Breaking news

Ραγδαία εξάπλωση κρουσμάτων κορονοϊού
A

Ραγδαία φαίνεται να εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή του κορονοϊού JN.1, σύμφωνα με την ανακοίνωση της έκθεσης του Κέντρoυ Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ήδη, από τα μέσα Δεκεμβρίου η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού δείχνει να ανιχνεύθηκε και να ξεκίνησε να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Τα κρούσματα της εξαπλώθηκαν σε Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα. Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ στη χώρα μας, ανιχνεύθηκαν 102 στελέχη JN.1. Η εμφάνιση της προκάλεσε και προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, για αυτό και επισημαίνονται τα συμπτώματά της προκειμένου οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

Ωστόσο, οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από την παραλλαγήςJN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Τα σyμπτώματα της νέα παραλλαγής JN.1

Όπως αναφέρει το CDC, τα συμπτώματα είναι βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια). 

Από τον Δεκέμβριο, τα νέα δεδομένα  του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με κορωνοϊό περιλαμβάνουν:

  • καταρροή (31,1%)
  • βήχας (22,9%)
  • πονοκέφαλος (20,1%)
  • αδυναμία ή κόπωση (19,6%)
  • μυϊκός πόνος (15,8%)
  • πονόλαιμος (13,2%)
  • προβλήματα ύπνου (10,8%)
  • ανησυχία ή άγχος (10,5%)

Πολλά από τα συμπτώματα που περιλαμβάνει έχουν αναφερθεί από το 2020, ενώ η λίστα έχει και ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Η απώλεια γεύσης και όσφρησης, σήμα κατατεθέν κάποτε του κορονοϊού, αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 % των μολυσμένων ατόμων στη Βρετανία.

Τέλος σημειώνεται ότι, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με παραλλαγή JN.1, υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή), αλλά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. 

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις