Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, κατά τη διάρκεια της αγόρευσης, πρότεινε την ενοχή των εννέα κατηγορούμενων για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που «στοίχισε» τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ εισηγήθηκε την απαλλαγή των υπόλοιπων 12 κατηγορούμενων. Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των οικογενειών των θυμάτων.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, κ. Βασίλη Ματθαιόπουλου, του τότε αρχηγού του ΠΣ, κ. Σωτήριο Τερζούδη, του τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, κ. Ιωάννη Φωστιέρη, του τότε διοικητή της ΔΙΠΥΝ Αθηνών, κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του τότε διοικητή της ΔΙΠΥΝ, κ. Ανατολικής Αττικής, Χαράλαμπου Χιόνη, του αντιδημάρχου Μαραθώνα, κ. . Θανασιά, του τότε δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου, κ. Ευάγγελου Μπουρνούς, του τότε αντιδημάρχου Ραφήνας, κ. Αντ. Παλπατζή και του κατοίκου κ. Πεντέλη Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους ο εισαγγελέας έκρινε ότι αποδείχθηκαν οι πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια κατά περίσταση.

Αντίθετα, εισηγήθηκε την απαλλαγή 12 κατηγορούμενων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρένα Δούρου, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Ιωάννης Καπάκης και ο τότε Δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Ηλία Ψινάκη.

Πιο αναλυτικά, ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των 12 ακόλουθων κατηγορούμενων για την εν λόγω υπόθεση: Χρ. Γκολφινος (υπεύθυνο επίγειων μέσων ΠΣ)Φιλ. Παντελεακος (διευθυντής πολιτικής προστασίας ΠΣ), Δαμιανός Παπαδοπουλος (ΠΣ), Χρήστος Λάμπρης (ΠΣ), Χρ. Δροσοπουλος (κυβερνήτη ελικοπτέρου Φλόγα 1), Γ. Πορτοζουδης (διοικητή εναέριων μέσων), Στέφανος Κολοκουρης (διοικητή 1ης ΕΜΑΚ), Χαρ. Συρογιαννης (διοικητή εναέριων ΕΛΑΣ), Ιωάννης Καπάκης (Γ.Γ. Πολιτικης Προστασιας), Ρένα Δουρου (τότε περιφερειάρχης Αττικής), Ηλ. Ψινάκης (τότε δήμαρχος Μαραθώνα) και Δημ. Στεργιου – Καψάλης (δήμαρχος Πεντελης).

Για τον πρώην Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνού

Για τον πρώην Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνού, ο εισαγγελέας έκανε λόγο για «εσφαλμένη ενημέρωση» που παρείχε μέσω των συνεντεύξεών του σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου.

«Αποδείχθηκε ότι ο Δήμαρχος Ραφήνας έκανε ενημερωτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Υπό τη θεσμική του ιδιότητα παρείχε ενημέρωση μέσω ΜΜΕ και όσοι τον άκουγαν να παρέχει διαβεβαιώσεις εφησυχαζαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Από πού αντλούσε πληροφορίες; Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Έχω τη γνώμη ότι προέβη στην ενέργεια εσφαλμένης ενημέρωσης στο κοινό που επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα.
Οφείλει να αναμεταδίδει υπεύθυνη ενημέρωση ή να απέχει από την ενημέρωση που έχει λάβει από μη αξιόπιστες πηγές, γιατί προκαλεί σύγχυση. Νομίζω ότι αυτό το σκέλος αποδείχθηκε»
, σημείωσε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι  Μαραθώνα και Ραφήνας για πλημμελή καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών.

Για τους αντιδημάρχους

Ο εισαγγελέας  ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο πρώην αντιδήμαρχοι  Μαραθώνα και Ραφήνας για πλημμελή καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών.

Για Ρένα Δούρου

Σε ότι αφορά τη Ρένα Δούρου και την αποδιδόμενη κατηγορία ότι δεν μερίμνησε για την αποψίλωση της περιοχής ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε πως «αποδείχθηκε ότι η μόνη αρμοδιότητα συντήρησης της περιφέρειας ήταν η λεωφόρος Μαραθώνος και είχε ανατεθεί σε εταιρία. Οι εργασίες σύμφωνα με τα έγγραφα είχαν εκτελεστεί».

Ο αντιπυρικός σχεδιασμός – είπε ο εισαγγελέας- είχε προχωρήσει και από τις 2/3/2018 είχε αποστείλει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής τον κατάλογο με μέσα και πρόσωπα για ζήτημα που αφορούσαν τα επίμαχα έργα. Υπήρχαν και τα στοιχεία επικοινωνίας των εκπροσώπων της περιφέρειας. Ήταν γνωστά στα αρμόδια όργανα πρόληψης της αποκεντρωμένης διοίκησης και, σε κάθε περίπτωση, η όποια καθυστέρηση στην αποστολή τους δεν είχε συνδρομή στο αποτέλεσμα της φωτιάς.

Για τη μη παροχή ενημέρωσης στο κοινό, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες, για την ανάγκη λήψης αυτοπροστασίας που αποδίδεται στη Ρένα Δούρου, ο εισαγγελέας είπε πως η Περιφέρεια είχε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες μέσω μηνυμάτων στα ΜΜΕ, με πινακίδες ενημέρωσης στους δρόμους κλπ. Για τη σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως η τότε περιφερειάρχης, αν και δεν υπήρχε έγκυρη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, είχε συγκαλέσει ΣΟΠΠ όταν έλαβε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε μετά τις επτά το απόγευμα.

Τέλος για το κομβικό ζήτημα της μη απόφασης για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, ο εισαγγελέας τόνισε ότι εφόσον δεν υπήρξε εισήγηση από την Πυροσβεστική τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας αποστερούνταν την ευθύνη εισήγησης. «Δεν ήταν στη δική της ευθύνη, είπε χαρακτηριστικά, είναι άνευ αντικειμένου της Περιφέρειας» τόνισε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις