Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Ξεκίνησε η πορεία χιλιάδων φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών, που «κατέκλυσαν» το κέντρο της Αθήνας διαδηλώνοντας απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν δώσει «ραντεβού» στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια της Αθήνας και στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης, καθώς απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που αφορά στην ίδρυση «μη κρατικών» πανεπιστημίων και μέσω του οποίου παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση. 

Περίπου 20.000 άτομα υπολογίζεται ότι συμμετέχουν στη σημερινή, μεγαλειώδη πορεία, ενώ στην πρωτεύουσα έχουν έρθει φοιτητές από τη Θεσσαλία, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι το κέντρο «βουλιάζει» από κόσμο ήδη από νωρίς το πρωί, όπου η Αστυνομία έκλεισε το δρόμο. 

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνθήματα όπως: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, η γνώση είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία», «εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές κι αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», «πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», αντηχούν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, ξεκίνησαν την μεγάλη και μαχητική πορεία τους στο κέντρο της Αθήνας.

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Κλειστοί είναι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας λόγω της πορείας των φοιτητών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Τροχαίας η Σταδίου, η Πανεπιστημίου και η Ακαδημίας είναι αυτή την ώρα κλειστές με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος γύρω από το κέντρο της Αθήνας. 

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απεργία ΠΟΣΔΕΠ 

Απεργία έχει κηρύξει την Πέμπτη η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού), προκειμένου να στηρίξει τον αγώνα των φοιτητών.

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στάσεις εργασίας από ΑΔΕΔΥ και ΟΛΜΕ - Στήριξη από ΕΙΝΑΠ

Η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε στάση εργασίας σήμερα, Πέμπτη, από τις 11 το πρωί έως και τη λήξη του ωραρίου, για να καταφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και δη, οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στην πορεία.

Ακόμα, η ΟΛΜΕ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα, Πέμπτη, για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο νέο, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, απέναντι στο άνοιγμα ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι: «Στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων», ενώ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Eπίσης η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ως ΔΣ ενώνουμε τη φωνή μας με τους δεκάδες φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία εκπαιδευτικών, τους Συλλόγους ΔΕΠ, καθώς και με τους πάνω από 700 πανεπιστημιακούς και ερευνητές που υπογράφουν κοινό κείμενο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί το αναχρονιστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο».

ΙΝΤΙΜΕ
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Παράλληλα, υπό κατάληψη παραμένουν τουλάχιστον 250 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα και μέχρι χθες το βράδυ οι περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις αποφάσιζαν να συνεχιστούν οι καταλήψεις μέχρι τουλάχιστον τις 13 Φεβρουαρίου. 

Σε ό,τι αφορά στα πανεπιστήμια της Αθήνας, έπειτα από απόφαση των φοιτητών, συνεχίζεται η κατάληψη στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών μέχρι την άλλη Τρίτη στις 13 Φεβρουαρίου. Παράλληλα συνέχιση της κατάληψης αποφάσισε το πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέχρι τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί επεισόδια και εντάσεις στο ΑΠΘ, οι φοιτητές αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης του τμήματος της Νομικής μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει.

ΙΝΤΙΜΕ
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ

Χθες, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», για την εισαγωγή των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα.

Όπως ανέφερε, οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά ΑΕΙ αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία αυτή (δηλαδή των Πανελλαδικών) επιλέχθηκε για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Εξήγησε ότι o κατώτατος Βαθμός Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) των αντίστοιχων σχολών των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων, θα αποτελεί ως προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στα υπό ίδρυση μη κρατικά ΑΕΙ. Θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτά αφού βεβαίως πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όποιος έχει διεθνές μπακαλορεά και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Δείτε περισσότερα εδώ...

ΙΝΤΙΜΕ
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Από νωρίς το πρωί μπλοκ φοιτητών με πανό, πολλοί από σχολές της περιφέρειας, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην Πανεπιστημίου. «Θα βουλιάξει η Αθήνα» ξεκαθαρίζουν εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, που με αποφάσεις τους δίνουν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Στη συγκέντρωση υπάρχουν δεκάδες πανό εναντίον των ιδιωτικών ΑΕΙ, ενώ εντύπωση προκάλεσε αφίσα που εικονίζει τον πρωθυπουργό με λεζάντα «ληστής πανεπιστημίου», αναφορά που έχει να κάνει με την προκλητική του αναφορά στις καταλήψεις που είναι παράνομες όπως οι ληστείες σε μπακάλικα...

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ψηφιακά η εξεταστική

Ομόφωνα «ναι» στις εξετάσεις με ψηφιακά μέσα αποφασίστηκε εν τω μεταξύ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Πανεπιστήμια Πειραιά και Δυτικής Αττικής. Συνεχίζονται εξάλλου οι καταλήψεις περίπου στο 1/3 των τμημάτων, δηλαδή 150 περίπου τμήματα τελούν υπό κατάληψη σε σύνολο 433.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν υιοθετεί τη λύση των διαδικτυακών εξετάσεων, ενώ το υπουργείο Παιδείας ζητά «να εφαρμοστεί ο νόμος».

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων στη χώρα μας.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι την απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για εξ αποστάσεως εξετάσεις στα ΑΕΙ, κατακρίνει ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, κάνοντας λόγο για προφανή άγνοια, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι «εδώ» και πλέον οι εξετάσεις είναι διαβλητές. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας, θέλοντας να παρακάμψει τις σφοδρές αντιδράσεις των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η εξεταστική του Ιανουαρίου με εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Όμως, όπως αποδεικνύει ο καθηγητής Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας, οι εξ αποστάσεως εξετάσεις είναι πλέον διαβλητές. Μάλιστα, ο κ. Μπελαβίλας έκανε ένα πείραμα με το γνωστό σε όλους εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, στο οποίο έδωσε να θέματα από δύο μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τα συμπεράσματα που εξήγαγε και μοιράστηκε στα social media είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς το ChatGPT έλυσε σωστά τα θέματα σε πολύ λίγο χρόνο και με αρκετά καλό βαθμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναφέρει πως το ChatGPT έλυσε τα θέματα σε μία από τις δυσκολότερες Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας βαθμό κοντά στο 7- ή 8. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπελαβίλας, με λίγη παραπάνω προσπάθεια, ένας φοιτητής άνετα φτάνει στο άριστα, δηλαδή σε βαθμό 9 ή 10.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις κρίσεως, ο καθηγητής σημειώνει ότι το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης γράφει σίγουρα «Άριστα», ενώ αναφέρει πως πέτυχε επίσης και η δοκιμή σε ερώτηση σύγκρισης αρχιτεκτονικών ρευμάτων του 20ου αιώνα.

ΙΝΤΙΜΕ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συναυλία στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Μεγάλη συναυλία κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, διοργανώνουν οι Καταλήψεις των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας. Εκτός από μουσική, η εκδήλωση θα περιέχει και παραστάσεις Stand Up Comedy.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στα Προπύλαια. «Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δε θα περάσουν», αναφέρεται στο κάλεσμα της συναυλίας.

Συμμετέχουν:

Stand Up Comedy

 • Γιώργος Αλεβίζος
 • Μάριος Δημητρόπουλος
 • Ήρα Κατσούδα
 • Πάρις Ρούπος
 • Αλέξανδρος Τικτώβ

& Line Up

 • 0-100 σειρένε
 • Aeon
 • Rationalistas
 • Sponty
 • Stolen Mic
 • Γκιντίκι
 • Εισβολέας
 • Ζυγιά Αλάι
 • ΚΞ
 • Αλέξανδρος Κτιστάκης
 • Ταφ Λάθος
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις