Σε διυπουργική συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό των μέτρων κατά της οπαδικής βίας, προχωρούν αυτή τη στιγμή οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
Δείτε live τις δηλώσεις
«Η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη το Δεκέμβριο του 2023, οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει σκληρά αλλά αποτελεσματικά μέτρα».
Υπενθύμισε ότι είχε απαγορευτεί η τέλεση αγώνων με οπαδούς για διάστημα δύο μηνών, μέχρι την εφαρμογή του νέου πλαισίου για ποδόσφαιρο και μπάσκετ, χαρακτηρίζοντας τη βία «σαράκι» για την κοινωνία και τη δημοκρατία: «Δεν αντιμετωπίζεται μόνο με καταστολή, ούτε μόνο με ένα υπουργείο».
Ο κ. Σκέρτσος πρόσθεσε ότι: «Πρόσφατα η σουηδική αστυνομία επισκέφτηκε τη χώρα μας για να αντλήσει καλές πρακτικές από τον τρόπο που κινήθηκε η ΕΛ.ΑΣ.»
Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που εφαρμόστηκαν: αυστηροποίηση της νομοθεσίας, επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων, συστήματα εισόδου και επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας, προσωποποιημένα εισιτήρια, αυτοματοποιημένες κυρώσεις και νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.
Βρούτσης: «Αποδοτική η πρώτη φάση – Έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα»
Ο υπουργός Επικρατείας Γιάννης Βρούτσης μίλησε για την πρώτη φάση εφαρμογής των μέτρων: «Ήρθε η ώρα να κάνουμε μία ψύχραιμη αποτίμηση μίας εμβληματικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Τρία νομοσχέδια για τον αθλητισμό και τρεις νόμοι ψηφίστηκαν από τη Βουλή και ισχυροποιήθηκε το μήνυμα που εξέπεμψαν».
Τόνισε την ουσιαστική αλλαγή στην απονομή δικαιοσύνης: «Η απονομή δικαιοσύνης αργούσε και δημιουργούσε στη φίλαθλη κοινωνία έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ τώρα η απονομή δικαιοσύνης γίνεται μέσα σε δέκα ημέρες».
Ο ίδιος επεσήμανε την απόδοση των μέτρων: «Καινοτόμες και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες έχουν οδηγήσει τον αθλητισμό σε μία νέα εποχή. Για την αντιμετώπιση της βίας έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα». «Στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα φέρουμε τροποποιήσεις που θα κλείνουν τα κενά που έχουμε εντοπίσει». «Νοιώθουμε ότι ο αγώνας αυτός πιάνει τόπο, η τοξικότητα και η βία δεν έχουν θέση στον απολογισμό».
Παπαστεργίου: «Η τεχνολογία δίνει λύσεις»
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι: «Η τεχνολογία είναι εδώ για να δίνει λύσεις, όλα αυτά τα μέτρα που αναφέρθηκαν υλοποιήθηκαν με συντονισμένες προσπάθειες».
Αναφερόμενος στην ταυτοποίηση των φιλάθλων, είπε: «Για παράδειγμα ηλικιωμένοι, ανήλικοι, αλλοδαποί, πώς θα ταυτοποιούνταν. Συνεργαστήκαμε με τις ομάδες και τη Super League».
«Περίπου ενάμιση εκατομμύριο ήταν τα πιστοποιημένα – προσωποποιημένα εισιτήρια. Έγινε πλέον “μόδα”. Φτιάξαμε μία γραμμή βοήθειας για να απαντάμε σε ερωτήματα και προβλήματα».
Ειδικά για τα ντέρμπι και τα παιχνίδια με μεγάλο όγκο φιλάθλων, υπογράμμισε: «Τα μεγάλα μας άγχη ήταν τα μεγάλα παιχνίδια. Κάμερες υπήρχαν και πριν, αλλά δεν ήταν υψηλής ευκρίνειας, δεν έγραφαν συνεχώς και έτσι οδηγηθήκαμε σε αναβολές αγώνων όταν δεν υπήρχε επαρκής εγκατάσταση. Την αθλητική χρονιά που έληξε αυτό δεν συνέβη γιατί είχαν τοποθετηθεί σε όλα τα γήπεδα».
Χρυσοχοΐδης: «Εγκληματικές ομάδες πίσω από τη βία»
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα επιχειρησιακά δεδομένα και τόνισε: «Στα “κλειδιά” της αντιμετώπισης της βίας ήταν η ηλεκτρονική ταυτοποίηση σε όσους εισέρχονται στα γήπεδα και το κατάλαβαν οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ, όπως επίσης η ΔΕΑΒ που κάθε εβδομάδα επέβαλε τις προβλεπόμενες από το νόμο ποινές».
«Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ήταν επιπλέον παράγοντας που στηρίχτηκε στο σύστημα καμερών που οδηγεί στη σύλληψη των παραβατών και την απονομή δικαιοσύνης».
Αποκάλυψε επίσης τη σύνδεση της οπαδικής βίας με σοβαρή εγκληματικότητα: «Αποδείχτηκε ειδικά στις επιχειρήσεις πέριξ των γηπέδων, ότι ήταν εγκληματικές ομάδες μπράβων, διακινητών ναρκωτικών, κλπ. Έγιναν 600 και πλέον συλλήψεις, οι πιο πολλές στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους και σε άλλα αδικήματα, εξιχνιάστηκαν δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών, κλπ».
Τέλος, χαρακτήρισε τη διεξαγωγή του τελικού του UEFA Conference League στην Αθήνα το 2024 ως «απόδειξη των δυνατοτήτων της χώρας μας να αντιμετωπίζει επιτυχώς το πρόβλημα της βίας».
Τι έρχεται στη συνέχεια – Νέες πρωτοβουλίες
Μετά τον απολογισμό της πρώτης φάσης, ανακοινώθηκαν και νέες πρωτοβουλίες:
- Αυτοματοποιημένες διοικητικές κυρώσεις
- Εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την οπαδική βία
- Αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους
- «Μαύρη λίστα» για αποκλεισμό παραβατών από αθλητικούς χώρους
- Συγκρότηση σώματος παρατηρητών και εκπαίδευσή τους
- Εκπαίδευση του προσωπικού ασφαλείας και των stewards στα γήπεδα