Breaking news

Τέμπη: Φονική σύγκρουση τρένων με 40 νεκρούς, 85 τραυματίες
A

Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί της τραγικής σύγκρουσης μεταξύ της επιβατικής αμαξοστοιχίας με 354 επιβάτες και της εμπορικής αμαξοστοιχία που εκτελούσε το αντίθετο δρομολόγιο.

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 της Τρίτης, στο ύψος του Ευαγγελισμού στη Λάρισα, λίγο πριν από τις σήραγγες στα Τέμπη. Από την σφοδρότατη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστη λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα.

Οι εικόνες που ήρθαν από τα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας είναι συγκλονιστικές. Τα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα.

Εικόνες από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

 

Όταν τα Τέμπη «βάφτηκαν με αίμα»: Οι τρεις μεγάλες τραγωδίες που συγκλόνισαν τη χώρα (φωτογραφίες & βίντεο)

 

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Μητσοτάκης

Μετά τη σύγκρουση των τρένων κινητοποιήθηκαν το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και ο στρατός. Δεκάδες ασθενοφόρα βρίσκονται στο σημείο και οι τραυματίες μεταφέρονται και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. 

Στο σημείο έχουν σπεύσει, μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Με αίματα ακόμη στο πρόσωπο, οι πρώτοι επιβάτες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Η ανησυχία κορυφώθηκε για όσους δεν είχαν νέα από τους δικούς τους ανθρώπους.

Δείτε ακόμα: Οι τρεις τραγωδίες που «έβαψαν με αίμα» τα Τέμπη και συγκλόνισαν τη χώρα (φωτογραφίες - βίντεο)

Άγνωστο παραμένει ακόμη πώς έγινε η φονική σύγκρουση, αφού, όπως φαίνεται στα πλάνα από drone, παρόλο που στο σημείο υπάρχει διπλή γραμμή, τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ανέβει.

Επίσης, όπως τόνισε η κ. Δημογλίδου, έχουν εξασφαλιστεί κλίνες για την εξυπηρέτηση των οικογενειών των τραυματιών και των θυμάτων στα εξής ξενοδοχεία της Λάρισας: Imperial, Divani, και Metropol.

Για τις κλίνες στα ξενοδοχεία οι συγγενείς μπορούν να καλούν τους τηλεφωνικούς αριθμούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας 2410683175 και 76, που λειτουργούν ήδη για την παροχή πληροφοριών για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Συνελήφθη ο σταθμάρχης

Συνελήφθη ο 59χρονος Σταθμάρχης της Λάρισας, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται, με την επίβλεψη του αρμόδιου εισαγγελέα, σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης (1/3) στα Τέμπη.

Το κατηγορητήριο σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σε διώξεις που αποδίδονται σε αμέλεια και συγκεκριμένα για Ανθρωποκτονίες κατά συρροή από αμέλεια, για πρόκληση βαρέων και επικίνδυνων σωματικών βλαβών από αμέλεια και για πλήθος άλλων πλημμεληματικού χαρακτήρα διώξεις που αφορούν στις συγκοινωνίες και στην καταστροφή του δικτύου.

Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αρνήθηκε πως ευθύνεται για την τραγική αυτή έκβαση και απέδωσε το δυστύχημα σε πιθανή τεχνική βλάβη του συστήματος που κατά τους ισχυρισμούς του, δεν «υπάκουσε» στους χειρισμούς του.

Αυτό βεβαίως θα διερευνηθεί και πραγματογνώμονα που θα οριστεί από την αρμόδια προανακριτική Αρχή.

Οι περισσότεροι νεκροί είναι νέοι και φοιτητές

Μια τρομερά δυσάρεστη πληροφορία από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι νεκροί είναι φοιτητές. Όπως ανέφερε διασώστης, ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλοί νέοι, φοιτητές, ενώ πολλές σοροί τώρα είναι στην διαδικασία αναγνώρισης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ήταν δύσκολη.

Οι αρχές έδωσαν τηλέφωνο ενημέρωσης για του συγγενείς των επιβατών: 2410 683175-6

Ο κύριος Νίκος, διασώστης, που επιχειρεί στο σημείο του δυστυχήματος δήλωσε στο Mega: «Επιχειρήσαμε 20 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από τα τμήματα της Λάρισας, της Κατερίνης και την Ελασσόνας στο σημείο που ήταν το συμβάν. Στα τρία πρώτα βαγόνια δεν ήταν δυνατόν να πλησιάσει κάποιος πολύ. Φθάσαμε στις 12 και μιση η ώρα το βράδυ».

Για την κατάσταση των ανθρώπων που αντίκρισαν περιέγραψε ο διασώστης: «Η κατάσταση ήταν τραγική, καθώς υπήρχαν πολλοί νεκροί. Βρήκαμε στα χωράφια 4 με 5 ανθρώπους που δεν ήταν στην ζωή και στα βαγόνια – κυρίως στα τρία πρώτα – δεν ήταν κανένας εν ζωή. Οι τραυματίες βγήκαν την πρώτη μία με μιάμιση ώρα».

Ο διασώστης ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολύ νεαρά παιδιά μεταξύ αυτών είναι φοιτητές, είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του «υπήρχαν νέα παιδιά στην πλειονότητά τους, το 80% ήταν νέα παιδιά, κάτω από 30 ετών».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

«Οι εικόνες που αντίκρισα μόλις βγήκα από το βαγόνι ήταν απίστευτες, τραγικές. Είδα παντού φλόγες, είχαν λιώσει κομμάτια μεταλλικά από τα βαγόνια και πολλοί συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, δεν πρόλαβαν να βγουν έξω». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιβάτης της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με άλλη (εμπορευματική), αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, τις πρώτες στιγμές μετά το τραγικό δυστύχημα.

Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος καθώς κατεβαίνει από το λεωφορείο με το οποίο επέστρεψε μαζί με άλλους επιβάτες στη Θεσσαλονίκη, από τύχη είναι ζωντανός καθώς η θέση του ήταν στο δεύτερο βαγόνι, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο τελικά κάθισε στο πέμπτο βαγόνι. «Τα έχασα στην αρχή, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, αλλά προσπάθησα να κρατήσω την ψυχραιμία μου για να βοηθήσω τους συνεπιβάτες μου να βγουν από το βαγόνι. Όλοι γίναμε ένα για να βοηθήσουμε», περιέγραψε συγκινημένος. «Πολλοί δεν αντιλήφθηκαν τι ακριβώς είχε συμβεί, διότι κοιμόντουσαν. Κι εγώ κοιμόμουν και με τάραξε ένα απότομο φρενάρισμα. Αργότερα, όμως, όταν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, προσπαθήσαμε να βγούμε από το βαγόνι και όταν τα καταφέραμε, είδαμε το χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελένη Καραδιαμάντη, με ανακούφιση και μεγάλη συγκίνηση αγκάλιασε την κόρη της μόλις κατέβηκε από το λεωφορείο. «Προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί της και δεν μπορούσα, είχε χάσει το κινητό της. Ευτυχώς μαζί της ήταν ένας συνάδελφός της και τη βοήθησε να βγει από το βαγόνι. Δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω, είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη», τόνισε. Η κόρη της κ. Καραδιαμάντη έκανε τελικά εισαγωγή στο νοσοκομείο καθώς χτύπησε στην πλάτη αφού προηγουμένως της περιέγραψε πώς κατάφεραν οι πυροσβέστες να τους βγάλουν έξω από το βαγόνι ρίχνοντας σχοινιά και απεγκλωβίζοντάς τους.

«Γυναίκες έκλαιγαν, φώναζαν και ευτυχώς κάποιος κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και βγήκαμε καθώς είχε πολύ καπνό. Προσπάθησαν να πλησιάσω στα πρώτα βαγόνια και ήταν όλα μια μάζα», ανέφερε ένας άλλος από τους διασωθέντες.

Ελαφρά τραυματισμένη, μια νεαρή κοπέλα που ήταν στο δεύτερο βαγόνι, βγήκε από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συνοδευόμενη από τους γονείς της. Το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει είναι πως είναι καλά. «Δεν θυμάμαι τίποτα, ακολούθησα δύο παιδιά και βγήκα, έσπασαν τα τζάμια», ανέφερε.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας πέντε λεωφορεία μετέφεραν 194 διασωθέντες από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απ' αυτούς, αρχικά οι 26 μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ και οι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με ορισμένους εξ αυτών να έχουν πάρει ήδη εξιτήριο μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, εκφράζει με νέα της ανακοίνωση η Hellenic Train.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» και ενημερώνει ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».

Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση:

«H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Εικόνες από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη
Stringer / SOOC

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης».

Τραγική ειρωνία; Ο πρωθυπουργός θα επισκεπτόταν σήμερα το κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης που... δεν υπάρχει

 

Μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργό στο Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος, το οποίο όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι... δεν υπάρχει!

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, η οποία ακυρώθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεπτόταν στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος.

Στην είδηση αυτή απάντησε σκωπτικά, λίγο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ο πρόεδρος μηχανοδηγών ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γενιδούνιας, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο στο Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος διαβάζω μόλις σε site. Μπορεί κάποιος να μας πει που είναι και που λειτουργεί η σηματοδότηση & τηλεδιοικηση στην βόρεια Ελλάδα ; Προς Δράμα δεν υπάρχει , μετά το ΠΛΑΤΥ προς Φλώρινα μονή γραμμή , ενώ προς Αθήνα όλα σβηστά, μετά το τχ1 κόκκινο, σε λειτουργία η Σίνδος, η γραμμή προς Στρυμώνα ζούγκλα . Στην φωτό , οι ετοιμασίες.. Ρε τι ζουμε;;;;;;»

Ακυρώνονται δρομολόγια

Λόγω της σύγκρουσης των δυο αμαξοστοιχιών στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, δεν θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια σε:

  • Αθήνα- Θεσσαλονίκη
  • Θεσσαλονίκη - Αθήνα
  • Αθήνα -Καλαμπάκα
  • Καλαμπάκα -Αθήνα
  • Αθήνα - Λειανοκλάδι
  • Λειανοκλάδι - Αθήνα
  • Θεσσαλονίκη - Λάρισα
  • Λάρισα-Θεσσαλονίκη
  • Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα
  • Καλαμπάκα - Παλαιοφάρσαλος
  • Βόλος - Λάρισα
  • Λάρισα - Βόλος
  • Λειανοκλάδι -Στυλίδα
  • Στυλίδα - Λειανοκλάδι
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις