Breaking news

kn95_maska
A

Ως γνωστόν έχει εκτοξευθεί ταχύτατα η ζήτηση για μάσκες όπως οι N95, KN95 και KF94. Ωστόσο προτού τις αγοράσει κάποιος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός καθώς υπάρχει πιθανότητα να εξαπατηθούν από επιτήδειους. 

7 σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν κατά την αγορά των μασκών προστασίας:

1. Η διάθεσή τους γίνεται σε σφραγισμένες συσκευασίες:  Οι αυθεντικές μάσκες είναι σφραγισμένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι σαφές ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πριν από εσάς. Εάν όμως οι μάσκες βρίσκονται σε τσάντα η οποία έχει δεθεί είτε με ταινία είτε είναι κλειστή με φερμουάρ τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

2. Εάν δεν υπάρχουν πληροφορίες είτε για την εταιρεία είτε για την τοποθεσία της. Στη συσκευασία όπου περιέχονται οι μάσκες θα πρέπει να υπάρχει αναφορά στον τόπο κατασκευής τους. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει νόμιμος ιστότοπος ή διεύθυνση. Και αυτό διότι εάν αντιμετωπίσετε πρόβλημα ή έχετε ερωτήσεις θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή τους. 

3. Απουσία ημερομηνίας λήξης: Από τη στιγμή που «αποδυναμώνεται» η οδός που μπλοκάρει τα σωματίδια θα πρέπει  πάντα να αναγράφεται στη συσκευασία η ημερομηνία λήξης.

4. Προσοχή εάν δεν υπάρχει το όνομα ή το λογότυπο της εταιρείας. Στη μάσκα θα πρέπει να υπάρχει είτε το όνομα είτε το λογότυπο της εταιρείας.

5. Ιδιαίτερη προσοχή στην απουσία του σήμα NIOSH. Η λέξη NIOSH θα πρέπει να είναι γραμμένη με κεφαλαία γράμματα και να είναι εύκολα αναγνωρίσιμη.

6. Απουσία αριθμού έγκρισης. Ο αριθμός αυτός είναι ένα  αλφαριθμητικό αναγνωριστικό που ξεκινά με τα γράμματα «TC-84A» και ακολουθούν τέσσερα επιπλέον ψηφία. Εάν υπάρχει, ελέγξτε το στη Λίστα Πιστοποιημένου Εξοπλισμού NIOSH.

7. Οι θηλιές αυτιών:  Οι αυθεντικοί αναπνευστήρες N95 ασφαλίζουν με ένα ζευγάρι ελαστικές ταινίες στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό συνήθως δημιουργεί μια καλύτερη εφαρμογή συγκριτικά με τις θηλιές αυτιών που διαθέτουν οι μάσκες KN95 και KF94.

Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν οι μάσκες KN95;

Το μόνο αρνητικό που έχουν οι μάσκες ΚΝ95 είναι το κόστος τους. Και αυτό διότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος των χειρουργικών και των υφασμάτινων μασκών. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί που ρωτούν εάν ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η ΚΝ95 μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα.

«Παρά το γεγονός οι μάσκες N95 και ΚΝ95 είναι μιας χρήσης, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τρόπους ώστε να τις επαναχρησιμοποιούν» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μάλιστα στο δημοσίευμα υπάρχει παραπομπή στη στρατηγική που είχε ακολουθήσει το CDC, στην αρχή της πανδημίας και συγκεκριμένα όταν υπήρχαν ελλείψεις μασκών KN95 στα αμερικανικά οσοκομεία.

Υπενθυμίζεται πως ο CDC είχε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει με ασφάλεια η επαναχρησιμοποίηση της ΚΝ95. Όμως η συγκεκριμένη οδηγία πλέον δεν υφίσταται καθώς στα νοσοκομεία υπάρχει επάρκεια μασκών.

Για να γίνει ασφαλής χρησιμοποίηση των μασκών ΚΝ95 πρέπει:
-έπειτα από τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.
-κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη  σε θερμοκρασία δωματίου.
Πλύνετε καλά τα χέρια σας.
-Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.

Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις