Breaking news

Κονσέρβα ψαριού
A

Τα κονσερβοποιημένα ψάρια αποτελούν μια προσιτή και πρακτική επιλογή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και ασβέστιο, που τα καθιστούν ιδανική εναλλακτική στο κρέας.

Σύμφωνα με λίστα του Verywell Health, οι ειδικοί διατροφολόγοι ξεχώρισαν τα πέντε πιο υγιεινά κονσερβοποιημένα ψάρια που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας, προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά οφέλη με οικονομικό τρόπο.

1. Σαρδέλες

Ένα από τα πιο πλήρη θρεπτικά τρόφιμα:

  • 24,6 γρ. πρωτεΐνης ανά 100γρ
  • 982 mg ωμέγα-3
  • 30% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης D (ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται με κόκαλα)
  • Χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Οι σαρδέλες συμβάλλουν στη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και είναι ιδανικές για όσους αποφεύγουν τα μεγάλα ψάρια.

2. Σολομός

Ιδανικός για όσους έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο:

  • 1227 mg ωμέγα-3 ανά 100γρ
  • 22% βιταμίνη D
  • 55% σελήνιο (απαραίτητο για τον θυρεοειδή και την αναπαραγωγική υγεία)

Αποτελεί μία από τις πιο φυσικές πηγές βιταμίνης D3, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, τα οστά και τις ορμόνες.

3. Τόνος

Από τις πιο πλούσιες πηγές πρωτεΐνης:

  • Συμβάλλει στην αποκατάσταση των μυών
  • Προάγει τον κορεσμό
  • Προσοχή στον υδράργυρο: Επιλέξτε ανοιχτόχρωμο τόνο ή ριγέ τόνο (light/skipjack), που περιέχουν λιγότερο υδράργυρο από τον λευκό (albacore).

4. Σκουμπρί

Ιδανικό για την καρδιά και το νευρικό σύστημα:

  • Καλή πηγή ωμέγα-3 και βιταμίνης Β12
  • Υποστηρίζει την υγεία του νευρικού συστήματος και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Συνήθως περιέχει λιγότερο υδράργυρο από άλλα μεγάλα ψάρια

5. Αντσούγιες

Μικρές, αλλά διατροφικά "δυνατές":

  • Πλούσιες σε ασβέστιο, όταν καταναλώνονται με τα κόκαλα
  • Χρήσιμες ως εναλλακτική στο επεξεργασμένο κρέας, το οποίο σχετίζεται με καρδιοπάθειες και καρκίνο
  • Οι αντσούγιες είναι ιδανικές για σαλάτες, μακαρονάδες και σάλτσες, προσθέτοντας γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Τα κονσερβοποιημένα ψάρια μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη στην υγεία, όταν επιλέγονται σωστά. Προσοχή στις ποικιλίες με χαμηλό υδράργυρο, ειδικά για ευαίσθητες ομάδες όπως παιδιά και εγκύους.

Ένα κουτί σαρδέλες ή σολομός μπορεί να είναι πιο υγιεινή επιλογή από πολλά τυποποιημένα γεύματα ή αλλαντικά.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις