Breaking news

Φωτιά στο Μάτι
A

Σε φωνές και κλάματα ξέσπασαν οι συγγενείς των θυμάτων όταν άκουσαν την απόφαση του Δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά, που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, η Δικαιοσύνη έκρινε ένοχους μόνο 6 από τους 21 κατηγορούμενους

Συγκεκριμένα, ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή, καταδικάστηκαν τα 5 τότε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής. Ο έκτος ένοχος είναι ο ιδιοκτήτης του ακαθάριστου οικοπέδου Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε για εμπρησμό από αμέλεια στο Μάτι.

Τα 5  στελέχη της Πυροσβεστικής που καταδικάστηκαν είναι: 

  1. Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
  2. Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα)
  3. Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
  4. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων)
  5. Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) 3

Ποιοι αθωώθηκαν

Αθώοι για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι κρίθηκαν και οι 15 διοικητικοί, όπως ο τότε Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και η τότε Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. 

Ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και ο τότε δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης κρίθηκαν επίσης αθώοι. 

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση αθωώθηκαν επίσης, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου,  και ο Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Η αντίδραση των συγγενών

«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φύλαξη! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» φώναξε συγγενής θύματος που πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να φωνάζει στους κατηγορούμενους.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη» φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.

Συγγενείς νεκρών αντέδρασαν έντονα και ξέσπασαν σε κλάματα, πέφτοντας ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις