Breaking news

giatros_ygeia_health
A

Στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ και συγκέντρωση στις 11:30 πμ στο υπουργείο Υγείας και πορεία προς τη Βουλή, προγραμματίζουν για αύριο, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι Ομοσπονδίες απορρίπτουν στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που στοχεύει, όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, «στο ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας».

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί «πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό».

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και η ΠΟΕΔΗΝ και διεκδικεί μεταξύ άλλων, ισχυρή Δημόσια Υγεία, άρση αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, ουσιαστική αύξηση στους μισθούς.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σε σχετική συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, μίλησε για το νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, εξηγώντας πως ρόλο προσωπικού γιατρού θα αναλάβουν παθολόγοι και γενικοί – οικογενειακοί γιατροί των κέντρων υγείας, των ΤΟΜΥ και άλλων δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και ιδιώτες γιατροί που το επιθυμούν.

Το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος δήλωσε ανοιχτά ότι είναι κατηγορηματικά κατά του νομοσχεδίου αυτού, καθώς μια τέτοια απόφαση δεν ικανοποιεί κανένα ουσιαστικό αίτημα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπως αυτά κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.

«Είμαι πολύ κατηγορηματικός σε αυτό. Δυστυχώς η κυβέρνηση πάλι νομοθέτησε χωρίς τους γιατρούς ένα σύστημα το οποίο αποτελεί μια μνημονιακή υποχρέωση. Είναι μια αντιγραφή συστημάτων της Γερμανίας και της Αγγλίας, τα οποία όσοι από τους συμπολίτες μας έχουν εμπειρία για το πώς διαχειρίζονται την πρωτοβάθμια περίθαλψη αυτά τα δύο κράτη, θα καταλάβουν πολύ καλά τη δυσκολία που έχει για τον καθημερινό άνθρωπο αυτών των χωρών να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό» δήλωσε, εξηγώντας πως η κυβέρνηση νομοθετεί εκ νέου το πλαίσιο του προσωπικού – οικογενειακού γιατρού, στο οποίο θα ανατρέχει ο πολίτης σε κάθε πρόβλημα υγείας.

«Η κυβέρνηση έρχεται να αντικαταστήσει τους καρδιολόγους, τους πνευμονολόγους, τους γαστρεντερολόγους, ρευματολόγους, νεφρολόγους, ουρολόγους, κλπ, με τον γενικό γιατρό» Επομένως, σύμφωνα με τους ειδικούς που τάχθηκαν κατά του σχεδίου νόμου, το πρώτο ζήτημα που ανακύπτει αφορά στην έλλειψη απεύθυνσης των πολιτών σε εξειδικευμένο γιατρό, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Χαριτόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «η Ιατρική δεν χωρίστηκε τυχαία σε ειδικότητες. Δεν εκπαιδευόμαστε μετά τη σχολή άλλα τόσα χρόνια για να πάρουμε μια ειδικότητα για κάποιους τυχαίους λόγους. Αυτή η εξειδίκευση του κάθε γιατρού είναι αναγκαία για την σωστή αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, της μεγάλης πλειοψηφίας των παθήσεων που αφορούν σήμερα τη νοσηρότητα του πληθυσμού».

«Αν πριν από πενήντα χρόνια ο γιατρός ήταν ένας γενικός γιατρός, σήμερα η πληθώρα των θεραπευτικών επιλογών αλλά και  η σωστότερη και ουσιαστικότερη περίθαλψη του ασθενούς έχει να κάνει με το πόσο εξειδικευμένος είναι ο γιατρός στην κάθε ασθένεια».
 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις