Breaking news

2022
A

Από σήμερα, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου και ώρα 6:00 το πρωί, ισχύουν τελικά τα νέα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορονοϊού, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και ιδιαίτερα της μετάλλαξης Όμικρον, άλλαξε τα σχέδια της κυβέρνησης, προκαλώντας την δυσαρέσκεια των καταστηματαρχών της εστίασης.

Μάλιστα, να σημειώσουμε ότι χτες καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 28.828 νέα κρούσματα, σπάζοντας έτσι το «μαύρο ρεκόρ» της Τρίτης, όπου καταγράφηκαν 21.657 νέα κρούσματα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προχώρησε χτες στην εξειδίκευση των μέτρων, αναφέροντας πως αυτή την στιγμή η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη και πλήττει κυρίως τις νεότερες γενιές, 18 έως 30 ετών, που κατά βάση νοσούν ήπια ή ασυμπτωματικά.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, αναφέροντας πως «το εμβόλιο καλύπτει τους πολίτες από την παραλλαγή Όμικρον και πρέπει να πάψουν να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις ότι τα εμβόλια δεν την καλύπτουν. Οι πιο ήπιες νοσήσεις έχουν να κάνουν ακριβώς με τους εμβολιασμούς».

Έτσι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας αφορούν κυρίως την λειτουργία της εστίασης, η οποία θα «κατεβάζει ρολά» από τις 12:00 το βράδυ, ενώ δεν θα επιτρέπεται η μουσική. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο για καθήμενους σε τραπέζια έως έξι ατόμων, με εξαίρεση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα, ισχύουν και όλα τα μέτρα που είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός. Αναλυτικά:

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Από σήμερα στις 6:00 το πρωί ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Παράλληλα, απαγορεύεται πλήρως η μουσική.
  • Στα γήπεδα υπάρχει πλέον περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. 
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία. 
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.  

Μέχρι τις 02:00 το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς

Τα μέτρα που ισχύουν για την εστίαση από σήμερα θα ισχύουν γενικά και για το αυριανό ρεβεγιόν, με τη μόνη διαφορά ότι δίνεται η δυνατότητα στα καταστήματα να παρατείνουν τη λειτουργία τους έως τις 2:00 τα ξημερώματα.

Βέβαια, τα μαγαζιά θα πρέπει να λειτουργήσουν με τα μέτρα που προαναφέρθηκαν για να μην αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωπα με «τσουχτερά» πρόστιμα. 

Όσοι δηλαδή επιλέξουν να βγουν το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είναι καθήμενοι, σε τραπέζια των έξι ατόμων και χωρίς μουσική.

Όπως είναι λογικό το μέτρο αυτό έχει εγείρει αντιδράσεις στους καταστηματάρχες της εστίασης που ήδη από χτες βλέπουν τις κρατήσεις να ακυρώνονται την μία μετά την άλλη.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίαση αναφέρει χαρακτηριστικά πως, «η εστίαση ενοχοποιείται για μια ακόμη φορά και καλείται να "ξαναπληρώσει το μάρμαρο"».

Απαγορεύονται τα πάρτι - επιτρέπεται η μουσική

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας, ξεκαθάρισε ότι ταυτόχρονα με την εστίαση απαγορεύονται και τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους. Οποιαδήποτε μάζωξη θα πρέπει να σέβεται τα μέτρα που ισχύουν και στην εστίαση.

Παρόλα αυτά στις ιδιωτικές συναθροίσεις σε σπίτια θα επιτρέπεται η μουσική. Συγκεκριμένα, η εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου επικοινώνησε χτες με το υπουργείο Υγείας, το οποίο διευκρίνισε ότι στα σπίτια θα επιτρέπεται κανονικά η μουσική. 

Παράθυρο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Τέλος, ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά.

Παράλληλα, το ότι «η επιτροπή καλεί ομόφωνα τους πολίτες να εμβολιαστούν, τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον, και να μη διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις ότι τα εμβόλια δεν την καλύπτουν», τόνισε για ακόμα μία φορά ο κ. Πλεύρης. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις