Ο 59χρονος ομογενής από τη Γεωργία κρίθηκε προφυλακιστέος μετά από τη σχεδόν δίωρη απολογία του για την κατηγορία της κατασκοπείας.
Η υπόθεση αφορά δραστηριότητά του στην Αλεξανδρούπολη, και συγκεκριμένα στην περιοχή του φράκτη στον Έβρο, όπου φέρεται να φωτογράφιζε, να βιντεοσκοπούσε και να διακινούσε πληροφορίες για φορτοεκφορτώσεις στρατιωτικού υλικού.
Σημειώνεται ότι ήταν πλαισιωμένος από ισχυρή αστυνομική δύναμη όταν έφτασε στην Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης σήμερα, Παρασκευή 2 Μαΐου, το μεσημέρι, για να απολογηθεί στον ανακριτή.
Ενώ στην αρχική απολογία του στην αστυνομία παραδέχθηκε ότι λειτουργούσε για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, σήμερα στον ανακριτή αρνήθηκε τα πάντα, είπε ότι δεν μίλησε ποτέ για «Μαμά Ρωσία» και διέψευσε ότι ομολόγησε την κατασκοπεία.
Τι υποστήριξε
Η θέση του ήταν ότι δεν κατείχε, ούτε απέστειλε κρατικές πληροφορίες.
Υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τη μεταφορά νατοϊκού υλικού έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης - τοπικά αλλά και διαδικτυακά - και ότι δεν υπήρχε περίπτωση κινδύνου για την Ελλάδα ή κάποια συμμαχική χώρα, καθώς οι φωτογραφίες ήταν ερασιτεχνικές ενώ υπάρχουν εκατοντάδες επαγγελματικές λείψεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε ρεπορτάζ και στο διαδίκτυο.
Μετά την απαγγελία της κατηγορίας ακολουθεί η συζήτηση για το εύρος των ποινών.
Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, πιθανότερο σενάριο είναι να έρθει αντιμέτωπος με κατηγορία για κατασκοπεία σε καιρό ειρήνης που επισύρει κάθειρξη από 5 έως 10 χρόνια.
Την ίδια στιγμή, στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται και ο συνεργός του, ο «Βικέντιος», ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Λιθουανία. Είναι επίσης γεωργιανής καταγωγής, και σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομο το οποίο δραστηριοποιείται στο οργανωμένο έγκλημα και συγκεκριμένα σε υποθέσεις ναρκωτικών και ληστειών.