Breaking news

Ανέφικτα τα απογευματινά χειρουργεία, δεν υπάρχουν γιατροί
A

Με μικρά, διστακτικά βήματα προχωρά η κυβέρνηση στην εφαρμογή της εξαγγελίας των απογευματινών χειρουργείων, το νέο μέτρο του ΕΣΥ, που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα, η οποία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολιτών και υγειονομικού προσωπικού.

Εχθές, στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο η ΚΥΑ που αφορά στη λειτουργεία τους, για τα οποία θα πληρώνουν οι πολίτες από 300 έως 2.000 ευρώ, με τα πρώτα νοσοκομεία που εντάσσονται στο εν λόγω εγχείρημα, να είναι ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το «Αττικόν» και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρθηκε, τα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνονται από χρήματα των ασθενών, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέγουν ποιος γιατρός θα τους χειρουργήσει, παρακάμπτοντας ουσιαστικά την σειρά προτεραιότητας που υπάρχει σήμερα για τις δωρεάν επεμβάσεις.

Τις σοβαρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί έρχονται να ενισχύσουν τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που έγκαιρα προειδοποιούσε ότι σε ποσοστό 40% τα χειρουργεία στα νοσοκομεία της χώρας είναι κλειστά λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ το 59,5% των πολιτών, δηλαδή σχεδόν έξι στους δέκα, διαφωνεί με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή,  Στη δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμό του Open, οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία τάσσονται κατά ενώ υπάρχει και ένα 10% που απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

«Δεν υπάρχει προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία»

Ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος μίλησε σε εκπομπή του MEGA για τα απογευματινά χειρουργεία εκφράζοντας επιφυλάξεις αλλά και την ανησυχία του για το μέτρο.

Δήλωσε ότι οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία είναι τραγικές ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα αυτό που εντοπίζεται είναι έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό.

«Με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων, θα γίνεται ή το ένα ή το άλλο. Το θέμα είναι απλό: δεν υπάρχει προσωπικό. Πρώτον αν κάλυπταν τις κενές θέσεις του προσωπικού σε τρεις μήνες δεν θα υπήρχε λίστα. Δεύτερον είναι κοινωνικά χυδαίο – κατά την γνώμη μου – να βάλουν τους ασθενείς να πληρώσουν ξανά, που έχουν πληρώσει αιματηρές ασφαλιστικές εισφορές και σκληρούς φόρους».

«Δεν βγάζουμε άκρη με αυτά που λέει ο υπουργός Υγείας»

«Μερικές φορές δεν βγάζουμε άκρη και με αυτά που λέει ο υπουργός Υγείας, γιατί άλλα λέει την μία μέρα κι άλλα την άλλη. Είπε ότι την κοινή υπουργική απόφαση που περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες την έχει υπογράψει ήδη εδώ και δέκα μέρες. Όμως αυτή την ΚΥΑ δεν την έχει δει κανένας. Εν πάση περίπτωση υπάρχουν κάποιες διαρροές που τις αναπαράγει από τους λογαριασμούς του στα social media ο υπουργός, άρα μάλλον είναι έγκυρες και λένε ότι θα γίνει πιλοτική εφαρμογή από τρία νοσοκομεία της Αθήνας και ένα της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κα Ματίνα Παγώνη «άδειασε» τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, για τα οποία θα πληρώνουν οι πολίτες από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ, σήμερα, Πέμπτη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κα Ματίνα Παγώνη, λέγοντας ότι: «Κατά τη δική μας την άποψη δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν (σ.σ. τα απογευματινά χειρουργεία, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό».

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι 25 ημέρες, κατά τη συνάντηση της ΕΙΝΑΠ τον υπουργό Υγείας, σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, όπου τονίστηκε στον κ. Γεωργιάδη, ότι: «Δεν έχουμε προσωπικό. Με ποιους αναισθησιολόγους και σε ποια χειρουργικά τραπέζια και αίθουσες θα μπορεί να λειτουργήσει αυτό το απόγευμα;».

«Γιατροί υπάρχουν αλλά... δεν περνάνε ούτε απέξω»

Τις δηλώσεις του υπουργού για οργανωμένα νοσοκομεία έρχεται ωστόσο να «αποκρούσει» ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσάπας, ο οποίος κάνει λόγο για ολική κατάρρευση των νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού. Μετά την παραλίγο παύση των χειρουργείων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, ο κ. Τσάπας μιλώντας στο ThePressProject, δήλωσε ότι το «επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν γιατροί είναι καθαρά φαντασιακό. Υπάρχουν πολλοί παθολόγοι που δεν περνάνε ούτε απέξω από το νοσοκομείο, γιατί οι συνθήκες είναι τραγικές κα οι χρηματικές απολαβές είναι πετσοκομμένες».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της επαρχίας και της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσάπας επεσήμανε πως οι προκηρύξεις θέσεων από το υπουργείο είναι προσχηματικές. «Σε ένα Παπανικολάου με 25 κενά σε αναισθησιολόγους, προκηρύσσεις 5 θέσεις. Θα ήταν παράλογο κάποιος να βάλει τα χαρτιά του εκεί, όταν ήξερε ότι θα δούλευε για 3 γιατρούς» τόνισε, δίνοντας με αριθμούς το μέγεθος του προβλήματος:

  • Τεράστια κενά, πάνω από 50% στη στελέχωση των αναισθησιολογικών Τμημάτων του «Παπανικολάου» και του «Ιπποκράτειου», δύο εκ των τεσσάρων νοσοκομείων πυλώνων της πόλης στο σύστημα εφημεριών
  • Κενά στην Παθολογική κλινική του «424» μιας και έχουν γίνει 8 αιτήσεις αποστρατείας, οι 3 έχουν γίνει ήδη δεκτές
  • Η Γ’ΜΕΘ του “Παπανικολάου”, που είχε ανοίξει με τυμπανοκρουσίες στη διάρκεια της πανδημίας έκλεισε λόγω υποστελέχωσης
  • Η Παθολογική Κλινική της Ξάνθης από μέσα Δεκέμβρη μέχρι μέσα, τέλη Γενάρη δεν είχε ούτε έναν Παθολόγο, τώρα έχει έναν Συντονιστή Παθολόγο, άλλον γιατρό δεν έχει
  • Η Παθολογική της Δράμας έχει δύο Παθολόγους
  • Η Παθολογική των Σερρών υφίσταται την παραίτηση 5 Παθολόγων, μένει με 3
  • Η Παθολογική του «Αγίου Παύλου», μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, διαβάζω τώρα ότι λειτουργεί με πληρότητα 150%

Πόσο θα κοστίζουν τα απογευματινά χειρουργεία

Αναλύοντας τα στοιχεία με βάση τα οποία θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως το κόστος για τον πολίτη είναι από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζουν κατά μέσο όρο 800 ευρώ, ενώ τα σύγκρινε με τα 3.500 ευρώ που απαιτούνται στον ιδιωτικό τομέα για ένα χειρουργείο.

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με στοιχεία του healthstat.gr οι τιμές που έχουν τα χειρουργεία στην Ελλάδα προβλέπονται από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Ενδεικτικά, ορισμένα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία (30% του ΚΕΝ) έχουν ως εξής:

Περίπτωση χειρουργείου Κόστος (ευρώ)
Εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης με Bi-Vad 30.000 €
Μεταμόσχευση καρδιάς 24.000 €
Μεταμόσχευση ήπατος 8.670 €
Κοχλιακό εμφύτευμα 7.200 €
Εμφύτευση ογκολογικής πρόθεσης ή ολική αντικατάσταση του μηρού 6.300 €
Καρδιοθωρακικές/αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις σε νεογνά 5.225 €
Διακαθετηριακή τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 3.000 €
Επεμβάσεις κρανίου με καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 2.286 €
Επέμβαση ισχίου 2.037 €
Σπονδυλοδεσία χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές έως και τρία επίπεδα 1.800 €
Λοιμώξεις/φλεγμονές του αναπνευστικού χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 1.672 €
Επεμβάσεις παγκρέατος, ήπατος και αναστόμωση χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 936 €
Aρθροπλαστική ισχίου χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 900 €
Διουρηθρική προστατεκτομή με καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 854 €
Χειρουργικές επεμβάσεις για επιπλοκές του διαβήτη χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 764 €
Επεμβάσεις θυρεοειδούς χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 410 €
Τοκετός με καισαρική τομή χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές 300 €
Αρθροσκόπηση στο γόνατο ή στον αγκώνα ή στον ώμο ή στο αντιβραχίο 450 €
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις