Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Εντολή για να πραγματοποιηθεί ποινική έρευνα για την απίστευτη ταλαιπωρία που βίωσε ασθενής στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που για να συνέλθει από μέθη, ξάπλωσε στα πλαστικά καθίσματα του διαδρόμου, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Σμυρνής. 

Υπενθυμίζεται ότι η ταλαιπωρία που υπέστη ο συγκεκριμένος ασθενής έγινε γνωστή, αφού, τις προηγούμενες ημέρες, αναρτήθηκε φωτογραφία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, τη σχετική φωτογραφία είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγένειου, κ. Δημήτρης Τζιλβές.

Μετά την επείγουσα ΕΔΕ που διέταξε για το περιστατικό ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σήμερα, Τρίτη, δόθηκε εντολή για διενέργεια ποινικής έρευνας. Συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής, έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Τα αδικήματα που θα διερευνηθούν είναι αυτά της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης. Η έρευνα, κατά πληροφορίες, στρέφεται εναντίον του/των υπεύθυνου/υπεύθυνων του Νοσοκομείου που δεν μετέφεραν τον ασθενή σε αίθουσα βραχείας νοσηλείας για ανάνηψη.

Γνωστό το πρόβλημα με την αίθουσα ανάνηψης στο Θεαγένειο

Οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές του ιδρύματος, «δείχνουν» ως υπεύθυνους αυτής της απαράδεκτης κατάστασης το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του Θεαγένειου Νοσοκομείου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της parallaximag.gr, ο 9ος όροφος του κτιρίου, όπου στεγάζεται το νοσοκομείο, παραμένει σε μεγάλο μέρος του άδειος και αναξιοποίητος ενώ το θέμα της έλλειψης αίθουσας ανάνηψης στην Γαστρεντερολογική Κλινική, είχε τεθεί επανειλημμένα υπόψη της διοίκησης του νοσοκομείου και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Όπως υποστηρίζουν σχετικές επιστολές δεν έχουν σταλεί  μόνο στην νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και όταν υπουργοί Υγείας ήταν ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα.

Δηλαδή το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, αλλά τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και το υπουργείο Υγείας κωφεύουν για τις ανάγκες και τις υποδομές ενός νοσηλευτικού ιδρύματος, μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο δέχεται ασθενείς από τον Έβρο μέχρι τη Λάρισα και κάθε μήνα, μόνο στα εξωτερικά ιατρεία του, προσέρχονται 4500 ασθενείς ενώ συνολικά μηνιαίως περιθάλπει περίπου 9000 ασθενείς.

Το τραγικό είναι ότι εδώ και 2 χρόνια ο 9ος όροφος του νοσοκομείου παραμένει σχεδόν αναξιοποίητος και θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις στέγασης σε κρίσιμους τομείς του ιδρύματος. Να αναφέρουμε ότι στον 9ο όροφο γινόταν οι χημειοθεραπείες, οι οποίες πλέον, σχεδόν στην πλειοψηφία τους, γίνονται στο παράρτημα του νοσοκομείου Στην Πυλαία, στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», που κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά του ιδρύματος Λάτση.

Η ανάρτηση που κατέδειξε την απίστευτη αυτή κατάσταση και η ΕΔΕ του Γεωργιάδη

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των ελλείψεων στις υποδομές του νοσοκομείο Θεαγένειο, ήρθε στην δημοσιότητα μετά την ανάρτηση του γαστρεντερολόγου, διευθυντή της γαστρεντερολογικής κλινικής του Θεαγένειου αντικαρκινικού νοσοκομείου, Δημήτριου Τζιλβέ, ο οποίος δημοσιοποίησε μία φωτογραφία ασθενούς ο οποίος μετά από ενδοσκόπηση για να συνέλθει από τη μέθη, αντί για αίθουσα ανάνηψης, χρησιμοποιεί τις καρέκλες της αίθουσας αναμονής. Σήμερα, μετά την ενδοσκόπηση! Ζητούμε «συγγνώμη» από τους ασθενείς μας για τη διαθέσιμη «αίθουσα ανάνηψης». Λυπούμαστε που όλα μας τα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα, για καλύτερες συνθήκες απέβησαν άκαρπα. (Η φωτό με απόκρυψη χαρακτηριστικών και μετά από συναίνεση παρουσία των παρευρισκομένων)» αναφέρει ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής του Θεαγένειου αντικαρκινικού νοσοκομείου, Δημήτριος Τζιλβές.

Στον γιατρό απάντησε η διοίκηση που αναφέρει ότι καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών ενώ αντέδρασε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, που διέταξε ΕΔΕ και απέδωσε το γεγονός σε πολιτικά παιχνίδια αλλά και σε αντιπαραθέσεις μεταξύ των γιατρών του νοσοκομείου. «Δεν θα παίξει κανένας πολιτικά παιχνίδια με τους άρρωστους και κατά του ΕΣΥ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Εργαζόμενοι: Το πρόβλημα είναι υπαρκτό εδώ και καιρό

Ωστόσο από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι έχουν διαφορετική γνώμη από τον υπουργό και τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ήδη επανειλημμένα το Σωματείο Εργαζομένων και ο πρόεδρος του, Βασίλης Μουρατίδης, έχουν επισημάνει τις ελλείψεις των απαραίτητων χώρων και έχουν ζητήσει λύσεις. Για το συγκεκριμένο περιστατικό ο Β. Μουρατίδης μιλώντας στην Parallaxi τόνισε δεν πρόκειται για ένα επείγον περιστατικό, αλλά για τον απαραίτητο χώρο ανάνηψης που πρέπει να υπάρχει δίπλα στην ενδοσκοπική κλινική και δεν υπάρχει.

Να αναφέρουμε πως οι εργαζόμενοι έχουν αναδείξει το χωροταξικό και τις ελλείψεις χώρων στο νοσοκομείο ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του νοσοκομείου. «Χρειαζόμαστε ένα νέο, ολοκληρωμένο νοσοκομείο. Υπάρχουν θάλαμοι όπου στριμώχνονται ασθενείς σε έξι κρεβάτια. Έχουμε μηχανήματα, έμπειρο προσωπικό, αλλά λείπουν οι χώροι» τόνισε σε δηλώσεις του ο Β. Μουρατίδης.

Η γιατρός του Θεαγενείου Νοσοκομείου Κατερίνα Μπιλιούρη, τονίζει στην Parallaxi πως: «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και υφίσταται εδώ και πολύ καιρό και πως ο διευθυντής της Ενδοσκοπικής Κλινικής κ.Τζιλβές, έχει αποστείλει εγγράφως το αίτημα για την αίθουσα ανάνηψης όχι μόνο στην διοίκηση του νοσοκομείου και στον νυν υπουργό Υγείας αλλά και στην πρώην ηγεσία του υπουργείου».

«Δεν υπάρχει αίθουσα ανάνηψης. Δίπλα ακριβώς υπάρχει μια χειρουργική κλινική και έχει γίνει μία συμφωνία για ένα θάλαμο να τον αξιοποιούν για τους ασθενείς μετά την ενδοσκόπηση που όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν είναι το ίδιο με μία αίθουσα ανάνηψης που χρειάζεται συγκεκριμένες υποδομές όπως παροχές οξυγόνου και διάφορα μόνιτο για τον έλεγχο του ασθενούς αν χρειαστεί. Αυτά δεν υπάρχουν και το πρόβλημα αυτό το έχει αναδείξει από το 2022 και από πιο πριν» τονίζει και σημειώνει πως: «Ο ένατος όροφος είναι άδειος και έχουν παρθεί αποφάσεις και δώσανε ένα χώρο για το ενδοσκοπικό ο οποίος όμως δεν επαρκεί καθώς η αίθουσα ανάνηψης, σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ενδοσκοπική κλινική».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις του υπουργού Υγείας τονίζει πως: «Προφανώς δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ γιατρών. Η προσπάθεια γίνεται για να βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών του. Η ενδοσκοπική κλινική του νοσοκομείου είναι διαμάντι, είναι από τα καλύτερα ενδοσκοπικά τμήματα στη χώρα» ενώ αναφερόμενη και στη στελέχωση του νοσοκομείου υπογραμμίζει πως και το Θεαγένειο υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις. «Να σκεφτείτε ότι το χειρουργικό έχει μείνει μόνο με δύο μόνιμους γιατρούς και έχει 3 κενές οργανικές θέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος της ΕΝΙΘ: Ντροπή η ΕΔΕ του Γεωργιάδη

Η απόφαση πάντως του υπουργού Υγείας, προκάλεσε την αντίδραση και των νοσοκομειακών γιατρών, με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραχρήστο να τονίζει πως: «Είναι ντροπή να αντιμετωπίζονται από τον υπουργό Υγείας με τέτοια καχυποψία οι γιατροί του ΕΣΥ». 

«Ντροπή είναι το λιγότερο που μπορώ να πω για όσα λέει ο υπουργός» τονίζει στην Parallaxi και χαρακτηρίζει «απαράδεκτη την αντίδραση του υπουργού Υγείας να χρεώνει στους γιατρούς βασανιστήρια στους ασθενείς για μικροπολιτικά παιχνίδια και ενδοιατρικές διαμάχες».  «Αν ήθελε να κάνει ΕΔΕ να την κάνει γι’ αυτούς, τους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ που ευθύνονται γι΄ αυτές τις συνθήκες και τις τραγικές υποδομές που υπάρχουν στο Θεαγένειο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» σημειώνει και αναφέρει ότι: «Οι γιατροί του ΕΣΥ δίνουν τον καλύτερο του εαυτό και προσπαθούν για το καλύτερο των ασθενών και αυτό εκφράζεται και μέσα από έγγραφα και επιστολές, όπως έπραξε ο συγκεκριμένος διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, που προφανώς πήγαν στο βρόντο και δεν γίνεται τίποτα για να βελτιωθούν οι συνθήκες. Η ΕΔΕ δεν μπορεί να στραφεί κατά του συναδέλφου που προσπαθεί με όλα τα μέσα προς όφελος των ασθενών».

Αναφέρει δε πως: «ΕΔΕ πρέπει να γίνουν για άλλες περιπτώσεις, όπως το ότι καθυστερούν ένα χρόνο να γίνουν μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη γιατί δεν υπάρχουν γιατροί και κινδυνεύουν ζωές. Γιατί δεν γίνονται ΕΔΕ γι' αυτές τις περιπτώσεις και κάνουν ΕΔΕ για μία φωτογραφία;».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις