Μια νέα αμερικανική μελέτη αναδεικνύει τα υπερεπεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά ως τις πιο επιβλαβείς τροφές για την υγεία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και μια επιπλέον μερίδα καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και νοητικών διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Στοιχεία από μία αμερικανική έρευνα
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, βασίστηκε στη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Παρακολουθήθηκαν 4.750 Αμερικανοί ηλικίας 55 ετών και άνω για έως και επτά χρόνια, με αξιολόγηση της γνωστικής τους κατάστασης κάθε δύο χρόνια.
Ποιες τροφές επηρεάζουν περισσότερο τον εγκέφαλο
Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει τις γενικές αρνητικές συνέπειες των υπερεπεξεργασμένων τροφών, η νέα ανάλυση ξεχωρίζει για τη λεπτομερή καταγραφή συγκεκριμένων κατηγοριών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
Οι λάτρεις του μπέικον, των λουκάνικων και άλλων αλλαντικών αντιμετωπίζουν 17% υψηλότερο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων.
Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως αναψυκτικά και παγωμένα τσάγια, συνδέονται με αύξηση 6% στον ίδιο κίνδυνο.
Προστασία της νοητικής υγείας μέσω της διατροφής
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η υγιεινή διατροφή παραμένει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διατήρησης της εγκεφαλικής λειτουργίας. Η μείωση ή η αποφυγή των υπερεπεξεργασμένων κρεάτων και των γλυκών ποτών μπορεί να είναι απλό, αλλά σημαντικό βήμα για τη μακροχρόνια νοητική υγεία.