Breaking news

Στομαχόπονος
A

Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι ένα σύνηθες και ενοχλητικό σύμπτωμα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Αν και συχνά σχετίζεται με παράγοντες όπως η διατροφή, το άγχος ή η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφολόγος Rhian Stephenson, ιδρύτρια της πλατφόρμας ευεξίας Artah, επισημαίνει ότι όταν το πρόβλημα εμφανίζεται συστηματικά, απαιτείται η συμβουλή γιατρού για τον αποκλεισμό υποκείμενων παθήσεων.

Για όσους θέλουν να περιορίσουν το φούσκωμα και να ενισχύσουν την πεπτική τους υγεία, η Stephenson προτείνει πέντε βασικές πρακτικές:

1. Περιοριστική διατροφή για εντοπισμό ενοχλητικών τροφών

Ξεκινήστε με έναν σύντομο αποκλεισμό ύποπτων τροφών από τη διατροφή σας. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στην αναγνώριση πιθανών "ενόχων", ενώ παράλληλα επιτρέπει την καλύτερη ρύθμιση των γευμάτων και τη δημιουργία διαστημάτων ξεκούρασης για το πεπτικό σύστημα.

2. Αποφύγετε τροφές που ευνοούν το φούσκωμα

Ορισμένα γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η μαλτιτόλη και η σουκραλόζη μπορεί να προκαλούν φούσκωμα. Το ίδιο ισχύει για μπάρες πρωτεΐνης, ροφήματα και τσίχλες που περιέχουν πηκτικά ή επεξεργασμένα συστατικά.

3. Δώστε προσοχή στον τρόπο που τρώτε

Το βιαστικό φαγητό, το συνεχές τσιμπολόγημα και η ελλιπής μάσηση μπορούν να επιβαρύνουν το έντερο. Μασήστε καλά κάθε μπουκιά, απολαύστε το φαγητό σας με ηρεμία και αποφύγετε την ένταση κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

4. Επιλέξτε τροφές που ενισχύουν την πέψη

Φυτικά σκευάσματα και τροφές με χωνευτικές ιδιότητες, όπως το τζίντζερ, η πικραλίδα, το χαμομήλι και ο μούστος, προάγουν την κινητικότητα του εντέρου και συμβάλλουν στην ανακούφιση από το φούσκωμα.

5. Εστιάστε σε μαγειρεμένα και ελαφριά γεύματα

Τα μαγειρεμένα λαχανικά και οι απλές συνταγές είναι πιο εύπεπτες. Αντίθετα, αποφύγετε τα βαριά ή πλούσια σε λιπαρά γεύματα, το κόκκινο κρέας και τα τηγανητά, που μπορούν να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις