Breaking news

Υγεία
A

Σε μπελά έχει μετατραπεί ό θεσμός του προσωπικού γιατρού για το υπουργείο Υγείας, το οποίο ψάχνει λύσεις για να αυξήσει τον αριθμό των συμμετεχόντων γιατρών στο πρόγραμμα, πριν αυτό μετατραπεί σε «φιάσκο».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι μισοί υπόχρεοι πολίτες, από του περίπου 8 εκατομμύρια, δεν καταφέρνουν να βρουν προσωπικό γιατρό κοντά τους, με αποτέλεσμα να εγγράφονται σε ιατρούς που βρίσκονται ακόμα και σε άλλους Νομούς!

Μάλιστα,  σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σήμερα εξαντλήθηκε η διαθεσιμότητα των προσωπικών γιατρών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης!

Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες φεύγουν από τα φαρμακεία χωρίς να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό ή πηγαίνουν σε κάποια μακρινή περιοχή ή και σε άλλο δήμο.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να εγγράψουμε τους πολίτες στο σύστημα εξαιτίας της μη διαθεσιμότητας ιατρών. Τους ενημερώνουμε ότι το υπουργείο Υγείας έχει λάβει απόφαση για ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στο σύστημα -πέραν των παθολόγων και των γενικών ιατρών-οπότε ενδεχομένως να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σε δεύτερο χρόνο», ανέφερε ο πρόεδρος του (ΦΣΘ) Διονύσιος Ευγενίδης και πρόσθεσε: «οι συμπολίτες μας φεύγουν άπραγοι και απογοητευμένοι, ενώ αρκετοί αναγκάζονται να αναζητήσουν προσωπικό ιατρό πολύ πιο μακριά, όπως για παράδειγμα σε Θέρμη, Μηχανιώνα ή Κουφάλια, όπου όμως κι εκεί η διαθεσιμότητα συνεχώς φθίνει».

Μία δύσκολη εξίσωση

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την άρνηση των γιατρών να εγγραφούν στο πρόγραμμα, το υπουργείο Υγείας ενεργοποίησε πριν από λίγες ημέρες 10 ακόμα ειδικότητες με βασική εκπαίδευση Παθολογία. Αν και πάλι το εγχείρημα δεν προχωρήσει, το αργότερο έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν ενεργοποιηθεί και άλλες ειδικότητες γιατρών

Οι γιατροί εργάζονται ήδη πάρα πολλές ώρες για να προσθέσουν έξτρα από 15 έως 35 ώρες την εβδομάδα που θα πρέπει να τις αφιερώνουν αποκλειστικά στους «προσωπικούς τους ασθενείς»!

Πιο συγκεκριμένα, ένας γιατρός μπορεί να επιλέξει να αναλάβει από 857 πολίτες έως και 2000 πολίτες, οπότε και θα πρέπει να αφιερώνει στο ιδιωτικό του ιατρείο από 15 έως 35 ώρες την εβδομάδα, αντίστοιχα. Αναλυτικά, ο προσωπικός γιατρός, αναλόγως του αριθμού των πολιτών που αναλαμβάνει θα πρέπει να αφιερώνει:

  • Έως 857 ασθενείς: 15 ώρες την εβδομάδα
  • Από 858 έως 1.143 ασθενείς: 20 ώρες την εβδομάδα
  • Από 1.144 έως 1.429: 25 ώρες την εβδομάδα
  • Από 1.430 έως 1.714: 30 ώρες την εβδομάδα
  • Από 1.715 έως 2.000: 35 ώρες την εβδομάδα

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τους Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος, Νίτσας, από τους 600 γενικούς γιατρούς και παθολόγους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΙΣΘ, μόνο 140 ζήτησαν πιστοποιητικό προκειμένου να αναλάβουν προσωπικού γιατρού. 

«Δεν γνωρίζω αν τελικά όλοι από αυτούς τους 140 έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα προσωπικού γιατρού. Σίγουρα δεν αρκούν. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στον προσωπικό γιατρό», πρόσθεσε ο κ. Νίτσας. Παράλληλα σημείωσε ότι ο ΙΣΘ τάσσεται υπέρ της ελευθερίας του πολίτη να επιλέγει προσωπικό γιατρό, είτε από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ είτε από τους μη συμβεβλημένους, και ότι έχει παρουσιάσει τις θέσεις του τόσο στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας.

Να σημειωθεί τέλος, ότι οι προσωπικοί γιατροί του δημοσίου για τους πρώτους 1.500 πολίτες που θα εγγράψουν στη λίστα τους δεν θα αμείβονται ξεχωριστά, παρά μόνο εάν ξεπεραστούν οι 1.500!

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις