Breaking news

Ακαθάριστα οικόπεδα: «Εκπνέει» η προθεσμία για τις δηλώσεις
A

Μόλις 11 ημέρες προθεσμία έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στις απαραίτητες δηλώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδά τους, καθώς την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, «εκπνέει» επισήμως η προθεσμία, ύστερα από την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας.

Έτσι, οι χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα που βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα» θα πρέπει να προβούν σε υποβολή δηλώσεων σχετικά με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας για ακίνητα κοντά και μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr που δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών και έχει ως σκοπό να καθαριστούν όλα τα οικόπεδα ως μέτρο προστασίας στην εξάπλωση φωτιάς.

Η παρέμβαση «βόμβα» από τον Συνήγορο του Πολίτη

Στην υπόθεση παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη επικρίνοντας την «οριζόντια» εφαρμογή του κανονισμού, εκτιμώντας ότι έχει υπέρμετρο οικονομικό κόστος για τον πολίτη, σε σημείο που θίγει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. 

Σε επιστολή του προς όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς ο ΣτΠ καταλήγει με το εξής: «Οι πυροσβεστικές διατάξεις περί καθαρισμού εκτάσεων που ίσχυαν και ισχύουν μέχρι σήμερα κατά την άποψη της Αρχής, είναι επαρκείς, πλήρως λειτουργικές και εφαρμόσιμες από όλους τους πολίτες».

Τα «γύρισε» το ΥΠΕΝ και «ψαλίδισε» τα μέτρα πυροπροστασίας

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ψαλίδισε» τα μέτρα πυροπροστασίας, περιορίζοντας δραστικά τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών μέσα ή κοντά σε δάση.

Η υποχρέωση κατάρτισης τεχνικής έκθεσης που θα καθορίζει τα μέτρα διατηρείται, ωστόσο το περιεχόμενό της δεν θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθεί κατά γράμμα τον κανονισμό. Περαιτέρω, το μόνο που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φέτος οι πολίτες είναι να κλαδέψουν τα δέντρα που είναι κοντά στο σπίτι τους και να απομακρύνουν καυσόξυλα.

Όπως υπογράμμισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα όσα ζητούνται ως μέτρα πυροπροστασίας σε δεύτερο χρόνο (πχ. κατασκευή μάνδρας ύψους 1 μέτρου με άκαυστα υλικά, τοποθέτηση πυράντοχων εξωτερικών κουφωμάτων, τοποθέτηση μεταλλικής άκαυστης σίτας, αντικατάσταση υδρορροών, ή ακόμα και αντικατάσταση στέγης, εγκατάσταση συστήματος καταιονισμού ύδατος κ.τ.λ.) δεν είναι υποχρεωτικά αλλά αναφέρονται ενδεικτικά.

Οι υποχρεώσεις για φέτος

Εν κατακλείδι οι ιδιοκτήτες κατοικίας κοντά σε δάση για φέτος και μέχρι τις 21 Ιουνίου έχουν την υποχρέωση να μεριμνήσουν για την σύνταξη από μηχανικό (ή και τοπογράφο αρχιτέκτονα κ.λ.π.) του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, την υποβολή τους στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και μεταβατικά στον οικείο δήμο, να κάνουν τα αναγκαία κλαδέματα και να απομακρύνουν την καύσιμη ύλη.

Βάσει άλλης ρύθμισης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έως τις 30 Ιουνίου οι πολίτες πρέπει να έχουν υποχρεωτικά καθαρίσει τα αδόμητα οικόπεδά τους και να το δηλώσουν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.

Στα υπόλοιπα μέτρα για την προστασία των δασών η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην ανάθεση διαχειριστικών μελετών με νέες τεχνικές προδιαγραφές, για όλα τα δάση που βρίσκεται σε εξέλιξη (έχουν ανατεθεί 19 διαχειριστικές μελέτες για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, συνολικής έκτασης 1.395.259 στρεμμάτων, οι οποίες αφορούν περιοχές αρμοδιότητας δασαρχείων Καπανδριτίου, Πεντέλης, Αιγάλεω, Πάρνηθας, Μεγάρων, Λιβαδειάς, Βυτίνας, Τρίπολης, Πύργου και Ολυμπίας).

Βήμα-βήμα η διαδικασία

  • Είσοδος στο akatharista.apps.gov.gr. 
  • Επιλογή ενότητας ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ  και Υπηρεσίες για πολίτες
  • Στη συνέχεια σύνδεση μέσω κωδικών taxisnet
  • Επιλογή δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων και επιλογή «ΣΥΝΕΧΕΙΑ»
  • Είσοδος σελίδα Στοιχείων οικοπέδου.
  • Εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγετε τον ΚΑΕΚ και πατάτε «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ».
  • Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορούμε να συνδεθείτε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου. Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το κτηματολόγια δεν βρίσκεται σε λειτουργία, τότε επιλέγετε «ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ», σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Θα εμφανιστεί το μήνυμα «Οι συντεταγμένες που εισάγετε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο».
  • Στη συνέχεια στα «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΛΟΥΝΤΟΣ», συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία σας . Σε περίπτωση που κάποια λείπουν μπορείτε να τα εισάγετε.
  • Στο επόμενο βήμα δηλώνετε τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχετε εκτελέσει. Θα πρέπει να συμπληρώσετε όλες τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ / ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Επίσης πρέπει να συναινέσετε στο κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης (Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην…..).
  • Τέλος επιλέγετε «ΥΠΟΒΟΛΗ». Θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης. Ταυτόχρονα αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη.

Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Επιπλέον επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες από τις ισχύουσες διατάξεις η κοπή κλαδιών που εξέχουν στο οδικό ή αγροτικό δίκτυο, δυσχεραίνοντας την διέλευση πυροσβεστικών, ασθενοφόρων, απορριμματοφόρων και οποιουδήποτε άλλου οχήματος.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία με την επιβολή προστίμων, καθώς τη χρέωση του κόστος καθαρισμού σε όποιες περιπτώσεις αυτός γίνει από τα συνεργία εκάστοτε δήμου.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να «αγγίξουν» και τις 54.000 ευρώ.

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία  δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο Δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις