Ανησυχία επικρατεί στους πολιτιστικούς συλλόγους και τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με πληροφορίες που αναφέρουν ενδεχόμενη απαγόρευση της λειτουργίας ψησταριών στα πανηγύρια και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με την παροχή φαγητού να περιορίζεται αποκλειστικά σε επαγγελματικό catering.
Η φημολογία αυτή, που έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, έχει ήδη φέρει σε δύσκολη θέση δεκάδες συλλόγους, καθώς δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση ή νομοθετική διάταξη που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει την πληροφορία. Το τοπίο παραμένει θολό, με τις αρχές να τηρούν σιγήν ιχθύος και τους τοπικούς φορείς να αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις.
Το παραδοσιακό πανηγύρι υπό απειλή
Η λειτουργία των ψησταριών αποτελεί για πολλά χωριά και συλλόγους τη «ραχοκοκαλιά» των εκδηλώσεών τους. Πρόκειται για ένα μοντέλο βασισμένο στην εθελοντική προσφορά, την τοπική παραγωγή και τη συλλογικότητα. Τα έσοδα από την πώληση φαγητού ενισχύουν τα ταμεία των συλλόγων και χρηματοδοτούν πολιτιστικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
«Αν ισχύσει αυτή η απαγόρευση, ουσιαστικά βάζουν λουκέτο στις γιορτές μας», σημειώνει χαρακτηριστικά πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου από τη Θεσσαλία. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με επαγγελματίες catering. Τα έξοδα είναι τεράστια. Ποιος θα τα καλύψει;» σημείωσε.
Νομικά κενά και ερμηνείες
Η σύγχυση φαίνεται να εδράζεται στην αυστηροποίηση των υγειονομικών κανονισμών και την εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4497/2017 και σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, που απαιτούν άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος για την παρασκευή και διάθεση τροφίμων. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι σύλλογοι δεν διαθέτουν τέτοιες άδειες, θεωρούνται τυπικά εκτός πλαισίου.
Σε αρκετές περιοχές, όπως πρόσφατα στη Σκοτούσσα Σερρών, η εφαρμογή αυτών των κανόνων οδήγησε σε απαγόρευση της λειτουργίας των παραδοσιακών ψησταριών, προκαλώντας αντιδράσεις και απογοήτευση στην τοπική κοινωνία.
Συλλογικές αντιδράσεις
Ήδη, αρκετοί σύλλογοι βρίσκονται σε κινητοποίηση, ετοιμάζοντας δυναμικές αντιδράσεις και καταγγέλλοντας ότι επιχειρείται η «αποστείρωση» των πανηγυριών, με όρους που ταιριάζουν περισσότερο σε επαγγελματικά events και όχι σε παραδοσιακές λαϊκές εκδηλώσεις.
Το ζητούμενο, όπως επισημαίνουν, είναι η εύρεση μιας χρυσής τομής: να τηρούνται μεν οι υγειονομικοί κανόνες, χωρίς όμως να ακυρώνεται το πνεύμα και η ουσία του ελληνικού πανηγυριού, που βασίζεται στην προσφορά, τη γιορτή και τη συλλογικότητα.