Breaking news

INTIME
A

Σταματούν τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση της πενταμελούς επιτροπής της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του νοσοκομείου, αναφέρεται ότι: «Αποφασίστηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία η αναστολή των τακτικών χειρουργείων από την 1η Ιουνίου, έως ότου γίνει δυνατή η ασφαλής λειτουργία και εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό για να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες».

Η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου τονίζει, σε ανακοίνωσή της, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. «Στις 16 Μαΐου συνεδρίασε ο χειρουργικός τομέας του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στις διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού με αφορμή και την πρόσφατη μετακίνηση συναδέλφου αναισθησιολόγου στο Αγλαΐα Κυριακού, την συζήτηση από πλευράς διοίκησης για κοινή λειτουργία των αναισθησιολογικών τμημάτων των δύο νοσοκομείων προκειμένου να καλυφθούν προσχηματικά τα κενά που υπάρχουν, τις χειρουργικές αίθουσες που παραμένουν κλειστές τα τελευταία 4 χρόνια εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό)».

«Οι εργαζόμενοι πρακτικά δουλεύουν πια πέρα από τα όρια τους , σε συνθήκες υπερεφημέρευσης εξοντωτικές για τους ίδιους και επισφαλείς για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων αλλά να καθυστερούν και τακτικά περιστατικά μεγάλης βαρύτητας (πχ νεογνά , παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας).Ταυτόχρονα υπάρχουν ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου πράγμα που σημαίνει ότι αν ακόμη και αύριο διορίζονταν αναισθησιολόγοι , οι κλειστές αίθουσες δε θα ήταν δυνατό να ανοίξουν!» τονίζεται.

Ακόμα, στην ανακοίνωση, επισημάνθηκε η σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών στην μονάδα παίδων, με αποτέλεσμα να δέχεται μόνο επείγοντα περιστατικά. «Ένα χρόνο μετά το τέλος της πανδημίας κορονοϊού και παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και εξαγγελίες για σημαντική ενίσχυση των νοσοκομείων και ειδικά των ΜΕΘ σε υλικά και προσωπικό, η ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι πιο αποδυναμωμένη από ποτέ. Για 10 κρεβάτια που λειτουργούν όλο το χρόνο και σε 24ωρη βάση, υπηρετούν 10 νοσηλευτές (ΠΕ και ΤΕ), από τους οποίους οι 2 είναι προς αποχώρηση το προσεχές διάστημα και 8 βοηθοί νοσηλευτές (ΔΕ), από τους οποίους η μία είναι προς αποχώρηση και οι άλλες δύο έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση τους στη μονάδα. Συνολικός αριθμός νοσηλευτών αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ 16 (δεκαέξι) και μετά τις παραιτήσεις 13 (δεκατρείς)» σημειώνεται.

«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια παραποίησης των πρακτικών της συνέλευσης του χειρουργικού τομέα. Οι αποφάσεις των εργαζομένων καθώς και τα αιτήματα που θέτουν ψηφίστηκαν κατά συντριπτική πλειοψηφία και δεν χωρά σε αυτές καμία νόθευση από την διοίκηση του νοσοκομείου» αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, στις 10 το πρωί, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από γιατρούς και νοσηλευτές στο γραφείο του διοικητή για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού. 

Αιτήματα εργαζόμενων 

Τα αιτήματα των εργαζόμενων είναι τα ακόλουθα: 

  • Άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών που υπάρχουν σε όλα τα τμήματα.
  • Άμεση διενέργεια των κρίσεων για τις προσλήψεις ιδιαίτερα στα τμήματα που δουλεύουν στο όριο.
  • Καμία σκέψη για απογευματινά χειρουργεία – να ενισχυθεί εδώ και τώρα η πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου και του χειρουργείου.
  • Να δοθούν κίνητρα σε ειδικότητες όπου υπάρχουν ελλείψεις και μειωμένο ενδιαφέρον να εργαστούν στο ΕΣΥ.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις