Breaking news

ukraine war
A

Μόλις πέρασε τις 3 μ.μ. η ώρα στο Κίεβο και σκληρές μάχες διεξάγονται μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με το CNN.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα, σύμφωνα με βοηθό του ουκρανικού προέδρου.

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών τη Δευτέρα διήρκεσε πέντε ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια σημαντική απόφαση.

«Η πραγματική δοκιμασία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης για να παρουσιάσει μια επίδειξη αποφασιστικότητας ότι οι δυτικές δημοκρατίες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα.

«Σε όλη την ιστορία μας, μάθαμε αυτό το μάθημα: Όταν οι δικτάτορες δεν πληρώσανε το τίμημα για την επιθετικότητά τους, προκάλεσαν περισσότερο χάος. Συνεχίζουν να προχωράνε», είπε ο Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι δε θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών, αλλά η Δύση θα χρησιμοποιήσει κυρώσεις και οικονομικά μέτρα για, όπως είπε, να συνεχίσει να «προκαλεί πόνο στη Ρωσία και να υποστηρίζει τον λαό της Ουκρανίας».

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν σθεναρά τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ανατολική Ευρώπη που ανησυχούν ότι, όπως η Ουκρανία, θα μπορούσαν κάποια μέρα να γίνουν στόχος της ρωσικής επιθετικότητας.

Ο αγώνας για πόλεις-κλειδιά

Ο στρατός της Ρωσίας φαίνεται να προχωρά σταθερά σε βασικές πόλεις του Νότου. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της κατέχουν πλέον πλήρως τη Χερσώνα, αν και οι ουκρανικές αρχές το διέψευσαν, λέγοντας ότι «ορισμένα τμήματα βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας».

Οι μάχες συνεχίζονται επίσης στη γειτονική Μαριούπολη, όπου σφοδρό βομβαρδισμό προκάλεσε δεκάδες τραυματίες, δήλωσε ο δήμαρχος της.

Ρωσικά στρατεύματα και αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν περικυκλώσει την πόλη από τρεις πλευρές. Το Κρεμλίνο ελπίζει να πάρει τη Μαριούπολη για να ολοκληρώσει έναν χερσαίο διάδρομο που θα ένωνε την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία το 2014 από την Ουκρανία, με τη νότια Ρωσία.

xartis1

Το Χάρκοβο χτυπήθηκε σκληρά

Ρωσικές επιδρομές πυροβολικού και πυραύλων έχουν επίσης σφυροκοπήσει το Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιβεβαιώθηκαν από το CNN έδειξαν σημαντική καταστροφή στη βορειοανατολική ουκρανική πόλη.

Μία έκρηξη έπληξε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων κοντά σε νοσοκομείο την Τρίτη, ενώ το περιφερειακό αστυνομικό τμήμα του Χαρκόβου και το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Χαρκόβου χτυπήθηκαν το πρωί της Τετάρτης. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι ο «μαζικός» βομβαρδισμός συνεχίστηκε την Τετάρτη.

xartis2
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις