Μακαρόνια και ρύζι είναι δύο βασικά τρόφιμα που δεν λείπουν ποτέ από την ελληνική κουζίνα. Κι όμως, αρκετοί κάνουν ένα απλό αλλά σημαντικό λάθος στην αποθήκευσή τους, με αποτέλεσμα να χάνουν γρήγορα τη φρεσκάδα τους ή ακόμη και να χαλάνε.
Το συνηθισμένο λάθος
Πολλοί τα αφήνουν σε ντουλάπια που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε χώρους με υγρασία, όπως κοντά στο παράθυρο ή δίπλα στην κουζίνα που βράζει. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας, την εμφάνιση εντόμων και επιταχύνουν το «μπαγιάτεμα» των τροφίμων.
Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης
- Ξηρό μέρος: Φυλάξτε τα σε ντουλάπι που δεν επηρεάζεται από υγρασία.
- Σκιερό σημείο: Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο, που αλλοιώνει τη γεύση και τη σύσταση.
- Αεροστεγή δοχεία: Μεταφέρετέ τα σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία που κλείνουν καλά, για να προστατεύονται από αέρα, έντομα και οσμές.
- Μακριά από θερμότητα: Μην τα αποθηκεύετε κοντά στον φούρνο ή σε εστίες μαγειρέματος.

Μικρό tip
Για επιπλέον προστασία, μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα στο δοχείο ένα φύλλο δάφνης· απωθεί φυσικά τα έντομα.
Με λίγη προσοχή στον τρόπο αποθήκευσης, τα μακαρόνια και το ρύζι παραμένουν φρέσκα για πολλούς μήνες, διατηρώντας τη γεύση και την ποιότητά τους αναλλοίωτη.