Breaking news

7 σοβαρά λάθη που κάνουμε με το σφουγγάρι της κουζίνας – Το 3 είναι επικίνδυνο!
A

Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα – και παραμελημένα – αντικείμενα στο νοικοκυριό. Καθημερινά έρχεται σε επαφή με πιάτα, επιφάνειες, τρόφιμα και πολλά άλλα. Κι όμως, πολλοί από εμάς το χρησιμοποιούμε χωρίς να γνωρίζουμε βασικά πράγματα για τη σωστή του χρήση και υγιεινή.

Δες παρακάτω 7 κοινά λάθη που ίσως κάνεις – και πώς να τα διορθώσεις πριν επηρεάσουν την υγεία σου ή τη καθαριότητα της κουζίνας σου.

1. Το κρατάς για... πάντα

Αν το σφουγγάρι σου «ζει» δίπλα στον νεροχύτη για περισσότερο από 10 μέρες, ήρθε η ώρα να το αποχαιρετήσεις. Οι μικροοργανισμοί λατρεύουν την υγρασία και τα υπολείμματα τροφών, με αποτέλεσμα το σφουγγάρι να μετατρέπεται σε εστία βακτηρίων και μούχλας. Ανανεώνεις συχνά, και καθαρίζεις ακόμη πιο συχνά!

2. Το χρησιμοποιείς παντού

Ένα σφουγγάρι για όλα; Λάθος! Η χρήση του ίδιου σφουγγαριού για πιάτα, πάγκους και επιφάνειες αυξάνει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης. Διατήρησε διαφορετικά σφουγγάρια για διαφορετικές χρήσεις – και φρόντισε να τα ξεχωρίζεις (π.χ. με χρώματα).

3. Το αποθηκεύεις λάθος

Αφήνεις το σφουγγάρι στον νεροχύτη ή σε μια γωνία του πάγκου; Η υγρασία εκεί κάνει... πάρτι με τα βακτήρια! Στύψ’ το καλά μετά από κάθε χρήση και αποθήκευσέ το σε καλά αεριζόμενο σημείο ώστε να στεγνώσει φυσικά. Ιδανικά, χρησιμοποίησε ειδική θήκη που το κρατάει ανασηκωμένο και μακριά από λιμνάζοντα νερά.

4. Δεν το ξεπλένεις καλά

Μετά από κάθε χρήση, το σφουγγάρι πρέπει να ξεπλένεται σχολαστικά με άφθονο νερό για να απομακρυνθούν υπολείμματα σαπουνιού και φαγητού. Αλλιώς, όλα αυτά τα «υπολείμματα» θα μείνουν μέσα του και θα πολλαπλασιαστούν.

5. Δεν το στύβεις

Ίσως ακούγεται αυτονόητο, αλλά πολλοί το ξεχνάνε. Ένα σφουγγάρι που δεν έχει στύψει σωστά, μένει υγρό για ώρες – και γίνεται εκτροφείο βακτηρίων. Στύψ’ το όσο πιο καλά γίνεται, κάθε φορά!

6. Το χρησιμοποιείς αντί για χαρτί κουζίνας

Υγρά από ωμό κοτόπουλο ή άλλα κρέατα; Όχι, δεν είναι δουλειά για σφουγγάρι. Αυτά καθαρίζονται μόνο με χαρτί κουζίνας που στη συνέχεια πετιέται. Αλλιώς, κινδυνεύεις να μεταφέρεις επικίνδυνα μικρόβια σε όλη την κουζίνα.

7. Το βάζεις σε καυτές επιφάνειες

Τα σφουγγάρια είναι φτιαγμένα από υλικά που δεν αντέχουν τη θερμότητα. Η επαφή τους με καυτές εστίες ή τηγάνια μπορεί να τα καταστρέψει – ή και να τα λιώσει! Άφησε πρώτα την επιφάνεια να κρυώσει, και μετά καθάρισέ την.

Μπορούμε να το απολυμάνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων;

Παρόλο που κυκλοφορεί ευρέως ως «κόλπο», οι ειδικοί προειδοποιούν: το να βάζεις το σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων δεν το καθαρίζει σωστά – και μπορεί να είναι και επικίνδυνο.

Αν θέλεις να απολυμάνεις το σφουγγάρι, βύθισέ το για 5 λεπτά σε ένα μείγμα νερού με λίγη χλωρίνη (1:10). Μετά, ξέπλυνέ το καλά και άφησέ το να στεγνώσει.

Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι πολύ πιο «επικίνδυνο» απ’ όσο δείχνει. Αν το φροντίσεις σωστά, θα παραμένει χρήσιμο και καθαρό. Αν όχι, μπορεί να γίνει εστία μικροβίων – μέσα στην καρδιά της κουζίνας σου.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις