Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Πάνω από 500.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο ψήφισμα, το οποίο έχει θέσει προς υπογραφή ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, ζητώντας την υποστήριξη των πολιτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, μετά την εθνική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν συγκρούστηκε εμπορική με επιβατική αμαξοστοιχία, «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή, το ψήφισμα, που είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα change.org, έχει συγκεντρώσει 507 χιλιάδες υπογραφές, δείχνοντας πως ο λαός απαιτεί δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη.

Μάλιστα, πλέον κυκλοφορεί μακέτα η οποία μπορεί να εκτυπώνεται και να τοποθετείται σε διάφορα σημεία της πόλης, ώστε μέσω της σάρωσης του αναγραφόμενου QR CODE να μπορεί ο καθένας να οδηγείται κατευθείαν στο ψήφισμα. Η Μαρία Καρυστιανού με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα ευχαρίστησε τον κόσμο για την έμπρακτη συμπαράσταση μέσω της κοινοποίησης του ψηφίσματος και έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω μακέτα. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει πολλές φωτογραφίες που δείχνουν την μακέτα αναρτημένη σε διάφορα μαγαζιά.

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της αίτησης και να της προσυπογράψετε κι εσείς αν θέλετε, ΕΔΩ.

Στο μήνυμα - κάλεσμά της η Μαρία Καρυστιανού είχε αναφέρει ότι: «Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τη Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας».

Αυλαία για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη - Για απόπειρα συγκάλυψης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία η αντιπολίτευση

Χωρίς τη δικογραφία από την εισαγγελία Λάρισας και χωρίς την κατάθεση κρίσιμων μαρτύρων που ζητούσε η αντιπολίτευση έπεσε η αυλαία της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη με τα κόμματα να έχουν τρεις εβδομάδες προθεσμία να παραδώσουν τα πορίσματά τους, ώστε να συζητηθούν στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου.

Για απόπειρα συγκάλυψης εγκάλεσαν την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες που αποχώρησαν από την εξεταστική επιτροπή με τη ΝΔ να απαντά κάνοντας λόγο για «εργαλειοποίηση και πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας». 

Με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ που δεν θα καταθέσει τις πορισματικές του θέσεις, παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα που αποχώρησαν. Στη σημερινή, τελευταία επί της ουσίας, συνεδρίαση κατέθεσε ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν είχε αρμοδιότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση στον τόπο του δυστυχήματος, καθώς και πως δεν συμμετείχε σε συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας, παρά μόνο σε εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και αφορούσαν σε ζητήματα θυμάτων και ασθενών. 

Κύκλοι της πλειοψηφίας επικρίνουν με σφοδρότητα τον Βασιλη Κόκκαλη από τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιθεσμική συμπεριφορά. «Απτόητος όμως, συνέχισε και σήμερα διαπράττοντας μείζον θεσμικό ατόπημα, όταν διάβασε έγγραφο στην Εξεταστική που έλαβε από την Εισαγγελία Λάρισας, χωρίς αυτό το έγγραφο να έχει φτάσει στην Επιτροπή», αναφέρουν και προσθέτουν πως πρόκειται για έγγραφο «το οποίο απαντούσε στον ίδιο τον κ. Κόκκαλη ο οποίος εντελώς εκτός πλαισίου απευθύνθηκε ως βουλευτής και μέλος της Επιτροπής απευθείας στην Εισαγγελία Λάρισας, διαδικασία που δεν προβλέπεται από πουθενά και η οποία αποδεικνύει την προσπάθεια εργαλειοποίησης της παράλληλης ποινικής διαδικασίας για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όλως τυχαίως το εν λόγω έγγραφο που απευθύνονταν στον Πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής αλλά δεν είχε επισήμως διαβιβαστεί, τα μέλη της επιτροπής το διάβασαν σε φιλικό site του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το έγγραφο το μόνο το οποίο έλεγε είναι ότι το εν λόγω θέμα βρίσκεται ενώπιον του αρμοδίου Συμβουλίου Εφετών και τίποτα περισσότερο. «Είναι προφανές ότι αυτές οι ακραίες και αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές του κ. Κόκκαλη το μόνο που αποδεικνύουν είναι τη μεγάλη αγωνία ορισμένων να εργαλειοποιήσουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση σε βάρος της αλήθειας και για χάρη μιας φθηνής δημαγωγίας», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις