Breaking news

Περσείδες: Πρεμιέρα αύριο για τα καλοκαιρινά πεφταστέρια
A

Μετά την εντυπωσιακή πανσέληνο του Ιουλίου, σειρά εχουν οι Περσείδες, τα πεφταστέρια που εμφανίζονται στον ουρανό κάθε καλοκαίρι και μας χαρίζουν ένα μαγικό θέαμα.

Όπως κάθε χρόνο, η «βροχή αστεριών» λαμβάνει χώρα στα μέσα Ιουλίου με την κορύφωση του φαινομένου να είναι στα μέσα Αυγούστου.

Το ξεχωριστό αυτό θέαμα ολοκληρώνεται λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Πότε θα απολαύσουμε τις φετινές Περσείδες

Με αφετηρία αύριο, Παρασκευή 17 Ιουλίου, και για έναν ολόκληρο μήνα κάθε βράδυ οι Περσείδες, θα κάνουν την εμφάνιση τους και θα μας χαρίζουν ένα θεαματικό έναστρο σκηνικό.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 24 Αυγούστου με κορύφωση το τριήμερο 11 έως 13 Αυγούστου, οπότε και αναμένεται η μεγαλύτερη συχνότητα μετεώρων – μέχρι και 100 πεφταστέρια την ώρα.

Τι είναι οι Περσείδες

Οι Περσείδες έχουν μακρά ιστορία και ήταν γνωστές στους αρχαίους πολιτισμούς. Ορισμένοι αρχαίοι λαοί πίστευαν ότι τα πεφταστέρια ήταν δάκρυα θεών ή σημάδια από τους ουρανούς. Σήμερα, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αποτελούν ένα φυσικό και αναμενόμενο φαινόμενο που μας υπενθυμίζει την παρουσία του κομήτη Swift-Tuttle στο ηλιακό μας σύστημα.

Η βροχή διαττόντων αστέρων παίρνει το όνομά της από τον αστερισμό του Περσέα, από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται τα περισσότερα από τα πεφταστέρια. Αν και τα πεφταστέρια είναι ορατά σε όλο τον ουρανό, η ακτινοβόλος, δηλαδή το σημείο από το οποίο φαίνεται να εκκινούν, βρίσκεται κοντά στον αστερισμό του Περσέα.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το φαινόμενο των Περσείδων οφείλεται στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle, ο οποίος πέρασε από τη Γη το 1992. Ο κομήτης αυτός άφησε υπολείμματα και σκόνη σε σημεία που τέμνονται με την τροχιά της Γης. Κάθε Αύγουστο, η Γη μέσα από την ετήσια πορεία της γύρω από τον Ήλιο, «περνά» από την περιοχή υπολειμμάτων του κομήτη και προκύπτει η βροχή διαττόντων αστέρων καθώς αυτά μπαίνουν στην ατμόσφαιρά μας και φλέγονται. Με άλλα λόγια, δεν πέφτουν οι Περσείδες πάνω μας, αλλά εμείς πάνω σε αυτές.

Για την καλύτερη παρατήρηση, συστήνεται να βρείτε ένα σκοτεινό σημείο, μακριά από τα φώτα της πόλης. Δεν απαιτείται τηλεσκόπιο ή ειδικός εξοπλισμός – μόνο καθαρός ουρανός, υπομονή και διάθεση να σηκώσετε το βλέμμα ψηλά και να παρατηρήσετε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις