Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Ξεκίνησε το μεγάλο, αγροτικό συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα, με χιλιάδες αγρότες να κρατούν πανό με συνθήματα όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια». 

Νωρίτερα, εισήλθαν στην πρωτεύουσα, με συνοδεία περιπολικών, πάνω από 200 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, με σημαίες, κόρνες, πανό και τον κόσμο να χειροκροτά στο πέρασμα τους.

ΙΝΤΙΜΕ
​ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Στο πλευρό των αγροτών στέκονται μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί καθώς, την ίδια ώρα με το αγροτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί και πανεκπαιδευτικό. Πέρα από τους αγρότες που λαμβάνουν μέρος, πολλοί είναι και οι πολίτες που τους στηρίζουν με την παρουσία τους. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

ΙΝΤΙΜΕ
© Intime p.a.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές είναι και οι αγρότισσες που βρίσκονται στο τιμόνι των τρακτέρ, διεκδικώντας τα αιτήματά τους.

Τα τρακτέρ εισήλθαν στην πρωτεύουσα με συνοδεία περιπολικών κι αυτή την ώρα οι εκδηλώσεις κορυφώνονται έξω από τη Βουλή, όπου ξεκινά το συλλαλητήριο.

ΙΝΤΙΜΕ
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Οι Έλληνες αγρότες,  μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας.  Συνολικά τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που έφτασαν στην Αθήνα ξεπερνούν τα 200, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου στις 6.30 το απόγευμα πάνω από 6.000 αγρότες έδιναν το παρών στο συλλαλητήριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα έως αύριο το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, όπως ήταν και η προσέλευσή τους στην Αθήνα. 

ΙΝΤΙΜΕ
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Ξεχωριστή είναι η παρουσία των Θεσσαλών αγροτών που ζητούν ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και αντιπλημμυρικής εργασίας, μετά τον Daniel. Σημειώνεται, ότι στο υπόμνημα των αγροτών με τα αιτήματά τους, υπήρχε χωριστό παράρτημα που αφορούσε τους Θεσσαλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τη θεομηνία, τα οποία μένει να συζητηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

ΙΝΤΙΜΕ
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Στο πλευρό εργαζόμενοι, φοιτητές και μαζικοί φορείς της Αττικής

Στο πλευρό των αγροτών θα είναι εργαζόμενοι, φοιτητές και μαζικοί φορείς της Αττικής. «Οι εργαζόμενοι θα είμαστε εκεί! Ο αγώνας που δίνουν οι αγρότες είναι δίκαιος!» τονίζουν στο κάλεσμά τους Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

«Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες, θα κερδίσουμε και εμείς οι εργαζόμενοι. Ξέρουμε ότι αν νικήσουν οι αγρότες, θα χάσουν οι μεγαλοβιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι σουπερμαρκετάδες, οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια. Γιατί είναι αυτοί που αγοράζουν τσάμπα και βερεσέ τα αγροτικά προϊόντα από το χωράφι και μας τα πουλάνε πανάκριβα στο ράφι! Γιατί είναι αυτοί που θησαυρίζουν από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, που ξεκληρίζουν τους αγρότες, που τους διώχνουν από τη γη τους για την αύξηση των κερδών τους, αξιοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη χώρα. Αυτοί είναι οι κοινοί αντίπαλοι των εργαζομένων και αγροτών», σημειώνουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής κ.ά.

ΙΝΤΙΜΕ
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Ποιοι δρόμοι κλείνουν 

Για τα ακριβή μέτρα τροχαίας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν ο επικεφαλής του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου ανακοίνωσε:

Όπως προανέφερε και η Εκπρόσωπος Τύπου, από το μεσημέρι λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, η τροχαία θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Για υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματιστεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία - τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.
αγρότες
Χρήστος Ψυχογυιός

Στο πλευρό των αγροτών ο Δημήτρης Κουτσούμπας – «Τα αιτήματά τους είναι δίκαια»

Το παρών στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα έδωσε ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματά τους είναι δίκαια» δήλωσε και ζήτησε από την κυβέρνηση να τα ικανοποιήσει.

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα έχει ως εξής:

«Χαιρετίζουμε εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ελλάδας, τους Έλληνες αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματα τους είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό τους. Όλη η Αθήνα, όλη Ελλάδα είναι στο πλευρό τους.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εγγυημένες τιμές τώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα, 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το ρεύμα. Αυτά ζητάνε οι αγρότες. 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Υποδομές στην αγροτική παραγωγή, φθηνό κόστος παραγωγής. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι πουλάνε πολύ ακριβά στους αγρότες εφόδια και μέσα και την άλλη ώρα τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Τώρα να έρθουν εγγυημένες κατώτερες τιμές. Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων και να παρθούν μέτρα για να ανασάνει η ελληνική αγροτιά, έτσι ώστε να έχουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι να την πληρώνει ο λαός.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες».

Στο συλλαλητήριο των αγροτών ο Στέφανος Κασσελάκης – «Να επέμβει άμεσα το κράτος»

Το παρών στο συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, βουλευτές και μέλη του κόμματος. Στη δήλωσή του ζήτησε «ικανοποίηση των αιτημάτων τους».

«Οι αγρότες προσπαθούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, οι μεσάζοντες, τα ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να μην υπάρχει πλέον αυτή η κοροϊδία. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Και επιτέλους μια ρύθμιση οφειλών. Αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει σε ρευστοποίηση. Απλά πράγματα Να γίνουν άμεσα» είπε από το Σύνταγμα.

Αγρότες: Κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Κλιμάκιο 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Σύνταγμα.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Μανόλης Χνάρης, βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι: «Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών».

Ακόμη πρόσθεσε ότι: «Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα. Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση».

Στους δρόμους και οι Σαμιώτες αγρότες – Έκλεισαν την πλατεία Πυθαγόρα (video)

Αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Πλατεία Πυθαγόρα Σάμου. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, αμπελοκαλλιεργητές, μελισσοκόμοι, αλιείς, παραγωγοί λαϊκής αγοράς έδωσαν ραντεβού στις 5 το απόγευμα, στο Δ/Δ της Χώρας, όπου συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά οχήματα και με τρακτέρ, προκειμένου να κατευθυνθούν στην πόλη της Σάμου, στο σημείο της συγκέντρωσης.

«Επειδή, οι διεκδικήσεις μας αφορούν την επιβίωσή μας και τα μέτρα «ψίχουλα» της κυβέρνησης μας πετάνε έξω από τα χωράφια μας, όπως προτάσσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βγαίνουμε στους δρόμους! Επειδή, αν εμείς συνεχίσουμε να παράγουμε φτηνά, ποιοτικά και σε προσιτές τιμές, θα θρέφεται και το νησί μας ποιοτικά, αλλιώς όλοι θα χρυσοπληρώνουμε αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, βγαίνουμε στους δρόμους! Επειδή, σχεδόν δύο χρόνια που έχει ζωή ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος έχει δώσει τη δυνατότητα να βγουν μπροστά τα αιτήματά μας και να πιέσουμε όλους τους αρμόδιους να πάρουν θέση για να συνεχιστεί η παραγωγική δραστηριότητα στο νησί μας και θέλουμε να πιέσουμε ακόμα πιο πολύ, βγαίνουμε στους δρόμους!», αναφέρει η ανακοίνωση- κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου.

Κινητοποιήσεις αγροτών και στη Μυτιλήνη 

Ραντεβού στον κόμβο της Λάρσου έδωσαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες της Λέσβου συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια με αγροτικά οχήματα και τρακτέρ πορεύθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης αποκλείοντας με αυτά τις εισόδους του λιμανιού της πόλης. Στη συνέχεια έριξαν άχυρα τα οποί και έβαλαν φωτιά λίγο πριν αποχωρήσουν απελευθερώνοντας τις εισόδους, νωρίς το απόγευμα.

Όπως δήλωσαν θα επιστρέψουν με νέα κινητοποίηση την επόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις