Breaking news

Αλλαγή ώρας
A

Αλλάζει η ώρα την ερχόμενη Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024, όπου μπαίνει στη θερινή ζώνη και, όπως όλοι γνωρίζουμε, «μεγαλώνει» πλέον η μέρα. Ήδη ο καιρός είναι ανοιξιάτικος, αλλά η αλλαγή ώρας σηματοδοτεί για πολλούς την έναρξη της θερινής περιόδου, καθώς αργεί πλέον να νυχτώσει. 

Ποιος όμως θυμάται αν την Κυριακή θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά ή μία ώρα πίσω πίσω;

Οι δείκτες των ρολογιών στις 3:00 τα ξημερώματα θα πρέπει να γυρίσουν και να πάνε μια ώρα μπροστά και να δείξουν 04:00.

Γιατί εφαρμόζεται η αλλαγή της ώρας

Σημειώνεται ότι, το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά τη διάρκεια των επτά μηνών της θερινής ώρας, εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Συγκεκριμένα, τη  δεκαετία του 1970, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το έτος 1996, ισχύει μία ενιαία πανευρωπαϊκή ρύθμιση με βάση την οποία, κατά την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, έτσι ώστε να αξιοποιείται το φως της ημέρας, κατά μία ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Πότε εφαρμόστηκε το μέτρο στην Ελλάδα

Η αλλαγή της ώρας στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Αρχικά η εν λόγω ενέργεια, έχει υιοθετηθεί για  για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι επικριτές της αλλαγής της ώρας επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή, με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, ενώ παράλληλα το άλλο που υποστηρίζουν είναι ότι, δεν παρατηρείται οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις