με τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, το Reuters είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα ηγηθεί των εορτασμών της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, θα προειδοποιήσει την Δύση για τη «συντέλεια του κόσμου», επιδεικνύοντας την συντριπτική δύναμη πυρός της Ρωσίας, την ίδια στιγμή που ο στρατός της πολεμάει στην Ουκρανία.
Στη μεγαλειώδη παρέλαση, αναμένεται να συμμετάσχουν όπλα που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους, όπως το διηπειρωτικό βαλλιστικό σύστημα Iars RS-24 και το σύστημα Iskander, πιο μικρής εμβέλειας, ενώ στις πρόβες συμμετείχε και θερμοπυρηνικός βαλλιστικός πύραυλος RS-24 Yars που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να μεταφέρει έως και 10 κεφαλές.

Τα τρία σενάρια για τις ανακοινώσεις Πούτιν

Τις προηγούμενες ημέρες, κυκλοφόρησαν τρία σενάρια για το τι θα μπορούσε να ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σημερινή επέτειο.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το οποίο υποστήριζαν σθεναρά αξιωματούχοι της Δύσης και της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξηγούν, μάλιστα, τη θεωρία αυτή λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας, την ώρα που οι προσπάθειες εισβολής συνεχίζουν να μην εξελίσσονται καλά.

Στο δεύτερο σενάριο, η Μόσχα ενδεχομένως να εξετάζει και άλλους τρόπους, για να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεσή της. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται η προσάρτηση των εδαφών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, η μεγάλη ώθηση δυνάμεων για την κατάληψη της Οδησσού στο νότο ή η δήλωση περί πλήρους ελέγχου της Μαριούπολης.

Το τρίτο σενάριο προέκυψε από τον Πάπα Φραγκίσκο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αποκάλυψε πως ο Πούτιν σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες που του εκμυστηρεύθηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις