Breaking news

volcano
A

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το νησιωτικό κράτος της Τόνγκα, έπειτα από σειρά εκρήξεων του υποθαλάσσιου ηφαιστείου και την προειδοποίηση των αρμόδιων αρχών για τσουνάμι. Την Παρασκευή, το ηφαίστειο εξερράγη, εκτοξεύοντας τέφρα και αέρια σε ύψος 20 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανάρτηση της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Τόνγκα στο Facebook.\

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο «Matangi Tonga» οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει εκρήξεις και κεραυνούς κοντά στο ηφαίστειο λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε να εκρήγνυται από νωρίς την Παρασκευή.

Το τσουνάμι επηρέασε κυρίως την πρωτεύουσα της Τόνγκα καθώς και την Αμερικανική Σαμόα. Συγκεκριμένα, η έκρηξη στις 06.10 ώρα Ελλάδας του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χαπάι, με απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων βόρεια της Νουκουαλόφα, της πρωτεύουσας της Τόνγκα, προκάλεσε τσουνάμι 1,2 μέτρου, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας. Η υπηρεσία ανέφερε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση αλλά δεν έχει εκδοθεί κάποια προειδοποίηση για τσουνάμι στην Αυστραλία

Κύματα τσουνάμι ύψους 83 εκατοστών καταγράφηκαν από τους μετρητές στην Νουκουαλόφα και κύματα ύψους περίπου 60 εκατοστών στο Πάγκο Πάγκο, την πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόας, σύμφωνα με το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Οι αρχές στα Φίτζι εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, καλώντας τους κατοίκους να αποφύγουν τις παράκτιες περιοχές «λόγω ισχυρών ρευμάτων και επικίνδυνων κυμάτων».

Όσον αφορά τη μακρινή Νέα Ζηλανδία, ούτε αυτή έμεινε ανεπηρέαστη από το τσουνάμι. Η εθνική επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων εξέδωσε προειδοποίηση για αύξηση της στάθμης της θάλασσας στις βόρειες και ανατολικές ακτές, σημειώνοντας ότι σε ορισμένες περιοχές αναμένεται να καταγραφούν ισχυρά και ασυνήθιστα ρεύματα καθώς και απρόβλεπτα κύματα στις ακτές.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις