Breaking news

RAPTOR
A

Σε θρίλερ εξελίσσεται ο εντοπισμός των 12 ναυτικών που αναζητούνται από χτες, αφού το πλοίο RAPTOR, με σημαία Κομόρες, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου.

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 14 άτομα πλήρωμα (ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι). Μέχρι στιγμής έχει διασωθεί ένα άτομο με καταγωγή από την Αίγυπτο, ενώ έχει βρεθεί η σορός ενός ακόμα μέλους του πληρώματος. Η σορός του ναυτικού εντοπίστηκε από παραπλέον πλοίο.

Αργότερα, χτες το μεσημέρι ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισε και διέσωσε έναν Αιγύπτιο ναυτικό, μέλος του πληρώματος, του πλοίου ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στο σημείο των ερευνών συμμετέχουν συνολικά 8 παραπλέοντα σκάφη, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο.

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο που δείχνει το πλοίο λίγο πριν βυθιστεί στο Αιγαίο. 

Πώς βυθίστηκε το πλοίο

Το «RAPTOR», μήκους 100 μέτρων, το οποίο μετέφερε αλάτι, είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης

Στις 03:06 τα ξημερώματα, 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού, το πλοίο σταμάτησε να κινείται, πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης. Στις 04:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκίνησαν και πάλι. Στις 07:11, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού έσβησαν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα.

Μία ώρα μετά, στις 08:20, το πλοίο πήρε κλίση. Ο πλοίαρχος εξέπεμψε σήμα κινδύνου σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και την κατάθεση του ενός διασωθέντα, πιθανότατα εξαιτίας της σφοδρής θαλασσοταραχής, προκλήθηκε μετατόπιση φορτίου, μπήκαν νερά στα αμπάρια και η βύθιση ήταν θέμα χρόνου.

«Το καράβι από χθες το βράδυ έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες, και ό,τι άλλο μέσο είχαμε στο πλοίο, να βγάλουμε τα νερά, να το αδειάσουμε. Αυτή την εντολή μας έδωσαν. Όταν άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση τότε πήδηξα στη θάλασσα. Είδα άλλα 5 άτομα να πηδούν κι εκείνοι στο νερό και από κει και πέρα δεν τους ξαναείδα», δήλωσε ο διασωθέντας.  

Όσο περνούν οι ώρες, η αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων κορυφώνεται, με την επιχείρηση εύρεσης και διάσωσης να συνεχίζεται αδιάκοπα, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής, να έχει αποδώσει καρπούς.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις