Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Έφτασε στη Βουλή, σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, η ποινική δικογραφία για τη σύγκρουση εμπορικής με επιβατική αμαξοστοιχία, στα Τέμπη, που «στοίχισε» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ένα χρόνο πριν, ενώ σε νέες ανακριτικές πράξεις προχωρά ο ανακριτής.

Ειδικότερα, η εισαγγελία προχώρησε στην αποστολή της εν λόγω δικογραφίας, που εμπεριέχεται αποδεικτικό υλικό της ανάκρισης που διεξάγεται για το δυστύχημα όπως μηνυτήριες αναφορές, εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών αλλά και το πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Οι εγκλωβισμένοι επιβάτες ζητούν βοήθεια

Κατόπιν σχετικής απόφασης της εξεταστικής επιτροπής, οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν κληθεί να καταθέσουν τα πορίσματά τους στις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτά να συζητηθούν στις 11 Μαρτίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης αυτών των προθεσμιών.

Ανακοίνωση 

Η ανακοίνωση για τη δικογραφία των Τεμπών που εστάλη στη Βουλή έχει ως εξής: 

«ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» Κ. Δημήτριο Μαρκόπουλο ΘΕΜΑ: Χορήγηση αντιγράφων της υπ' αριθμ. ΑΒΜ Φ2023/49 (ΕΓ4-23/3) ανακριτικής δικογραφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων.

ΚΟΙΝ: 1) Αξιότιμο κ. Υπουργό Δικαιοσύνης 2) Αξιότιμη κ. Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας. Σε εκτέλεση του υπ' αριθμ. 22/22-02-2024 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, το οποίο αποφάνθηκε να χορηγηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» αποδεικτικό υλικό της ανάκρισης που διεξάγεται από εμάς για το ίδιο ζήτημα και συγκεκριμένα:

1) μηνυτήριες αναφορές

2) εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων

3) πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών

4) πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σας αποστέλλουμε τα ανωτέρω σε ηλεκτρονική μορφή εγγεγραμμένα σε φορητό σκληρό δίσκο (usb).», αναφέρεται στο έγγραφο που εστάλη στη Βουλή.

δικογραφία
lifo

Σε νέες ανακριτικές πράξεις προχωρά ο ανακριτής 

Στον διορισμό νέου πραγματογνώμονα αναμένεται να προχωρήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης που χειρίζεται την ανάκριση για την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς.

Ο ανακριτής οδηγείται στην απόφαση αυτή μετά την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, ο οποίος εντόπισε την ύπαρξη ουσιών που δεν θα έπρεπε να μεταφέρονται με το τρένο. Ωστόσο, επειδή τις ουσίες αυτές δεν είχε εντοπίσει η πρώτη δικαστική πραγματογνωμοσύνη, ο ανακριτής αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα προκρίνουν να ρίξει «φως» στην υπόθεση σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των μοιραίων τρένων.

Στο μεταξύ, έχουν υποβληθεί στον εφέτη ανακριτή αιτήματα από συγγενείς θυμάτων για άμεση αποστολή της εύφλεκτης ύλης που έχει εντοπιστεί σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί με ασφάλεια να πιστοποιήσει τι ήταν και αν συνέβαλε στην τραγωδία, ενώ αιτήματα και για βίντεο, τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί, για τα οποία ζητείται να σταλούν σε ειδικό εργαστήριο στο Λονδίνο που μπορεί να επανακτήσει όλα τα σβησμένα δεδομένα.

«Χωρίς τη φωτιά οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι» – Πόρισμα-καταπέλτης των πραγματογνωμόνων των οικογενειών

Ο Κώστας Λακαφώσης, πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων, μιλώντας στο Live News τονίζει ότι από τα 57 θύματα τουλάχιστον πέντε πέθαναν από την έκρηξη και την πυρκαγιά.

«Για ένα από τα πέντε θύματα το γνωρίζουμε από τις ιατροδικαστικές αναλύσεις και για τα άλλα τέσσερα έχουμε μαρτυρίες που διασταυρώνονται. Αν δεν ήταν η φωτιά θα είχαν ζήσει», εξηγεί. Και προσθέτει: «Οι ιατροδικαστικές αναλύσεις λένε οι 30 από τους 57 είναι απανθρακωμένοι, αλλά η αλήθεια είναι από τους 30 οι περισσότεροι από τους 20 είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης».

Διαβάστε επίσης: Έκθεση «φωτιά» δείχνει αλλοίωση και μόλυνση του χώρου του δυστυχήματος

Εντοπίστηκε ξυλόλιο σε επτά διαφορετικά σημεία

Ερωτώμενος αν κάποιο από τα δύο τρένα μετέφερε κάτι εύφλεκτο, ο κ. Λακαφώσης απάντησε ότι σύμφωνα με την ανάλυση του γενικού χημείου του κράτους, από δειγματοληψίες που ελήφθησαν 29 ημέρες μετά την τραγωδία, «σε επτά διαφορετικά σημεία εντοπίστηκε χημικός διαλύτης (ξυλόλιο), ο οποίος είναι αρκετά εύφλεκτος και θα μπορούσε να είχε προκαλέσει κάτι από αυτά που είδαμε στις εικόνες. Η παρουσία του βέβαια εκεί δεν δικαιολογείται».

Μάλιστα, τα τρία από τα επτά σημεία που βρέθηκε το ξυλόλιο, είναι στο χώμα, στην πίσω μεριά των γραμμών. «Εκεί που δεν πλησίασαν οι μπουλντόζες και δεν έγιναν επεμβάσεις», επισημαίνει ο πραγματογνώμονας και εκτιμά ότι 2-5 κυβικά μέτρα μετέφερε κάποιο από τα δύο τρένα.

Σήμερα κατατέθηκε στον εφέτη ανακριτή το τελικό πόρισμα των πραγματογνωμόνων, στο οποίο αναφέρεται ανάφλεξη άγνωστης καύσιμης ύλης. «Ποια είναι αυτή η ύλη εμείς δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά. Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα από τις αρχές», καταλήγει. 

Στις 955.000 οι υπογραφές στο ψήφισμα για τα Τέμπη - Πού θα το βρείτε

Στις 955.000 είναι οι υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού, το οποίο έχει θέσει προς υπογραφή ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, ζητώντας την υποστήριξη των πολιτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, μετά την εθνική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν συγκρούστηκε εμπορική με επιβατική αμαξοστοιχία, «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη.

Το ψήφισμα συμπυκνώνει τόσο την οργή που υπάρχει και το βασικό κοινωνικό αίτημα για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στη χώρα καθώς και την ανάγκη να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Άμεσα αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.000.000 υπογραφές. Μόλις αυτό επιτευχθεί, η Μαρία Καρυστιανού πρόκειται να καταθέσει τις υπογραφές στη Βουλή.

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας», αναφέρει στο μήνυμα-κάλεσμά της η Μαρία Καρυστιανού.

Δείτε το ΕΔΩ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις