Breaking news

ergasia-xalarosi-douleia-ksekourasi.jpg
A

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών στις ΗΠΑ, μεταξύ 2019 και 2022, ο αριθμός των ωρών που εργάστηκαν οι άνθρωποι μειώθηκε κατά 33 λιγότερες ώρες ετησίως ανά άτομο.

Η πανδημία του Covid-19 δεν άλλαξε μόνο πού και πώς εμφανίζονται οι άνθρωποι στις δουλειές τους: οδήγησε τους ανθρώπους να αναρωτιούνται πότε και γιατί θα έπρεπε να εργάζονται αρχικά.

Ενώ τα ποσοστά παραίτησης αυξάνονται αργά την τελευταία δεκαετία, άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την παρατεινόμενη πανδημία - εξουθένωση, είναι η άνοδος της εργασίας εξ αποστάσεως και ένας εθνικός υπαρξιακός πανικός που έχουν ωθήσει τους εργαζόμενους να επανεξετάσουν τι δίνουν και τι βγάζουν οι δουλειές τους.

Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι άνθρωποι δεν φτάνουν τις 40 ώρες την εβδομάδα.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη ενόχληση με τα εργασιακά καθήκοντα που δεν προσθέτουν αξία στη ζωή μας», λέει ο Anthony Klotz, καθηγητής διαχείρισης στο UCL School of Management του Λονδίνου. «Οι άνθρωποι έχουν πολύ χαμηλότερη ανοχή σε αυτό και φοβούνται λιγότερο να πουν «Δεν θέλουμε να χάνουμε τον χρόνο μας».

Αλλαγή στάσης απέναντι στην εργασία

Πριν από την πανδημία, υποστηρίζει ο Klotz, οι άνθρωποι δέχονταν μικρές ταλαιπωρίες στα προγράμματά τους, είτε επρόκειτο για μεγάλη μετακίνηση, είτε καθισμένοι σε δίωρες συναντήσεις επειδή δεν ήξεραν ότι υπήρχε άλλος τρόπος να εργαστούν.

Μετά από την άνθιση της τηλεργασίας, για αρκετούς μήνες ή χρόνια, μερικοί άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικοί με το χρόνο τους και να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ο χρόνος που αφιερώθηκε στις μετακινήσεις αντικαταστάθηκε από την άσκηση, τη φροντίδα των παιδιών και την πρόοδο στις δουλειές, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, σημείωσε η Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης στην έκθεσή της τον Οκτώβριο του 2022 .

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στο γραφείο, φέρνουν αυτές τις νέες συνήθειες και προσδοκίες.

«Η γενική συναίνεση, είναι ότι οι άνθρωποι χαίρονται να επιστρέφουν στο γραφείο και να εκτελούν τις βασικές τους λειτουργίες, αλλά δεν έχουν μεγάλη ανοχή για πράγματα εκτός αυτού», εξηγεί ο Klotz.

Ο χρόνος είναι χρήμα

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το συνολικό αυξημένο κόστος ζωής έχουν κάνει τη «νομισματική» αξία του χρόνου των ανθρώπων ακόμη πιο εμφανή.

Το 73% των εργαζομένων στις ΗΠΑ σχεδιάζει να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας φέτος, σύμφωνα με το Fiverr , το οποίο ρωτήθηκε σε 2.000 εργαζόμενους τον Δεκέμβριο του 2022.

«Αν το αφεντικό σας στην κύρια δουλειά σας σας ζητήσει να δουλέψετε επιπλέον ώρες, μπορείτε να υπολογίσετε ακριβώς πόσο αξίζει αυτός ο επιπλέον χρόνος, αν έχετε ένα έργο δευτερεύοντος ή ελεύθερου επαγγελματία με ωριαία αμοιβή που θα πλήρωνε περισσότερο», λέει ο Klotz.

Πώς ανταποκρίνονται οι εταιρείες

Σε συνομιλίες με διευθυντικά στελέχη και διευθύνοντες συμβούλους σε εταιρείες σε όλες τις ΗΠΑ, ο Klotz παρατήρησε ότι ένα ερώτημα έρχεται όλο και περισσότερο: «Πώς διασφαλίζουμε ότι οι υπάλληλοί μας έχουν πλούσια ζωή εκτός εργασίας, ενώ εξακολουθούν να κάνουν τις βασικές τους εργασίες;»

Το 2022, περισσότεροι από 900 εργαζόμενοι σε 33 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία δοκίμασαν μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και είδαν βελτιωμένη παραγωγικότητα, οικονομικά και σχέσεις μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Άλλες εταιρείες πειραματίζονται με ημέρες χωρίς συναντήσεις , Παρασκευές μισής ημέρας και διαφορετικές στρατηγικές εξοικονόμησης χρόνου για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις