Breaking news

πανσέληνος
A

Η δεύτερη πανσέληνος του 2024 κάνει την εμφάνιση της σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου, το βράδυ, φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό.

Η πανσέληνος αυτό ονομάζεται «φεγγάρι του σκουληκιού» από το παλιό ημερολόγιο αγροτικών εργασιών, και πιο συγκεκριμένα από τους γαιοσκώληκες, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους καθώς το έδαφος θερμαίνεται την άνοιξη. Η εμφάνιση των σκουληκιών προσκαλεί τους κοκκινολαίμηδες και άλλα πουλιά να τραφούν, κάτι που πολλοί θεωρούν πως αποτελεί και το πρώτο σημάδι της άνοιξης.

Περίπου το 1760, ο καπετάνιος Jonathan Carver επισκέφτηκε τις Naudowessie και άλλες φυλές ιθαγενών της Αμερικής και έγραψε ότι το όνομα αυτό αναφέρεται σε ένα άλλο είδος «σκουληκιού», στις προνύμφες των σκαθαριών, οι οποίες και αρχίζουν να αναδύονται από τα χειμερινά τους κρησφύγετα τον Μάρτιο.

Εκτός από την παραπάνω ονομασία, χρησιμοποιούνται και οι εξής: «Φεγγάρι του Αετού», και «Φεγγάρι της Χήνας», σύμφωνα με πληροφορίες του Athensvoice.gr.

Η πανσέληνος Μαρτίου 2024 αναμένεται να είναι έξτρα εντυπωσιακή, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη μας από ό,τι συνήθως, πράγμα που σημαίνει ότι θα φαίνεται μεγαλύτερη σε μέγεθος.

Σύμφωνα με το αγροτικό περιοδικό «Almanac», πρόκειται για το φαινόμενο της «σεληνιακής οφθαλμαπάτης», κατά την οποία το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο επειδή μπορούμε πιο εύκολα να το συγκρίνουμε με κοντινά στην Γη αντικείμενα. Αντιθέτως, όταν το φεγγάρι βρίσκεται πιο μακριά, η θέα σε αυτό είναι απρόσκοπτη και έτσι φαίνεται μικρότερο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις