Breaking news

ble_medouses
A

Μετά τις μωβ μέδουσες οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε πολλές παραλίες της Αττικής τις τελευταίες εβδομάδες, έρχονται να προστεθούν και οι γαλάζιες μέδουσες οι οποίες κάνουν την επέλαση τους στις ελληνικές θάλασσες επίσης αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας με την επιστημονική ονομασία Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα τις φέρνουν στις ακτές μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε στις Γαλάζιες Μέδουσες

Αν τύχει και ακουμπήσουν κάποιον λουόμενο, αρχικά προκαλείται ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορεί να προκληθεί κάψιμο και φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσει κάποιος και απλώς κολυμπά δίπλα τους.

Αν και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολο κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή εάν κάποιος τις ακουμπήσει να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).

Οι Rhizostoma pulmo είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μπορεί να έχουν μέχρι και 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Μπορείτε να δείτε εδώ τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των ειδών μεδουσών για το 2022.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις