Breaking news

Σεισμός στο Αρκαλοχώρι/Eurokinissi
A

Πληγέντες δύο ταχυτήτων έχει δημιουργήσει η Πολιτεία όπως αποκαλύπτει η στάσιμη κατάσταση των (μη) αποκαταστάσεων στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, αλλά και σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές της προ Ντάνιελ περιόδου, όπως η Σάμος.

Το μόνο που κινείται χωρίς καθυστέρηση στην περίπτωση των σεισμοπαθών του Αρκαλοχωρίου είναι τα κατασχετήρια και οι πλειστηριασμοί σε σεισμόπληκτα ακίνητα, οι οποίοι ύστερα από μία σχετική ησυχία, την οποία είχε επιβάλλει η αποχή δικηγόρων και συμβολαιογράφων, επέστρεψαν με ορμή απειλώντας να αρπάξουν από ανθρώπους ξεχασμένους από το κεντρικό κράτος, ακόμα και την πρώτη κατοικία τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έχει και σημαντικές βλάβες από τον σεισμό.

Φιλοξενούμενοι εδώ και δύο χρόνια

Την ίδια στιγμή αμείωτος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε λυόμενους οικίσκους και είναι σταθερός στους 600 2,5 χρόνια μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ αυξάνονται συνεχώς και οι κάτοικοι που επιστρέφουν στα κίτρινα και ακατάλληλα σπίτια τους, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή.

Και όλα αυτά διότι φαίνεται να έχει «παγώσει» πλήρως η έγκριση φακέλων ανακατασκευής. Σύμφωνα με στοιχεία του παραρτηματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλαδας (ΤΕΕ), ελάχιστοι φάκελοι έχουν εγκριθει και λιγότερα από 20 σπίτια έχουν ανακατασκευαστεί, ενώ ταυτόχρονα κανένα δεν έχει αποζημιωθεί πλήρως. Επιπλέον εδώ και 6 μήνες έχουν σταματήσει άτυπα οι αυτοψίες παραλαβής βλαβών.

Δεκάδες ειδοποιητήρια

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», δύο νέα ειδοποιητήρια πλειστηριασμών ήρθαν να προστεθούν στα δεκάδες που είχαν προηγηθεί καταδεικνύοντας ότι η αναλγησία χτυπάει κόκκινο καθώς πρόκειται για δύο ιδιαίτερα ευάλωτες οικογένειες.

Η πρώτη περίπτωση αφορά πολύτεκνη οικογένεια με πέντε παιδιά. Ο πατέρας είναι άνεργος, ενώ το ένα από τα παιδιά έχει μεγάλο ποσοστό αναπηρίας και σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Η οικογένεια είδε πριν λίγους μήνες να βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα δεύτερο ακίνητό της, αλλά πλέον απειλείται η πρώτη και η μοναδική κύρια κατοικία στην οποία διαμένουν.

Η προσπάθεια που έκαναν για εξωδικαστικό συμβιβασμό στο αρχικό δάνειο απαιτούσε ποσά, τα οποία, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Γκαντάτσιος δε θα μπορούσαν ποτέ να βρουν, ενώ του έμενε και χρέος ύψους 300.000 ευρώ. Η οικογένεια μένει αναγκαστικά στο συγκεκριμένο σπίτι παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί «κίτρινο», δηλαδή ακατάλληλο προς χρήση εάν δεν επισκευαστεί. Για το οίκημα αυτό τα δύο funds που διαχειρίζονται το δάνειο έστελναν το προηγούμενο διάστημα εναλλάξ κατασχετήρια, μέχρι που στις 4 Μαρτίου απέστειλαν την έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως του ακινήτου.

πλειστηριασμοί στο Αρκαλοχώρι
πλειστηριασμοί στο Αρκαλοχώρι
πλειστηριασμοί στο Αρκαλοχώρι

Σε χαμηλόμισθο συνταξιούχο ηλικίας 75 ετών με σύζυγο καρκινοπαθή επιδόθηκε η δεύτερη έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας τιςτελευταίες ημέρες. Το πλειστηριαζόμενο ακίνητο αφορά την πρώτη και μοναδική κύρια κατοικία των ηλικιωμένων και είναι επιφάνειας περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων.

Ο Σύλλογος είχε προειδοποιήσει με πλήθος ανακοινώσεων και επιστολών για την εξέλιξη αυτή, καθώς ήδη τα κατασχετήρια στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου είχαν φτάσει τα 55. Ως αποτέλεσμα, οι αναμενόμενοι πλειστηριασμοί έως τις 4 Απριλίου φτάνουν τους 19, 10 στο δήμο Μινώα Πεδιάδας και 9 στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

«Ως Σύλλογος είχαμε προειδοποιήσει από τις 8 Μαρτίου 2023, όταν είχαν επιδοθεί τα πρώτα κατασχετήρια, στις 10/07/2023 και στις 20 Νοεμβρίου 2023 καταθέτοντας των ενιαίο συγκεντρωτικό πίνακα των 55 κατασχετηρίων που αφορούσαν τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και τον όμορο σεισμόπληκτο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων. Από τότε είχαμε εκφράσει τους φόβους μας ότι σύντομα τα κατασχετήρια θα γίνουν πλειστηριασμοί», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Γαντάτσιος.

Θυμίζει ότι για το θέμα αυτό είχαν απευθύνει και δημόσια ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 18/04/2023 χωρίς ωστόσο να εισακουστούν από κανέναν.

Αναπάντητη έμεινε και η επιστολή που έστειλαν στις αρχές Μαρτίου ζητώντας την αναστολή πλειστηριασμών σεισμοπλήκτων.

Οπως έχει και στο παρελθόν γράψει το ethnos.gr, στους σεισμόπλητους του Αρκαλοχωρίου είχε δοθεί μόνο μία εξάμηνη περίοδος αναστολής πλειστηριασμών, η οποία έληξε τον Μάρτιο του 2022 χωρίς καμία παράταση, κάτι το οποίο προβλέφθηκε για παράδειγμα για τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, αλλά και των πλημμυρών της Θεσσαλίας μετά τον Ντάνιελ: «Με βάση το ΦΕΚ που εκδόθηκε για τη Θεσσαλία και ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη για ανθρώπους που είδαν ό,τι είχαν χτίσει να καταστρέφεται, ζητησαμε να ισχύσει αντίστοιχη ρύθμιση και για μας».

Εως και σήμερα, πάντως, το αίτημα που υπέβαλαν γραπτώς στην ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει πέσει στο κενό. Στην επιστολή επαναλάμβαναν για ακόμα μία φορά ότι οι ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και σχολεία δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, οι διαδικασίες αποκατάστασης πηγαίνουν με αργούς ρυθμούς με ευθύνη της πολιτείας, ενώ έχει δοθεί μόνο ένα εξάμηνο αναστολής πλειστηριασμών το οποίο έληξε τον Μάρτιο του 2022 και ενώ έχουν επιδοθεί 55 κατασχετήρια στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων.

«Για το λόγο αυτό ζητούμε δίκαιη και ίση μεταχείριση πολιτών οι οποίοι έχουν πληγεί από διάφορα φυσικά φαινόμενα λαμβάνοντας εκ νέου ανάλογα μέτρα προστασίας των ευάλωτων σεισμόπληκτων συμπολιτών της περιοχής μας καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο η αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων», κατέληγε η επιστολή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή δεν είναι η μοναδική διαφοροποίηση καθώς για τη Θεσσαλία «έχει προβλεφθεί η σύσταση φακέλου να γινεται από τους μηχανικούς της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να απαιτείται ιδιώτης μηχανικός, αλλά εδώ οι άνθρωποι πληρώνουν. Κι αυτό είναι κάτι που έχουμε ζητήσει από το 2021».

Μένουν σε «κίτρινα» σπίτια - «Αφαντες» και οι επιδοτήσεις ενοικίων

Στο μεταξύ πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται διαμείνουν σε σπίτια χαρακτηρισμένα «κίτρινα», τα οποία δεν έχουν επισκευαστεί, ενώ κάποιοι φαίνεται πως μέσα στην απόγνωση τους επέστρεψαν ακόμα και σε «κόκκινα» κτίσματα. Τα κτίρια αυτά είναι εξαιρετικά ευάλωτα πριν την επισκευή τους ακόμα και σε σεισμούς πολύ μικρότερου μεγέθους απ΄αυτόν που έπληξε το Αρκαλοχώρι τον Σεπτέμβριο του 2021 και κατά συνέπεια επικίνδυνα για τους ενοίκους τους. Για τους κινδύνους έχει προειδοποιήσει και το αρμόδιο τμήμα τουΤΕΕ.

Για πολλούς όμως αποτελούν τη μοναδική επιλογή καθώς όπως έχει επισημάνει σε αλλεπάλληλες επιστολές του στα αρμόδια υπουργεία ο Σύλλογος, «δεν έχουν μπορέσει να εξασφαλίσουν μια προσωρινή και συνάμα ασφαλή λύση στέγασης, ούτε στους οικίσκους προσωρινής διαβίωσης που διατέθηκαν, ούτε βέβαια μπορούν να φιλοξενούνται εσαεί και επ’ αορίστω σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, όπως επίσης δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να λάβουν την επιδότηση ενοικίου».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν εγκριθεί μόλις 176 αιτήσεις από το σύνολο των 346 αιτούντων.

Την ίδια στιγμή οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων ενοικίου και στους δικαιούχους είναι πολύμηνες σε αρκετές περιπτώσεις με αποτέλεσμα για πολλούς να έχουν «παγώσει» οι καταβολές.

Η μεταφορά της σχετικής υπηρεσίας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης μπορεί στα χαρτιά να έχει ολοκληρωθεί, αλλά επί της ουσίας ακολουθεί τους αργούς ρυθμούς του Δημοσίου με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν επιδοτηθεί για πάνω από ένα χρόνο. Οπως λέει ο κ. Γκαντάτσιος, «έχουμε περιπτώσεις, στις οποίες εκκρεμούν πληρωμές 15 μηνών. Μαθαίνουμε ότι και στη Σάμο το διάστημα φτάνει τους 17 μήνες. Σε επιστολή της προς κατοίκους της Σάμου για το θέμα, η Γενική Δευθύντρια Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών απάντησε λακωνικά πως <η>».

Δεν είναι όμως μόνο οι επισκευές που δεν προχωρούν. Αντίστοιχη στασιμότητα παρατηρείται και στις κατεδαφίσεις των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα: «Εχουν προχωρήσει περίπου 160 από τις 1.200 που πρέπει να γίνουν και στους δύο δήμους. Περνούν παιδιά από σημεία που κρέμονται ολόκληρα μπαλκόνια», λέει με ανησυχία ο κ. Γκαντάτσιος.

Διαβάστε επίσης: 

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας βίαζε για 5 ολόκληρα χρόνια την ανιψιά του

Ζωγράφου: Εικόνες μετά την εμπρηστική επίθεση τα ξημερώματα

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις