Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει βιώσει, έστω και μία φορά, το γνώριμο «τίναγμα» του ματιού. Ο βλεφαροσπασμός, όπως ονομάζεται επιστημονικά, αφορά τις ακούσιες και επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των βλεφάρων και αποτελεί ένα συχνό, αν και συχνά παρεξηγημένο, σύμπτωμα.
Το φαινόμενο
Οι συσπάσεις εμφανίζονται συνήθως και στα δύο μάτια και μπορεί να διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά – αν και υπάρχουν περιπτώσεις που συνεχίζονται για μέρες ή και εβδομάδες.
Οι βασικοί ένοχοι
Στρες, έλλειψη ύπνου και υπερκατανάλωση καφεΐνης θεωρούνται οι συνηθέστερες αιτίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενόχληση είναι παροδική και ανώδυνη – αν και ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα ενοχλητική, ειδικά όταν επηρεάζει την καθημερινότητα.
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
Εάν οι συσπάσεις είναι έντονες, συχνές ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα (όπως πτώση βλεφάρου, αλλαγές στην όραση ή μυϊκούς σπασμούς σε άλλα σημεία του προσώπου), ίσως πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια απλή ενόχληση. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υποκρύπτουν νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον ή το σύνδρομο Tourette.
Συνοδά προβλήματα
Καταστάσεις όπως η βλεφαρίτιδα, η ξηροφθαλμία και η φωτοευαισθησία μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τον βλεφαροσπασμό. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα –ιδίως εκείνα που σχετίζονται με νευρολογικές ή ψυχιατρικές παθήσεις– ενδέχεται να έχουν παρενέργειες που εκδηλώνονται στα μάτια.
Συμπέρασμα
Αν το μάτι σας «πετάει» περιστασιακά, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως το φαινόμενο επιμένει, είναι έντονο ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη. Η υγεία των ματιών μας αξίζει πάντα προσοχή.