Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

«Επιστρέφουν στο ΕΣΥ αεριτζήδες εργολάβοι και μπράβοι μέσω Άδωνι Γεωργιάδη» σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλοντας ότι με την επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα βιώνουν «συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Ειδικότερα, μιλώντας στο Kontranews, ο κ. Γιαννάκος, αναφέρθηκε στην απόλυση 6.000 συμβασιούχων εργαζόμενων στα νοσοκομεία, μετά την τρίμηνη παράταση των συμβάσεων τους, αλλά και στις επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι: «Γλιτώσαμε τον «ξαφνικό θάνατο» γιατί κάποιοι απολύθηκαν, αλλά επιστρέφουν στη δουλειά μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, όπως και οι άλλοι που ανανεώνονται οι συμβάσεις τον Μάρτιο. Αλλά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι θα απολυθούν. Έτσι, 6.000 εργαζόμενοι θα απολυθούν. Θα επιστρέψουν οι εργολάβοι, που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».

Μάλιστα, έδωσε ορισμένα παραδείγματα που καταδεικνύουν τις «συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα» που βιώνουν οι εργαζόμενοι από τους εργολάβους. Συγκεκριμένα, είπε ότι: «Στα νοσοκομεία που απολύθηκαν οι εργαζόμενοι, πηγαίνουν στους εργολάβους ζητώντας δουλειά. Και αυτό που συναντούν είναι «μια από τα ίδια», αυτό που είχαμε παλαιότερα. Τους λένε «θα δουλεύετε οκτώ ώρες αλλά εμείς θα σας πληρώνουμε για τέσσερις», «θα σας βάζουμε στην τράπεζα 400 ευρώ αλλά θα υπογράφετε για 700», «θα βάζουμε 700 αλλά θα ερχόμαστε στο ΑΤΜ και μας γυρίζετε πίσω τα 300»».

«Οι εργολάβοι, με μία οικονομοτεχνική μελέτη που μπορεί να γίνει εύκολα, στοιχίζουν στο Δημόσιο 20.000 ευρώ περισσότερα από ό,τι στοιχίζουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που θα μπορούσαν να καλύψουν τις θέσεις. Υπάρχουν ακόμη εργολάβοι σε κάποια νοσοκομεία. Τα 20 εκατ. ευρώ φτάνουν να προσλάβουμε 1.000 νοσηλευτές, που σήμερα έχουμε τεράστια ανάγκη, να ανοίξουμε τις κλίνες ΜΕΘ, τις χειρουργικές αίθουσες που 40% είναι κλειστές. Δεν είναι μόνο η έλλειψη αναισθησιολόγων, αλλά κυρίως από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Γιατί να μην διαθέσουμε αυτά τα λεφτά εκεί και να τα δίνουμε στους εργολάβους, που είναι αεριτζήδες, που κλέβουν το Δημόσιο, κλέβουν και τους εργαζόμενους;»​​​​ τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ανέφερε ότι μετά τον ανασχηματισμό, οπότε και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, επανέρχονται οι εργολάβοι. Ειδικότερα, είπε ότι: «Όταν ήταν υπουργός Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μας είπε ότι η εντολή Μητσοτάκη είναι να βάλουμε φρένο στους εργολάβους, ότι δεχόταν όλα αυτά που λέμε εμείς. Τώρα, με αλλαγή υπουργού και τον Άδωνι Γεωργιάδη βλέπουμε ότι συνεχώς μας αναφέρουν το πρόγραμμα της ΝΔ, ότι πρέπει να μπουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία. Αδιαφορούν για την τύχη των εργαζόμενων, που ζήσανε τους εργολάβους. Θα επιστρέψουμε σε εποχές μπράβων. Έρχονται οι μπράβοι και απειλούν να γυρίσουν πίσω χρήματα, δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες. Αυτές είναι συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα. Καλούμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να μην συνδέσουν το όνομά τους με 6.000 απολύσεις καθαριστριών, τραπεζοκόμων και φυλάκων».

Ακόμα, σχολίασε τη χθεσινή δήλωση του κ. Γεωργιάδη, ότι: «Θα φροντίσει ώστε όσοι συμβασιούχοι θελήσουν να προσληφθούν από τον αντίστοιχο εργολάβο», ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι: «Η Πολιτεία διά του πρωθυπουργού στην πανδημία δεν έλεγε αυτό. Καλούσε τον κόσμο να έρθει για δουλειά στα νοσοκομεία, έλεγε ότι η Πολιτεία θα αναγνωρίσει το έργο τους και θα τους μονιμοποιήσει. Όχι ότι «κάποια στιγμή τελειώνει η δουλειά»».

Επίσης, σημείωσε ότι: «Δεν είναι μόνο οι 6.000 σε καθαριότητα, τραπεζοκομία, φύλαξη, αλλά έχουμε συνολικά 20.000 συμβασιούχους στο ΕΣΥ που όχι μόνο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καλύπτουν πολύ σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Αν απολυθούν, τα νοσοκομεία θα κλείσουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ κατά τον ίδιο απέρριψε τις θέσεις Γεωργιάδη και «έχουμε χρόνο μέχρι τον Ιούνιο. Θα οργανώσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν δεχόμαστε με τίποτα να απολυθούν οι εργαζόμενοι και να επιστρέψουν στα νύχια των εργολάβων».

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή ανακοίνωση της, η ΠΟΕΔΗΝ, σημείωσε ότι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις – παρεμβάσεις «για να πετύχουμε την εκδίωξη των εργολάβων, την συνεχή παράταση των συμβάσεων ΣΟΧ έως το τελικό στόχο που είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων». Ειδικότερα, η εν λόγω Ομοσπονδία προκήρυξε πανελλαδική συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 8 και 30 το πρωί.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις