Breaking news

falaina
A

Μια μικρή φάλαινα φυσητήρας βρέθηκε να κολυμπάει την Πέμπτη λίγα μέτρα από την παραλία του Αλίμου, καθώς φαίνεται να είχε απροσανατολιστεί. Στο σημείο έσπευσε το λιμενικό, το οποίο προσπάθησε να την απομακρύνει και να την σπρώξει προς τα βαθιά, καθώς κινδυνεύει όσο μένει έξω.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για το είδος φάλαινας "Ζιφιός".

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ειδοποιήθηκε το 112 και το λιμενικό για να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης του ζώου, καθώς φαινόταν τραυματισμένο. Συγκεκριμένα, η φάλαινα φέρει ένα τραύμα στο ρύγχος της και κάποιες χαρακιές στο σώμα της και φαίνεται να έχει χάσει τον προσανατολισμό της.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, αυτά τα κοιτώδη ζώα  προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων. Σημείωσε ότι απ' ότι φαίνεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά και εξέφρασε τον φόβο ότι το ζώο δε θα έχει καλή κατάληξη. 

Πρόσθεσε ότι το ζώο δεν είναι καθόλου επικίνδυνο και είναι ένα από τα προστατευόμενα είδη. 

Τι είναι η φάλαινα "Ζιφιός".

Ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4.5-5.5).

Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ’ αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της “ήσυχης” συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.

Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα!

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις