Breaking news

κακοκαιρία
A

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίας (ΕΜΥ) σήμερα, Σάββατο για την κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα από αύριο, Κυριακή.

Ειδικότερα, η ΕΜΥ τονίζει ότι ο καιρός θα παρουσιάσει δύο διαταραχές, η πρώτη θα είναι αύριο, Κυριακή, ενώ η δεύτερη από τη Δευτέρα το μεσημέρι και την Τρίτη. Σημειώνεται ότι εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν από τη δεύτερη διαταραχή του καιρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από το βράδυ.

Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου), που εκδηλωθεί από αύριο, Κυριακή έως την Τρίτη και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των επερχόμενων κυμάτων της κακοκαιρίας.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αύριο, Κυριακή το πρωί, στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Ακόμα, από τη Δευτέρα, το πρωί, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας και της Θράκης, από αργά το απόγευμα όμως θα εξασθενήσουν. Αντιθέτως, ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

Την Τετάρτη οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την δεύτερη διαταραχή του καιρού, δηλαδή από το μεσημέρι της Δευτέρας έως και την Τρίτη κυρίως στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Υποχρεωτικές αλυσίδες

Από την Αστυνομία αναμένεται εκδόθηκε η οδηγία ότι οι οδηγοί θα πρέπει να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν να τις τοποθετούν.

Ακόμα, οφείλουν να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.). 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, εάν οι οδηγοί δε διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες, τότε οφείλουν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 80 ευρώ. Ενώ αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

Live η εξέλιξη του καιρού

Δείτε live η εξέλιξη του καιρού:

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις