Breaking news

ΙΝΤΙΜΕ
A

Για ενδείξεις «χαμένου» βαγονιού στην εμπορική αμαξοστοιχία, που συγκρούστηκε με την επιβατική αμαξοστοιχία, έναν χρόνο πριν, στα Τέμπη, «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, κάνει λόγο συμπληρωματική τεχνική έκθεση του πραγματογνώμονα, κ. Βασίλη Κοκοτσάκη, που κατατέθηκε, από δύο συγγενείς των θυμάτων, στον εφέτη ανακριτή Λάρισας που χειρίζεται την υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, η εμπορική αμαξοστοιχία είχε 14 και όχι 13 βαγόνια, όπως δηλώθηκε επισήμως. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ένα επιπλέον βαγόνιΤο βαγόνι αυτό, βρισκόταν αμέσως μετά τις τρεις ανοιχτές πλατφόρμες που μετέφεραν λαμαρίνες και ήταν κοντέινερ, δηλαδή ήταν κλειστού τύπου. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, «το βαγόνι δεν είχε εντοπιστεί, καθώς διαλύθηκε από την έκρηξη τη στιγμή της σύγκρουσης».

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προσθέσει νέα ερωτήματα στην τραγική αυτή υπόθεση, όπως αν όντως υπάρχει και άλλο βαγόνι που αγνοείται «γιατί δεν δηλώθηκε;» και «ποιο ήταν το φορτίο αυτού του βαγονιού;».

Σε καθαρότητα 95% το ξυλόλιο στον χώρο του δυστυχήματος 

Τα νέα στοιχεία, δηλαδή το «χαμένο» βαγόνι, αλλά και ξυλόλιο, απασχολούν τις έρευνες. Όσον αφορά στη χημική ουσία, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους βρέθηκε σε καθαρότητα 95%, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε ατόφια σε συγκεκριμένο χώρο.

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται το ξυλόλιο να προκάλεσε τη μεγάλη πυρκαγιά τη στιγμή της σύγκρουσης στα Τέμπη. Για τον λόγο αυτό, εστιάζουν στη χημική αυτή ουσία οι έρευνες.

Οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν υπόμνημα στον Εφέτη Ανακριτή και ζητούν να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Επίσης, τόνισαν ότι: «Η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να έχει Εθνικούς Κανόνες Ασφαλείας τουλάχιστον από το 2019 αλλά δεν υπήρχαν».

Όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τη φωτιά και την έκρηξη και που πιθανόν να ευθύνονται για την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

1.319.133 οι υπογραφές για το ψήφισμα Καρυστιανού

Τις 1.319.133 έφτασαν οι υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού, το οποίο έχει θέσει προς υπογραφή ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, ζητώντας την υποστήριξη των πολιτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, μετά την εθνική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν συγκρούστηκε εμπορική με επιβατική αμαξοστοιχία, «στοιχίζοντας» τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, για να μην υπάρξει συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη.

Ο νέος στόχος είναι πλέον τα 1,5 εκατομμύρια, όμως ήδη είναι σαφές πως οι πολίτες ζητούν οι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεων αλλά και των παραλείψεών τους.

Το ψήφισμα συμπυκνώνει τόσο την οργή που υπάρχει και το βασικό κοινωνικό αίτημα για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στη χώρα καθώς και την ανάγκη να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι! Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δεν αφορά τον σύλλογο «Τέμπη 2023» αλλά την πλατφόρμα που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας», αναφέρει στο μήνυμα-κάλεσμά της η Μαρία Καρυστιανού.

Δείτε το ΕΔΩ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις