Breaking news

καρέτα - καρέτα
A

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα- Καρέττα στη Μεσόγειο.

Ήδη για το 2025, οι πρώτες φωλιές έχουν εντοπιστεί και τεθούν υπό προστασία σε τρεις βασικές παραλίες: τον Λαγανά Ζακύνθου, την παραλία της Ελαίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (Μεσσηνία), και την Παχιά Άμμο στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη. Κάθε καλοκαίρι, ο Αρχέλων – ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας – δραστηριοποιείται μεθοδικά σε περίπου 100 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας.

Αν βρίσκεστε κι εσείς σε μία από αυτές τις παραλίες ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες

  • Κλείστε και απομακρύνετε τις ομπρέλες, τις ξαπλώστρες και οποιαδήποτε άλλα έπιπλα από την παραλία μετά τη δύση του ηλίου.
  • Σβήστε ή καλύψτε τα φώτα που είναι ορατά από την παραλία και απόφυγε να παραμείνεις στη παραλία το βράδυ.
  • Μην ανάβετε φωτιές τη νύχτα στην παραλία
  • Μη ξεσκάβετε τις φωλιές. Οι θαλάσσιες χελώνες, οι φωλιές, τα αυγά και τα χελωνάκια προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις.
  • Μη μετακινείτε τη σήμανση των φωλιών, τους προστατευτικούς κλωβούς πάνω από τις φωλιές ή τους ειδικούς διαδρόμους για τα χελωνάκια.
  • Αποφύγετε τη χρήση τροχοφόρων στην παραλία.
  • Αποφύγετε να οδηγείς ταχύπλοο με υψηλή ταχύτητα κοντά στην παραλία ωοτοκίας.

Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν να αφήσουν τα αυγά τους στις παραλίες όπου γεννήθηκαν. Όμως, υπάρχουν μερικά θηλυκά τα οποία, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, κάνουν φωλιές σε ακτές που μας είναι άγνωστες. Αυτές οι «σποραδικές φωλιές» μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην Ελλάδα, και ο Αρχέλων χρειάζεται τη βοήθεια σου για να τις καταγράψει!

Η μελέτη της εμφάνισης σποραδικών φωλιών ρίχνει φως στις μετακινήσεις των θαλάσσιων χελωνών. Αυτά τα δεδομένα συνεκτιμώνται στην μελέτη των πληθυσμών των θαλάσσιων χελωνών.

Ο Αρχέλων ενθαρρύνει όλους τους πολίτες που νοιάζονται για τη φύση και το περιβάλλον να είναι παρατηρητικοί και να συνεισφέρουν στη προστασία της άγριας ζωής αναφέροντας ίχνη, νεοσσούς και πιθανές φωλιές.

Εάν βρείτε χελώνα να ωοτοκεί, ίχνη θαλάσσιας χελώνας ή φωλιά που δεν έχει προστατευτεί, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Μην ενοχλήσετε την χελώνα: Οι δυνατοί ήχοι, οι φωτογραφίες και τα φώτα μπορεί να την τρομάξουν. Μην ενοχλήσετε τη φωλιά: Άφησέ την ακριβώς όπως την βρήκες.
  2. Σημειώστε την τοποθεσία: Χρησιμοποίησε ορόσημα ή συντεταγμένες GPS για να εντοπίσετετη φωλιά.
  3. Τραβήξτε μερικές φωτογραφίες από τα ίχνη ή την πιθανή φωλιά (αφού η χελώνα έχει επιστρέψει στο νερό).
  4. Αναφέρετε τη φωλιά στον Αρχέλων: Συμπληρώστε την ηλεκτρονική Φόρμα Καταγραφής Σποραδικής Φωλιάς εδώ. Αυτή η φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα επιτρέπει να υποβάλεις γρήγορα πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία της φωλιάς, την ημερομηνία και τυχόν παρατηρήσεις που μπορεί να έχεις.

Εάν βρεις τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα επικοινώνησε με την 24ωρη γραμμή διάσωσης του Αρχέλων 6941 511 511. Ας βοηθήσουμε όλοι να προστατευτούν η θάλασσα, οι ακτές και οι θαλάσσιες χελώνες φέτος το καλοκαίρι! Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, αυτό είναι το σύνθημα του Αρχέλων από το 1983! Για περισσότερες πληροφορίες και συνεργασία επικοινωνήστε

  • Κεντρικά Γραφεία Αρχέλων, 210 5231342, [email protected]
  • Άννα Καρατσώρη, Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού ΑΡΧΕΛΩΝ, 6936638451, [email protected].
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις