Breaking news

ksera-xorta-xera-horta.jpg
A

Η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, σε εφαρμογή της νέας πυροσβεστικής, αυστηρότερης διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή του νόμου λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς, ξεκίνησε τους αυστηρούς ελέγχους και την επιβολή προστίμων για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Η Δημοτική Αστυνομία με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους δημότες, αν δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα, να προχωρήσουν άμεσα στον καθαρισμό των οικοπέδων και των λοιπών ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους,  καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 20 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου.

Κατά την ανωτέρα περίοδο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συντηρούν καθαρά τα οικόπεδά τους από ξερά χόρτα, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Επιπλέον σημειώνεται ότι «η υποχρέωση για καθαρισμούς περιλαμβάνει οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ πλέον επεκτείνεται και αφορά και εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιοχών καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Επισημαίνεται παράλληλα ότι φέτος δεν θα αποσταλούν οι γνωστές ειδοποιήσεις προς τους ιδιοκτήτες όπου τους δίνονταν προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να προβούν στον καθαρισμό του χώρου ιδιοκτησίας τους.

Σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη, η αρμόδια υπηρεσία θα προβαίνει στον καταλογισμό του προστίμου αφού πρώτα γίνει αυτοψία. Επίσης γίνεται γνωστό ότι, εάν οι ιδιοκτήτες προβούν στον καθαρισμό μετά την επίδοση του προστίμου, μπορούν να προσέλθουν στην Δημοτική Αστυνομία και να ζητήσουν μείωση, αλλά όχι ακύρωση του προστίμου.

Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Από τις 20 Απριλίου μέχρι σήμερα η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, έχει λάβει 40 καταγγελίες για οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί.

Τι περιλαμβάνει ο απαιτούμενος καθαρισμός

Σύμφωνα με τη νέα πυροσβεστική διάταξη ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα,
  • απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά αλλά και
  • αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

Επιπλέον περιλαμβάνει:

  • αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους,
  • απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις