Breaking news

INTIME
A

«Ντου» έκαναν σήμερα, Τετάρτη, το πρωί, αστυνομικοί στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) Χαλκίδας, συλλαμβάνοντας τη διευθύντρια, τον υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους της ΔΟΥ και δύο ιδιώτες. 

Ειδικότερα, ομάδα 15 αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας έκανε έφοδο στο εν λόγω κτίριο, βγάζοντας κατευθείαν έξω τους πολίτες, ενώ διέταξαν τους υπαλλήλους να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Έπειτα, κατάσχεσαν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές συγκεκριμένων ατόμων, έψαξαν τα αυτοκίνητά τους, και προχώρησαν στη σύλληψη της διευθύντριας της οικείας υπηρεσίας, του υποδιευθυντή, τριών υπαλλήλων της ΔΟΥ και δύο ιδιωτών.  Να σημειωθεί πως στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 6 άτομα.

Οι παραπάνω συλληφθέντες οδηγούνται στα δικαστήρια Χαλκίδας, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της δωροδοκίας και της δωροληψίας.  Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα. Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης  προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

 

Σε προσωρινή αργία οι συλληφθέντες υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας

Σε προσωρινή αργία τίθενται οι υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας που συνελήφθησαν για διαφθορά, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Ο Διοικητής της Αρχής προχώρησε σε σχετική δήλωση για την υπόθεση, τονίζοντας ότι η ανοχή είναι μηδενική και αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας«Από την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε - όπως πάντα - σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς», τονίζει ο κύριος Πιτσιλής.

«Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ. Συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες», καταλήγει.

Πως δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που μπήκε στη ΔΟΥ, κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Τι κατάσχεσε η αστυνομία

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,
  • 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις