Breaking news

χειρουργείο
A

Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που αφορά στην κλιμακωτή «ταρίφα» των απογευματινών χειρουργείων.

Σημειώνεται ότι η «ταρίφα» των απογευματινών χειρουργείων, που θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς ως αμοιβή στους γιατρούς, ξεκινάει από 300 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει τα 2.000 ευρώ, όπως αναφέρεται στο Παράρτημα II, που βρίσκεται, δεξιοτεχνικά, στην τελευταία σελίδα της ΚΥΑ. Τα νοσοκομεία που επιθυμούν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία είναι ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το «Αττικόν» και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στον παρακάτω πίνακα της ΚΥΑ, αναφέρονται τα ποσά για χειρουργικές επεμβάσεις, που διαχωρίζονται από πολύ μικρές έως εξαιρετικά βαριές.

Κατηγορίες Χειρουργικών Επεμβάσεων Συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενής
Πολύ μικρή 300 €      
Μικρή 500 €      
Μεσαία 900 €      
Μεγάλη 1.200 €      
Βαρεία 1.600 €      
Εξ. Βαρεία 2.000 €      

Διαβάστε αναλυτικά την ΚΥΑ, πατώντας εδώ.

Η ΚΥΑ υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. τον υφυπουργό Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αθανάσιο Πετραλιά. Με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι: «Στο εξής, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνια να χειρουργηθούν, θα μπορούν να βρουν διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική. Πιστεύω πολύ σε αυτό το μέτρο και θεωρώ ότι θα «αγκαλιαστεί» αμέσως και από το προσωπικό των νοσοκομείων και από τους ασθενείς. Συνεχίζουμε σταθερά στις μεταρρυθμίσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών».

«Με σχέδιο και όραμα για την υγειονομική μετάβαση στην Υγεία του αύριο, εισάγεται ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων με στόχο, από τη μία να μειωθούν οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξηθούν τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι: «Με διαφάνεια και έλεγχο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, δίνουμε μία επιπλέον επιλογή στους συμπολίτες μας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του ΕΣΥ. Στόχος μας είναι να εξυπηρετηθούν άμεσα και αποτελεσματικά όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας λαμβάνοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πραγματοποίηση πάνω από 50.000 χειρουργείων που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες καθώς και η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα πρώτα νοσοκομεία που ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

Τα νοσοκομεία που επιθυμούν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία είναι ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το «Αττικόν» και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

«Δεν βγάζουμε άκρη με αυτά που λέει ο υπουργός Υγείας»

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κ. Πάνος Παπανικολάου, μίλησε στο «MEGA» για τα απογευματινά χειρουργεία εκφράζοντας επιφυλάξεις αλλά και την ανησυχία του για το μέτρο.

«Μερικές φορές δεν βγάζουμε άκρη και με αυτά που λέει ο υπουργός Υγείας, γιατί άλλα λέει την μία μέρα κι άλλα την άλλη. Είπε ότι την κοινή υπουργική απόφαση που περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες την έχει υπογράψει ήδη εδώ και δέκα μέρες. Όμως αυτή την ΚΥΑ δεν την έχει δει κανένας. Εν πάση περίπτωση υπάρχουν κάποιες διαρροές που τις αναπαράγει από τους λογαριασμούς του στα social media ο υπουργός, άρα μάλλον είναι έγκυρες και λένε ότι θα γίνει πιλοτική εφαρμογή από τρία νοσοκομεία της Αθήνας και ένα της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου.

«Δεν υπάρχει προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία»

Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία είναι τραγικές ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα αυτό που εντοπίζεται είναι έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό.

«Με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των πρωινών χειρουργείων, θα γίνεται ή το ένα ή το άλλο. Το θέμα είναι απλό: δεν υπάρχει προσωπικό. Πρώτον αν κάλυπταν τις κενές θέσεις του προσωπικού σε τρεις μήνες δεν θα υπήρχε λίστα. Δεύτερον είναι κοινωνικά χυδαίο – κατά την γνώμη μου – να βάλουν τους ασθενείς να πληρώσουν ξανά, που έχουν πληρώσει αιματηρές ασφαλιστικές εισφορές και σκληρούς φόρους» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κα Ματίνα Παγώνη «άδειασε» τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, για τα οποία θα πληρώνουν οι πολίτες από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ, σήμερα, Πέμπτη, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κα Ματίνα Παγώνη, λέγοντας ότι: «Κατά τη δική μας την άποψη δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν (σ.σ. τα απογευματινά χειρουργεία, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό».

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι 25 ημέρες, κατά τη συνάντηση της ΕΙΝΑΠ τον υπουργό Υγείας, σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, όπου τονίστηκε στον κ. Γεωργιάδη, ότι: «Δεν έχουμε προσωπικόΜε ποιους αναισθησιολόγους και σε ποια χειρουργικά τραπέζια και αίθουσες θα μπορεί να λειτουργήσει αυτό το απόγευμα;».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, ακολουθεί «φθίνουσα» πορεία ο αριθμός των νέων προσλήψεων στο ΕΣΥ. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ότι την περασμένη εβδομάδα, θα δημοσιευόταν η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο 6.000 ιατρών και 4.000 νοσηλευτών στο ΕΣΥ ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η συγκεκριμένη προκήρυξη είναι άφαντη. Την περασμένη Κυριακή, ο αριθμός αυτός έπεσε σε 4.600, σύμφωνα με τον υπουργό, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική προκήρυξη. Τελικά, εκδόθηκε μία προκήρυξη για την πρόσληψη 704 γιατρών στο ΕΣΥ επί θητεία, ενώ έχει υπογραφεί και μία προκήρυξη ΑΣΕΠ για 2.145 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τους φορείς του υπουργείου Υγείας.

40% των χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας είναι κλειστά

Τις σοβαρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί έρχονται να ενισχύσουν τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) που έγκαιρα προειδοποιούσε ότι σε ποσοστό 40% τα χειρουργεία στα νοσοκομεία της χώρας είναι κλειστά λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Σχεδόν έξι στους δέκα, διαφωνεί με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή

Το 59,5% των πολιτών, δηλαδή σχεδόν έξι στους δέκα, διαφωνεί με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή, ενώ το 30,6% συμφωνεί.  Στη δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμό του Open, οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία τάσσονται κατά ενώ υπάρχει και ένα 10% που απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις