Breaking news

Σινεμά και πολιτισμός
A

Στις 26 Μαρτίου 2024, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), πρόκειται να υποδεχτεί το κοινό σε μία γιορτή που θα αναπαραχθεί σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεkριμένα, οι θεατές πρόκειται να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των ελληνικών παραγωγών ταινιών της τελευταίας τετραετίας, μέσα από τις κινηματογραφικές αίθουσες όλης της χώρας, με τη τιμή του εισιτηρίου να κοστίζει μόλις 3 ευρώ, χάρη στη δράση της «Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου», κάτι σαν τη «Γιορτή του Σινεμά» που διεξήχθη το περασμένο φθινόπωρο.

Η δράση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, καλλιεργεί την ιδέα ότι η ελληνική ταινία και η ελληνική αίθουσα μπορούν να συνυπάρξουν σε μία εποχική δομικών αλλαγών, τόσο για την κινηματογραφική διανομή σε όλο τον κόσμο, αλλά και αναφορικά με τη διεθνή καταξίωση των  Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών.

Μέσα από την πανελλήνια δράση της «Ημέρας του Ελληνικού Κινηματογράφου», πρόκειται να ενισχυθεί τόσο κάθε κινηματογραφική αίθουσα μέσα από τις προβολές των ταινιών που θα πραγματοποιηθούν, ο χώρος του πολιτισμού ου οποίου η επιβίωση δοκιμάζεται πανευρωπαϊκά, ενώ ο βασικός σκοπός του ΕΚΚ είναι τόσο η προβολή ελληνικών ταινιών σε ένα διευρυμένο κοινό, πάνω στο οποίο έχει επίδραση ο ελληνικός κινηματογράφος.

Οι μεγάλες ελληνικές εισπρακτικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων

Η μεγάλη επιτυχία των ελληνικών παραγωγών διαφαίνεται και μέσα από την πρόσφατη επιτυχία της «Φόνισσας», η οποία μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του 2024 έχει συγκεντρώσει 390.100 εισιτήρια, καθώς και την αποδοχή που είχε τα προπέρσινα «Μαγνητικά πεδία», με συνολικές εισπράξεις 28.000 εισιτηρίων.

Γενικότερα, το ελληνικό box office άρχισε να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης μετά την πανδημία και ιδίως την περυσινή χρονιά, με συνολική αύξηση που ανέρχεται στο 34,8% συγκριτικά με το 2022.

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων της περασμένης χρονιάς ήταν 7.883.000, με τα 590.000 αφορούν ελληνικές ταινίες,  (8% επί του συνόλου), τα 1.458.500 αμιγώς ευρωπαϊκές ταινίες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, που αποτελούν το 40,5% του ευρωπαϊκού συνόλου) και τα 5.276.000 ταινίες αμερικανικών στούντιο. 

Παράλληλα, η εικόνα διαμορφώθηκε αντιστοίχως και την περασμένη χρονιά καθώς στην πρώτη θέση βρέθηκε η «Barbie» με 465.000 εισιτήρια, στη δεύτερη το «Οπενχάιμερ» με 426.000 και στην τρίτη θέση η «Φόνισσα».

Η «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου»

Η «Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου» αφορά όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες οι οποίες έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ, με το κόστος επιδότησης της δράσης να ανέρχεται στα 290.000€.

Σημειώνεται, ότι κάθε αίθουσα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής της περιόδου 2020 – 23, ανεξαρτήτως εάν αυτές έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ, μέσω διανομέων ή παραγωγών, αν η ταινία δεν έχει τύχει διανομής. 

Τέλος, στην επιλογή πρόκειται να προστεθούν ταινίες μικρού μήκους, καθώς και τα ντοκιμαντέρ που παρήχθησαν ή ενισχύθηκαν από τα Ειδικά Προγράμματα Covid-19 του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΚ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις