CLOSE

Breaking news

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τα «γυρνάει» το ΥΠΕΝ και «ψαλιδίζει» τα μέτρα πυροπροστασίας
A

«Ψαλιδίζει» τα μέτρα πυροπροστασίας, περιορίζοντας δραστικά τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών μέσα ή κοντά σε δάση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Η υποχρέωση κατάρτισης τεχνικής έκθεσης που θα καθορίζει τα μέτρα διατηρείται, ωστόσο το περιεχόμενό της δεν θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθεί κατά γράμμα τον κανονισμό. Περαιτέρω, το μόνο που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φέτος οι πολίτες είναι να κλαδέψουν τα δέντρα που είναι κοντά στο σπίτι τους και να απομακρύνουν καυσόξυλα.

Όπως υπογράμμισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα όσα ζητούνται ως μέτρα πυροπροστασίας σε δεύτερο χρόνο (πχ. κατασκευή μάνδρας ύψους 1 μέτρου με άκαυστα υλικά, τοποθέτηση πυράντοχων εξωτερικών κουφωμάτων, τοποθέτηση μεταλλικής άκαυστης σίτας, αντικατάσταση υδρορροών, ή ακόμα και αντικατάσταση στέγης, εγκατάσταση συστήματος καταιονισμού ύδατος κ.τ.λ.) δεν είναι υποχρεωτικά αλλά αναφέρονται ενδεικτικά.

Παρέμβαση «βόμβα» από τον Συνήγορο του Πολίτη: Η ευθύνη στους πολίτες με τεράστιο κόστος

Στην υπόθεση παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη επικρίνοντας την «οριζόντια» εφαρμογή του κανονισμού, εκτιμώντας ότι έχει υπέρμετρο οικονομικό κόστος για τον πολίτη, σε σημείο που θίγει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. 

Σε επιστολή του προς όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς ο ΣτΠ καταλήγει με το εξής: «Οι πυροσβεστικές διατάξεις περί καθαρισμού εκτάσεων που ίσχυαν και ισχύουν μέχρι σήμερα κατά την άποψη της Αρχής, είναι επαρκείς, πλήρως λειτουργικές και εφαρμόσιμες από όλους τους πολίτες».

Τα αναδιπλώνει ο υπουργός

Η παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής ετέθη υπόψη του υπουργού Περιβάλλοντος ο οποίος σημείωσε πως «ο μηχανικός θα εκπονήσει την τεχνική έκθεση που ζητείται σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου με ευελιξία και δεν είναι υποχρεωτικό να συμπεριλάβει ό,τι αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο αφού έχει προστεθεί ο χαρακτηρισμός «ενδεικτικά». Στόχος είναι να πράξουν ό,τι καλύτερο γίνεται ανάλογα με την περίπτωση του ακινήτου και όχι να δημιουργηθεί ένα δυσανάλογο κόστος για τον πολίτη. Άλλωστε, η προστασία δεν δύναται να είναι απόλυτη, αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι να κινητοποιηθούμε ως πολίτες».

Προηγουμένως είχε αναφέρει πως όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν στο ότι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης στο άμεσο μέλλον θα έχουμε όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ ευάλωτα απέναντι στις συνέπειες του φαινομένου είναι όλα τα δασικά οικοσυστήματα στη χώρα, η Ανατολική Ελλάδα, τα νησιά Αιγαίου από πλευράς διαθεσιμότητας νερού, αλλά και όλη η χώρα με κινδύνους πλημμύρας, χαλαζιού κλπ.

Οι υποχρεώσεις για φέτος

Εν κατακλείδι οι ιδιοκτήτες κατοικίας κοντά σε δάση για φέτος και μέχρι τις 21 Ιουνίου έχουν την υποχρέωση να μεριμνήσουν για την σύνταξη από μηχανικό (ή και τοπογράφο αρχιτέκτονα κ.λ.π.) του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, την υποβολή τους στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και μεταβατικά στον οικείο δήμο, να κάνουν τα αναγκαία κλαδέματα και να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη.

Βάσει άλλης ρύθμισης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έως τις 30 Ιουνίου οι πολίτες πρέπει να έχουν υποχρεωτικά καθαρίσει τα αδόμητα οικόπεδά τους και να το δηλώσουν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.

Στα υπόλοιπα μέτρα για την προστασία των δασών η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην ανάθεση διαχειριστικών μελετών με νέες τεχνικές προδιαγραφές, για όλα τα δάση που βρίσκεται σε εξέλιξη (έχουν ανατεθεί 19 διαχειριστικές μελέτες για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, συνολικής έκτασης 1.395.259 στρεμμάτων, οι οποίες αφορούν περιοχές αρμοδιότητας δασαρχείων Καπανδριτίου, Πεντέλης, Αιγάλεω, Πάρνηθας, Μεγάρων, Λιβαδειάς, Βυτίνας, Τρίπολης, Πύργου και Ολυμπίας).

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις