Breaking news

Κορονοϊός και έξαρση ιώσεων
A

Η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίζει να αυξάνεται όπως αναφέρει το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) των ΗΠΑ, ιδίως με την εξάπλωση της νέας υποπαραλλαγής JN.1.

Συγκριμένα, η καθηγήτρια  Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο ιατρός Γιάννης Ντάνασης, αναφέρουν ότι η υποπαραλλαγή JN.1 είναι τώρα η παραλλαγή του SARS-CoV-2 που κυκλοφορεί ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως. Ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η JN.1 προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

Μέχρι την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024, η υποπαραλλαγή JN.1 εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει περίπου 62% (εύρος 55-68%) από όλες τις παραλλαγές SARS-COV-2, με αύξηση από τον εκτιμώμενο επιπολασμό 44% (εύρος 39-50 %) πριν από δύο εβδομάδες.

Αύξηση στις νέες διαγνώσεις κορονοϊού, τις νοσηλείες και τους θανάτους τις τελευταίες εβδομάδες

Το CDC παρατηρεί επίσης αύξηση του επιπολασμού της JN.1 στους διεθνείς ταξιδιώτες και τα επίπεδα των ιογενών λυμάτων, καθώς και στις περισσότερες περιοχές παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι, οι νέες διαγνώσεις COVID-19, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όμως λοιμώξεις από την COVID-19 προκαλούν πλέον λιγότερο συχνά σοβαρότερες νοσήσεις από ό,τι νωρίτερα στην πανδημία.

Τα επίπεδα μόλυνσης που μετρήθηκαν με τη χρήση των λυμάτων και της θετικότητας των διαγνωστικών τεστ, τα οποία καταγράφουν τόσο συμπτωματικές όσο και ασυμπτωματικές λοιμώξεις, είναι υψηλότερα από το προηγούμενο έτος (που σήμερα εκτιμάται ότι είναι ~27% και ~17% υψηλότερα, αντίστοιχα). Παράλληλα, τα επίπεδα ιού των λυμάτων, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακόμη, τα ποσοστά επίσκεψης σε τμήματα επειγόντων περιστατικών, έχουν επίσης αυξηθεί, αλλά σε μικρότερο βαθμό και παραμένουν 21% χαμηλότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος.

O αριθμός των νοσηλειών COVID-19 είναι 22% χαμηλότερος συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και το ποσοστό των συνολικών θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19 είναι 38% χαμηλότεροι.

Το CDC υπενθυμίζει ότι, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της, όπως το long Covid, παραμένουν σημαντικές απειλές για τη δημόσια υγεία, ειδικά για τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Μερικές οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν ενάντια στην εξάπλωση της COVID-19

  • Ελέγξτε εάν εμφανίζετε αναπνευστικά συμπτώματα ή εάν εκτίθεστε σε κάποιον που έχει COVID-19.
  • Μιλήστε με τον γιατρό σας, σχετικά με τη θεραπεία εάν είστε θετικοί και διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρό COVID-19.
  • Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα των εσωτερικών χώρων σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης.
  • Μάθετε περισσότερα σχετικά με άλλους τρόπους μείωσης της εξάπλωσης, όπως τη χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών και την αύξηση της απόστασης, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις