Breaking news

INTIME
A

Χωρίς λεωφορεία θα μείνουν για το πρωί και το βράδυ της Μεγάλη Τετάρτη, 1 Μαΐου, οι Θεσσαλονικείς, καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) προκήρυξε δύο στάσεις εργασίας

Ειδικότερα, η πρώτη στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, 1 Μαΐου, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και η δεύτερη από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Σε σχετική ανακοίνωση του συνδικάτου των εργαζόμενων του ΟΑΣΘ, αναφέρεται πως: «Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε την φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή και ολόκληρη η Ελληνική Κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχών και ανοχών της».

Αιτήματα 

Τα αιτήματα των εργαζόμενων είναι τα εξής: 

  • «Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Διατήρηση και διεύρυνση του Δημόσιου χαρακτήρα των Συγκοινωνιών.
  • Βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
  • Ανασυγκρότηση του στόλου λεωφορείων.
  • Όχι σε αναδρομική απώλεια κεκτημένων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν κανονικά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής Ν1 που πραγματοποιεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Ποιοι απεργούν τη Μεγάλη Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα τη Μεγάλη Τετάρτη, την ημέρα δηλαδή που γιορτάζεται η «αυθεντική» Εργατική Πρωτομαγιά, καθώς η μεταφορά της από το υπουργείο Εργασίας στις 7 Μαΐου φαίνεται δεν «έπεισε» τα Σωματεία. Στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης θα συμμετέχει τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας, καθώς απεργίες έχουν προκηρύξει και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, τη Μεγάλη Τετάρτη, δεμένα θα μείνουν τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς 24ωρη απεργία έχει εξαγγείλει η  ΠΝΟ. Να σημειωθεί ότι τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της 7ης Μαΐου θα πραγματοποιηθούν κανονικά. 

Οι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες και στα περιοδικά θα απεργήσουν μία ημέρα νωρίτερα, τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ οι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση και στα διαδικτυακά Μέσα θα απεργήσουν την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δηλαδή τη Μεγάλη Τετάρτη.

Στην Αθήνα, η Συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11:00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. 

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Μέχρι στιγμής τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Μεγάλης Τετάρτης έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα στον σιδηρόδρομο (ΟΣΕ) καθώς και ο προαστιακός. 

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ (λεωφορεία) προκήρυξαν στάση εργασίας:

  • Από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 π.μ.
  • Από τις 9:00 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας

Όσον αφορά το Μετρό, τον Ηλεκτρονικό και το Τραμ αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα. 

ΠΝΟ: Δεμένα όλα τα πλοία

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Γιώργος Νταλακογιώργος, η 24ωρη απεργία, η οποία γίνεται στο πλαίσιο τις εργατικής Πρωτομαγιάς, είναι πανελλαδική και αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

«Σε αυτές τις 24 ώρες δεν θα κινηθεί για να εκτελέσει δρομολόγιο κανένα πλοίο από κανένα λιμάνι της χώρας μας», διευκρίνισε. 

«Η απόφαση είναι ομόφωνη και σε επίπεδο Ομοσπονδίας και σε επίπεδο Ναυτεργατικών Σωματείων. Την μεταφορά της Εργατικής Πρωτομαγιάς για τις 7 Μαΐου την αποφάσισε η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα ήδη έχουν πάρει αποφάσεις, όλα τα συνδικάτα σε όλα τα επίπεδα, να απεργήσουν την 1η του Μάη», σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Νταλακογιώργος διευκρίνισε ότι στις 7 Μαΐου θα εκτελεστούν κανονικά όλα τα δρομολόγια των πλοίων.

«Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, αν έχει βγάλει εισιτήρια για τη Μεγάλη Τετάρτη, να αναβάλει το δρομολόγιο για την επόμενη ημέρα ή την Μεγάλη Παρασκευή, ή το Μεγάλο Σάββατο οπότε θα υπάρχει οπωσδήποτε η δυνατότητα εξυπηρέτησης όλου του επιβατικού κοινού να μεταβεί σε οποιοδήποτε προορισμό θέλει. Όλοι οι επιβάτες θα εξυπηρετηθούν διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πλοίων, θα υπάρχουν και έκτακτα δρομολόγια, με τα οποία θα εξυπηρετηθεί το κοινό, για το οποίο πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα, με τα εισιτήρια της Μεγάλης Τετάρτης», κατέληξε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις